Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο Erdogan περιπλέκει το «κουβάρι» της κρίσης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, προκαλώντας ευθέως την Ελλάδα

Ο Erdogan περιπλέκει το «κουβάρι» της κρίσης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, προκαλώντας ευθέως την Ελλάδα
Η Αθήνα, καθώς φαίνεται, είναι αποφασισμένη να μην ακολουθήσει την τακτική του Erdoğan ώστε να μην παρασυρθεί σε ένα πιγκ πογκ δηλώσεων
Με ένα νέο μπαράζ δηλώσεων ο Recep Tayyip Erdoğan επιστρέφοντας από το Βερολίνο τα βάζει ευθέως με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ υποστηρίζει ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.
Ταυτόχρονα όμως, ο Τούρκος πρόεδρος αποκαλύπτει ότι συζητάει με την Ιταλία για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο.
Σε κάθε περίπτωση, έχουμε μια κλιμάκωση, τουλάχιστον σε επίπεδο εκφοράς του λόγου, με τον Erdoğan να «τραβάει το σχοινί» και να κάνει μία ακόμη προσωπική αναφορά, τη δεύτερη μέσα σε ένα 48ωρο, στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάτι το οποίο δεν το έχει κάνει για όσο καιρό ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατά το «τιμόνι» της χώρας.
Τον Αύγουστο του 2019 υπήρχε πάλι μια έντονη φημολογία ότι θα γινόντουσαν κάποιες έρευνες από τους Τούρκους και ότι θα υπήρχε κάποιο επεισόδιο.
Έγινε τότε, μια επικοινωνία του μόλις εκλεγέντα πρωθυπουργού με τον κ. Erdoğan και υπήρξε μια διαβεβαίωση ότι μέχρι να συναντηθούν στη Νέα Υόρκη δεν θα γινόταν τίποτα.
Το συγκεκριμένο τετ α τετ δεν πήγε πολύ καλά αλλά ούτε και πολύ άσχημα.
Η χημεία στις σχέσεις των δύο ηγετών πάντως, άλλαξε με την προκλητική συμφωνία Τουρκίας Λιβύης.
Και είναι προφανές ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει εκνευριστεί τόσο με το ταξίδι του Νίκου Δένδια στη Λιβύη όπου είδε τον Khalifa Haftar όσο και με την επίσκεψη του στρατάρχη στην Ελλάδα, τον οποίο θεωρεί «κόκκινο πανί».
Έτσι, τις τελευταίες μέρες, ο Tayyip Erdoğan, επιδίδεται σε ένα κρεσέντο δηλώσεων με συγκεκριμένη επιχειρηματολογία, λέγοντας ότι το Καστελλόριζο δεν έχει υφαλοκρηπίδα ή αν έχει είναι πάρα πολύ μικρή ενώ κάτω από την Κρήτη, η Ελλάδα δικαιούται επίσης ένα πολύ μικρό μέρος γιατί το περισσότερο ανήκει στη Λιβύη.
Να δούμε αν αυτά θα συνοδευτούν και από κάποιες ενέργειες, κάτι που σημαίνει έρευνες, στην αρχή, σεισμικές τουλάχιστον, σε περιοχές που η χώρα μας θεωρεί ότι είναι στις δικές μας θαλάσσιες ζώνες.
Σε αυτό το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τα τεκταινόμενα και δεν παίρνει θέση.
Η Αθήνα, καθώς φαίνεται, είναι αποφασισμένη - όπως έχουμε παρακολουθήσει όλο το τελευταίο διάστημα - να μην ακολουθήσει την τακτική του Erdoğan και της Άγκυρας ώστε να μην παρασυρθεί σε ένα πιγκ πογκ δηλώσεων.
Γι αυτό, άλλωστε, όσες φορές έχει απαντήσει η Αθήνα, έχει γίνει, είτε μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, είτε μέσω του εκπροσώπου του και όχι από το Μέγαρο Μαξίμου. Και βέβαια, στην κυβέρνηση δεν επιδιώκουν μια προσωπική αντιπαράθεση Μητσοτάκη - Erdoğan.
Μάλιστα, σε ότι αφορά τις δηλώσεις  του Τούρκου προέδρου τα τελευταία εικοσιτετράωρα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, επισημαίνουν ότι αυτές γίνονται σε τουρκικό έδαφος και ο Erdoğan απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο κοινό στην Τουρκία.
Στο πλαίσιο αυτό, αρκετές φορές χρησιμοποιεί αυτούς τους τόνους, επισημαίνουν οι ίδιοι αξιωματούχοι, ωστόσο, η Αθήνα δεν έχει λόγο να μπει σε αυτή τη λογική.
Γι αυτό χρησιμοποιεί τα επίσημα φόρα και ακολουθεί διπλωματικές κινήσεις που έχουν και αποτελέσματα.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης