Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Διεθνές κλίμα και διάθεση για κατοχύρωση κερδών φέρνουν απώλειες

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Διεθνές κλίμα και διάθεση για κατοχύρωση κερδών φέρνουν απώλειες
ΑΓΟΡΕΣ: Άλλες ανησυχίες έχουν τώρα οι επενδυτές, από την εξάπλωση ιού στην Κίνα, ενώ και οι πέντε συνεχόμενες, έστω και ήπιες, ανοδικές συνεδριάσεις δίνουν τη δυνατότητα στους επενδυτές για κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Το ΧΑ άνοιξε με καλές απώλειες και λίγο πάνω από τις 930 μονάδες.

Η αγορά βρίσκεται σε υψηλά 5 ετών αν κοιτάξει κάποιος το γράφημα του γενικού δείκτη. Βέβαια πολλές μετοχές είναι σε ιστορικά υψηλά ή και υψηλά πολυετή. Αυτό σημαίνει πως οι επενδυτές σε πολλές μετοχές έστω και αν ήταν εγκλωβισμένοι χρόνια, έχουν απεγκλωβιστεί αν παρέμειναν στις θέσεις τους, πλην περιπτώσεων όπως τράπεζες όπου εδώ τα υψηλά δεν είναι πολλών ετών.

Γρήγορα οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης γύρισαν χαμηλότερα αφού οι αγοραστές βγήκαν χαμηλά περιμένοντας μία υποχώρηση. Σε αρκετές η κίνηση έχει με ελάχιστα κομμάτια. Υποχωρούν Aegean, ΔΕΗ, Eurobank και Viohalco πάνω από 1%. Η Lamda έχει μικρή άνοδο λόγω των εξελίξεων με το καζίνο στο Ελληνικό.

ΔΕΗ: Τα δημοσιεύματα αναφέρουν πως θα προχωρήσει άμεσα η τιτλοποίηση οφειλών. Η μετοχή υποχωρεί 1,5% και βρίσκεται στα 4,16 ευρώ. Η αποτίμηση στα 965 εκατ. ευρώ.

ΟΠΑΠ: Υποχωρεί στο ξεκίνημα και δίνει ευκαιρία να γίνει χαμηλότερα η επανεπένδυση του μερίσματος.

AUTOHELLAS: Πάλι μεγάλος ο όγκος στη μετοχή. Στα πρώτα λεπτά έγιναν 95 χιλ. τεμάχια με τη μετοχή να είναι στα 7,80 ευρώ και την αποτίμηση στα 381 εκατ. ευρώ.

JUMBO: Σήμερα η γενική συνέλευση για το μέρισμα των 0,22 ευρώ ανά μετοχή. Η εταιρεία έχει δώσει χρονοδιάγραμμα για την αποκοπή. Λογικά θα ληφθεί σήμερα η απόφαση και μέσα στην εβδομάδα θα γίνει η αποκοπή. Συγκεκριμένα στις 24/1 εκτός απροόπτου.

ΑΒΑΞ: Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ξεκινάει αύριο και αναρτήθηκε το ενημερωτικό δελτίο. Έχουν ήδη κατατεθεί 13,5 εκατ. ευρώ και υπάρχει πρόθεση από βασικό μέτοχο να βάλει έως 12 εκατ. ευρώ και έτσι θα έχουμε λογικά αλλαγή στην κατάταξη των βασικών μετόχων.

Η μετοχή έχει καταγράψει μεγάλη άνοδο σε διάστημα 52 εβδομάδων, ενώ τα αποτελέσματα εξαμήνου ήταν ενθαρρυντικά. Υπενθυμίζουμε πως οι πωλήσεις ανήλθαν στα 315 εκατ. ευρώ από 299 εκατ. ευρώ και το μικτό κέρδος αυξήθηκε στα 25,4 εκατ. ευρώ από 19 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 9 εκατ. ευρώ από 395 χιλ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2018 με τα EBITDA να ανέρχονται στα 36,4 εκατ. ευρώ από 21,6 εκατ. ευρώ.

Αυτά τα αποτελέσματα έδωσαν ώθηση στη μετοχή καθώς οι επενδυτές βλέπουν ένα ακόμη turnaround story. Σημειώνουμε ωστόσο πως οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονται στα 1,42 δισ. ευρώ στο εξάμηνο του 2019 ενώ στο τέλος του 2018 ήταν στα 1,02 δισ. ευρώ και η καθαρή θέση ήταν στα 101 εκατ. ευρώ. Μακροπρόθεσμες ομολογιακές δανειακές υποχρεώσεις 561,6 εκατ. ευρώ και βραχυπρόθεσμος δανεισμός 147,6 εκατ. ευρώ. Υπήρχαν απαιτήσεις άνω των 460 εκατ. ευρώ και ταμειακά διαθέσιμα 114,7 εκατ. ευρώ. Η μετοχή άνοιξε με απώλειες 3% και η αποτίμηση είναι στα 58 εκατ. ευρώ.

ΚΑΡΑΤΖΗΣ: Εδώ το θέμα είναι που θα γίνει η δημόσια πρόταση. Αν γίνει χαμηλά ίσως να μη στεφθεί με επιτυχία. Αν δηλαδή μας δώσουν οι «αποτιμητές» δίκαιη τιμή χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, ίσως να δούμε κινήσεις που θα έχουν στόχο να «μπλοκάρουν» τη δημόσια πρόταση και τελικά η μετοχή να μη φύγει από το ΧΑ.

Υπάρχει αποτίμηση με βάση αναλυτές που εμπιστεύεται η στήλη και η δίκαιη τιμή είναι σε υψηλότερα επίπεδα. Μην ξεχνάτε ότι ο όμιλος είναι αδάνειστος, έχει δραστηριότητα σε ΑΠΕ, τουρισμό έχει τη βιομηχανία, παράγει κέρδη και εξαιρετικές ταμειακές ροές. Η πρόθεση για δημόσια πρόταση, σύμφωνα με το θέμα που είχαμε χθες δε διαψεύδεται από κύκλους της εταιρείας. Για να δούμε αν υπήρχε και κάποια «ενόχληση» από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να δημοσιευτεί σχετική ανακοίνωση-απάντηση.

ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΣ: Αποτελεί θετική εξέλιξη το γεγονός ότι έχει μειωθεί η απόσταση μεταξύ αγοραστή και πωλητή και πως η μετοχή κάνει καλύτερους όγκους έναντι παλαιότερων συνεδριάσεων. Είχαμε κάνει σχετικό αφιέρωμα και είχαμε βρει τη μετοχή φθηνή με βάση τα περιουσιακά της στοιχεία. Θα θέλαμε βέβαια και καλύτερη πορεία πωλήσεων και τελικής γραμμής. Στα 7,5 εκατ. ευρώ η αποτίμηση.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com  
www.bankingnews.gr  


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης