Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας μπορεί να κοστίσει στην ΕΕ έως 11 δισ. δολάρια

Η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας μπορεί να κοστίσει στην ΕΕ έως 11 δισ. δολάρια
Τι εκτιμά έρευνα του Οικονομικού Ινστιτούτου του Κιέλου
Η υπόσχεση της Κίνας να αυξήσει τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ βάσει της εμπορικής συμφωνίας που υπογράφηκε πρόσφατα θα μπορούσε να καταλήξει να κοστίσει στην ΕΕ περίπου 11 δισεκατομμύρια δολάρια το επόμενο έτος.
«Εάν οι εμπορικές δαπάνες και συνεπώς οι σχετικές τιμές δεν αλλάξουν, οι κινεζικές εισαγωγές από τις ΗΠΑ πρέπει να αποβούν εις βάρος τρίτων χωρών», σύμφωνα με μελέτη από το γερμανικό Ινστιτούτο του Κιέλου.
Το γερμανικό think-tank υπολόγισε πόσα έξοδα θα διατεθούν στους μεμονωμένους εμπορικούς εταίρους μετά την έναρξη της συμφωνίας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι είναι "πολύ πιθανό" ότι η ΕΕ θα πρέπει να παραχωρήσει κάποιο μερίδιο αγοράς.
Η Γερμανία και η Γαλλία θα πληγούν ιδιαίτερα από τις εκτροπές του εμπορίου, ανέφεραν οι συντάκτες της μελέτης, ο Sonali Chowdhry και ο Gabriel Felbermayr.
Οι μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις για την ΕΕ αναμένονται στα αεροσκάφη, στα οχήματα, στα βιομηχανικά και ιατρικά μηχανήματα, στα φαρμακευτικά προϊόντα και στα άλλα γεωργικά προϊόντα.
Σύμφωνα με την τρέχουσα συμφωνία, το μερίδιο των ΗΠΑ στις κινεζικές εισαγωγές αυξάνεται από 10% το 2017 σε 15% το 2021, ενώ η ΕΕ θα συρρικνωθεί από 16% σε 15%.
Το τμήμα των εισαγωγών από τον υπόλοιπο κόσμο θα υποχωρούσε από 74% σε 70%.
Image
«Οι Η.Π.Α. πιέζουν την Κίνα να αποδεχθεί μια πολύ μονόπλευρη συμφωνία που είναι πιθανόν να είναι ασυμβίβαστη με τις θεμελιώδεις αξίες της μη διάκρισης που αποτελούν το θεμέλιο του πολυμερούς εμπορικού συστήματος», σύμφωνα με την έκθεση.
Η ΕΕ εξετάζει επί του παρόντος εάν η συμφωνία παραβιάζει τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και έδωσε την προοπτική μιας νομικής πρόκλησης.
Dalio (Bridgewater): Τα μετρητά είναι σκουπίδια – Μικρές οι πιθανότητες ύφεσης το 2020
Η καλύτερη τακτική είναι η δημιουργία ενός ισορροπημένο και καλά διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου, τονίζει ο Dalio.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης