Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διεθνής ανησυχία για τον κοροναϊό στην Κίνα – Στους 6 οι νεκροί - Κρούσμα και στις ΗΠΑ

tags :
Διεθνής ανησυχία για τον κοροναϊό στην Κίνα – Στους 6 οι νεκροί - Κρούσμα και στις ΗΠΑ
Συνεδριάζει εκτάκτως αύριο 22/1 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
(upd4) Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η έξαρση της επιδημίας του νέου κοροναϊού στην Κίνα, καθώς αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός τόσο των νεκρών όσο και των νέων κρουσμάτων.
Στην τελευταία ενημέρωση από την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας αναφέρεται πως οι νεκροί ανέρχονται σε 6 καθώς και ότι υπάρχουν περισότερα από 300 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού.
Την ίδια ώρα επιβεβαιώνεται δημοσίευμα του CNN ότι υπήρξε εμφάνιση του ιού και στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των αρμόδιων αμερικανικών αρχών αφορά έναν ασθενή στο Σιάτλ, ο οποίος, όπως ανέφεραν, «είναι ταξιδιώτης από την Κίνα».

Ήδη οι κινεζικές αρχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι ο νέος ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, γεγονός που ξυπνά μνήμες από την επιδημία του SARS που έπληξε την Κίνα αλλά και άλλες 37 χώρες την περίοδο 2002 - 2003, όταν και είχαν χάσει τη ζωή τους 774 άνθρωποι.
Ο νέος κοροναϊός προσβάλει το αναπνευστικό σύστημα και προκαλεί πνευμονία βαριάς μορφής.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανησυχεί για ραγδαία εξάπλωση του ιού σε όλον τον κόσμο καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι ετοιμάζονται να ταξιδέψουν ανά τον κόσμο λόγω εορτών για το νέο έτος.
Για αυτό το λόγο θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 22/1 στη Γενεύη μια έκτακτη σύσκεψη του ΠΟΥ, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση και να συζητηθούν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.
Συγκεκριμένα, ειδική επιτροπή αναμένεται να καθορίσει εάν θα χρειαστεί να κηρύξει μια «επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς εμβέλειας», ένας όρος που χρησιμοποιείται μονάχα στην περίπτωση των σοβαρότερων επιδημιών.
Πάντως, ο ΠΟΥ διαμηνύει πως τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να αναμένονται περισσότερα κρούσματα τόσο στην Κίνα όσο και σε άλλα κράτη.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping δήλωσε, από την πλευρά του, ότι ο περιορισμός της επιδημίας και η διάσωση ζωών αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα.
Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας από τα 291 επιβεβαιωμένα κρούσματα, περίπου τα 270 βρίσκονται στην επαρχία Χουμπέι, της οποίας πρωτεύουσα είναι η Βουχάν, μια πόλη 11 εκατομμυρίων κατοίκων που ήδη έχει καταγράψει 258 κρούσματα.
Η επιδημία ήδη εξαπλώνεται σε άλλες κινεζικές πόλεις με 15 κρούσματα στη νότια επρχία Γκουανγκντόνγκ, πέντε στην πρωτεύουσα της Κίνας, το Πεκίνο, πέντε στην ανατολική επαρχία Ζεζιάνγκ, δύο στη βόρεια πόλη Τιαντζίν και δύο στην Σανγκάη.
Συνολικά 922 ασθενείς στην Κίνα βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε νοσοκομεία της χώρας.
Σημειώνεται πως κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην Ταϊλάνδη, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, όπως και ένα ύποπτο κρούσμα στην Αυστραλία, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες για την εξάπλωσή του.

Μέτρα λαμβάνει η Αυστραλία

Ήδη οι αρχές της Αυστραλίας αποφάσιαν να αρχίσουν να ελέγχουν τους επιβάτες που φτάνουν στη χώρα από την πόλη Βουχάν της Κίνας, όπου και έχει ξεσπάσει η νέα επιδημία και έχουν αναφερθεί και οι τέσσερις θάνατοι.
Αξιωματούχοι θα ξεκινήσουν από την Πέμπτη 23/1 να ελέγχουν τους ταξιδιώτες που φτάνουν στο Σίδνεϊ από τη Βουχάν.
Οι δύο πόλεις συνδέονται με τρεις αεροπορικές πτήσεις εβδομαδιαίως.
Στους επιβάτες θα δίνεται ένα ενημερωτικό φυλλάδιο και θα τους ζητείται να δηλώσουν αν έχουν πυρετό ή αν πιστεύουν ότι ίσως έχουν ασθενήσει από τον κοροναΐό.
Ωστόσο οι Αρχές επισημαίνουν ότι τα μέτρα αυτά προσφέρουν περιορισμένη προστασία.
Οι περισσότεροι τουρίστες που επισκέπτονται την Αυστραλία προέρχονται από την Κίνα, με τον αριθμό τους πέρυσι να ξεπερνά το ένα εκατομμύριο, καθώς περίπου 160 πτήσεις φτάνουν στην Αυστραλία από την Κίνα κάθε εβδομάδα.

Ύποπτο κρούσμα στις Φιλιππίνες

Την ίδια στιγμή, ένα ύποπτο κρούσμα διερευνούν οι αρχές στις Φιλιππίνες.
Πρόκειται για ένα 5χρονο παιδί το οποίο πρόσφατα έφτασε στη χώρα από την Κίνα και συγκεκριμένα, από την πόλη Βουχάν.
Το παιδί έφτασε στις Φιλιππίνες στις 12 Ιανουαρίου από την πόλη αυτή, από την οποία φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει η επιδημία.
Έκτοτε νοσηλεύεται με συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης.
Μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί ότι το παιδί έχει προσβληθεί από μια ιογενή ασθένεια, όμως οι αρχές δεν γνωρίζουν ακόμη αν πρόκειται για τον ίδιο ιό που έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων στην Κίνα και έχει εξαπλωθεί σε άλλες τρεις ασιατικές χώρες.
«Το παιδί θεωρείται ένας ασθενής που ερευνάται», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Υγείας των Φιλιππίνων.
Δείγματα εστάλησαν στην Αυστραλία για ανάλυση.

Δωρεάν ακυρώσεις από ταξιδιωτικές εταιρείες

Κινεζικές ταξιδιωτικές πλατφόρμες κρατήσεων, από την Trip.com έως τη Fliggy του ομίλου Alibaba, ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα προσφέρουν δωρεάν ακυρώσεις για κρατήσεις που έγιναν για τη Βουχάν εν μέσω αυξανόμενων φόβων για την επιδημία που έχει ξεσπάσει από έναν νέο κοροναϊό στην πόλη της κεντρικής Κίνας.
Οι εταιρίες, που επίσης περιλαμβάνουν τις Meituan Dianping και Qunar.com, ανέφεραν σε ξεχωριστή --αλλά παρόμοια ανακοίνωση-- ότι η πολιτική αυτή θα αφορά και χρήστες που έχουν τεθεί σε καραντίνα ή έχουν διαγνωστεί με τον νέο κοροναϊό.

Τι είναι οι κοροναϊοί; 

H ιστορία των κοροναϊών αρχίζει τη δεκαετία του 1960, με την ανακάλυψη των ανθρώπινων ιών, Β814, 229Ε, OCιοί (π.χ. OC43) και ιών ζώων.
Η μελέτη των ιών  αυτών  με  ηλεκτρονικό  μικροσκόπιο  απέδειξε  ότι  παρουσιάζουν  κοινά μορφολογικά  χαρακτηριστικά,  κατατάσσοντάς  τους  σε  ένα  νέο  γένος  ιών,  τους κοροναϊούς (Coronaviruses).
Οι κοροναϊοί ανήκουν στην οικογένεια Coronaviridae της τάξης των Nidovirales.
Στην οικογένεια αυτή περιλαμβάνονται περίπου 15 είδη ιών, ιδιαίτερης μορφολογίας, που προσβάλλουν τα θηλαστικά και τα πτηνά.
Τα τελευταία χρόνια έχουν ανακαλυφθεί νέοι κοροναϊοί, ο HKU1, oSARSκαι ο NL63 (NLή NewHaven).
Οι κοροναϊοί διακρίνονται σε τρεις ομάδες (Groups). Οι ιοί του GroupIII προσβάλλουν αποκλειστικά τα πτηνά, ενώ των GroupI και II, τα θηλαστικά.
Οι κοροναϊοί που προκαλούν λοιμώξεις στους ανθρώπους είναι ο 229E (GroupI),ο OC43  (GroupII), o NL63 (GroupI), oSARS (GroupII) και ο HKU1 (GroupII).
Οι κοροναϊοί OC43 και 229Ε, θεωρούνται υπεύθυνοι για το 5-30%  των περιπτώσεων του κοινού κρυολογήματος.
Το 2003 ενέσκηψε μια επιδημία άτυπης πνευμονίας που ξεκίνησε από το HongKong, με παγκόσμια και ταχεία εξάπλωση.
Ο αιτιολογικός παράγοντας απομονώθηκε άμεσα και διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για ένα νέο κοροναϊό που ονομάστηκε SARS(Severe Acute Respiratory Distress Syndrome).
Oιός αυτός έχει τη δυνατότητα να προσβάλει διάφορα ζώα και να μεταδίδεται  μεταξύ  ζώων  και  ανθρώπων.  
Ο  νέος  ανθρώπινος  κοροναϊός NL63 (HCoV-NL63)  έχει  συσχετιστεί  με  λοιμώξεις  του  αναπνευστικού,  κυρίως  σε ανοσοεπαρκή παιδιά και ενήλικες καθώς και σε ανασοκατεσταλμένους ασθενείς.
Στους  τελευταίους,  η  βαρύτητατης  λοίμωξης  συνήθως  είναι  εντονότερη.  
Οι λοιμώξεις αυτές αφορούν είτε το ανώτερο είτε το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα. Τελευταία, διάφορες μελέτες ενισχύουν την άποψη ότι ο νέος αυτός ιός πιθανόν να αποτελεί  αιτιολογικό  παράγοντα  της  νόσου Kawasaki.  
Ο HKU1  κοροναϊός προκαλεί  στον  άνθρωπο  κυρίως  λοιμώξεις  του  ανώτερου  αναπνευστικού συστήματος, σπανιότερα του κατώτερου.
Σε  λοιμώξεις  που  σχετίζονται  με  τους  229Ε, OC43, NL63  και HKU1 κοροναϊούς, έχουν διαπιστωθεί και μικτές  λοιμώξεις  με  άλλους ιούς ή βακτήρια όπως  π.χ.  ο  αναπνευστικός  συγκυτιακός  ιός(RSV)  κ.α.  
Η  ανίχνευση  των κοροναϊών γίνεται συνήθως σε φαρυγγικό επίχρισμα με τη μέθοδο της RT-PCR
Οι λοιμώξεις από τους κοροναϊούς αφορούν εν γένει, κυρίως το αναπνευστικό σύστημα.   
Είναι δυνατόν να παρατηρηθούν σε όλα τα άτομα ανεξάρτητα  από  την  ηλικία.  
Η  κλινική  εικόνα  παρουσιάζει  ευρύ  φάσμα,  από υποκλινικές λοιμώξεις, ήπιες μορφές που είναι και οι συχνότερες, μέχρι βαριά νόσο του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος σπανιότερα, κυρίως σε ηλικιωμένους ή ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και βρέφη.
Σε μελέτες αναφέρεται ότι οι κοροναϊοί μπορούν να προκαλέσουν σε τρωκτικά απομυελινωτικές νόσους.
Ο ιός του αναπνευστικού συγκυτίου (RSV) κατατάσσεται στο γένος των πνευμονοϊών που ανήκει στην οικογένεια των Paramyxoviridae.
Ο συγκεκριμένος ιός είναι ένας πολυμορφικός ιός, με  κάψα  που περιέχει μονής έλικας RNA.
Με βάση τις διαφορές στη δομή της επιφανειακής γλυκοπρωτεΐνης, διακρίνονται δύο τύποι του RSV, ο Α και ο Β, που με τη σειρά τους υποδιαιρούνται σε έξι και τρεις υποτύπους αντίστοιχα.
Η λοίμωξη με αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, είναι δυνατόν να εκδηλωθεί με την μορφή λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος ή του κατώτερου, όπως  είναι  η  βρογχιολίτιδα,  η  λαρυγγοτραχειοβρογχίτιδα  και  η  πνευμονία.
Προσβάλλονται όλες οι ηλικίες και η προσβολή σπανίως είναι ασυμπτωματική.
Το σύνολο των παιδιών έχει προσβληθεί από αναπνευστικό συγκυτιακό ιό στα 2-5 πρώτα έτη της ζωής τους.
Δεν είναι απόλυτα διευκρινισμένο αν οι λοιμώξεις των τύπων  Α  και  Β  του RSV είναι  κλινικά  διακριτές.
Υπάρχουν  μελέτες  που υποστηρίζουν ότι οι λοιμώξεις από τον τύπο Α είναι πιο σοβαρές και μελέτες που δε βρίσκουν διαφορά στη βαρύτητα της νόσου σε συσχέτιση με τον τύπο του ιού.
Επίσης αναφέρεται ότι ο τύπος Α προσβάλλει συχνότερα βρέφη χωρίς υποκείμενα νοσήματα, ενώ ο τύπος Β βρέφη με υποκείμενη νόσο.
Παγκόσμια  ο RSV είναι  η  πιο  συχνή  αιτία  λοίμωξης  του  κατώτερου αναπνευστικού συστήματος σε βρέφη και μικρά παιδιά και η σημαντικότερη αιτία βρογχιολίτιδας τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής.
Ο ιός του αναπνευστικούσ υγκυτίου προκαλεί κάθε χρόνο επιδημίες σε όλα τα μέρη του κόσμου.
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει εξαιρετικά αυξημένη νοσηρότητα και  θνητότητα της RSV λοίμωξης σε ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες.
Από τα διεθνή βιβλιογραφικά δεδομένα, υπάρχουν επιδημιολογικές μελέτες σε φυσιολογικά παιδιά και ενήλικες σε ό,τι αφορά τους κοροναϊούς και τον ιό του αναπνευστικού  συγκυτίου.  
Σε  ανοσοκατεσταλμένα  παιδιά  με  νεοπλασματικές νόσους,  έχουν  πραγματοποιηθεί  ελάχιστες  μελέτες.
 Η  επιδημιολογία  των 16 κοροναϊών  και  των επιμέρους  τύπων  αυτών,  καθώς  και  των  τύπων  του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού σε ανοσοκατεσταλμένα παιδιά με νεοπλασματικά νοσήματα στον Ελλαδικό χώρο, δεν είναι γνωστή, καθ ́ όσον ανάλογη μελέτη δεν έχει πραγματοποιηθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης