Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Η Ελλάδα μπορεί να αυξήσει τα έσοδα από ΦΠΑ κατά 7,8% του ΑΕΠ - Ανάγκη η μεταρρύθμιση του συστήματος

tags :
Scope: Η Ελλάδα μπορεί να αυξήσει τα έσοδα από ΦΠΑ κατά 7,8% του ΑΕΠ - Ανάγκη η μεταρρύθμιση του συστήματος
Έκθεση του γερμανικού οίκου αξιολόγησης Scope για την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ στην Ευρωζώνη
Η βελτίωση του συστήματος πληρωμής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) θα μπορούσε να βοηθήσει χώρες όπως οι Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία να βελτιώσουν τα φορολογικά τους έσοδα, όπως αναφέρει σε έκθεσή του ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope σε έκθεσή του.
Ο οίκος εξετάζει τη διαφορά μεταξύ των πραγματικών εσόδων από ΦΠΑ και της δυνατότητας που έχουν οι χώρες της ευρωζώνης να αυξήσουν αυτό το ποσοστό, με το «κενό» να φθάνει στο 3% κατά μέσο όρο.
Βάσει της έρευνας της Scope η Ελλάδα είναι η χώρα με το μεγαλύτερο «κενό», με αποτέλεσμα να έχει τη δυνατότητα –εφόσον φυσικά υπάρξει μία ουσιαστική και αποτελεσματική μεταρρύθμιση- να αυξήσει τα έσοδα από ΦΠΑ κατά 7,8% του ΑΕΠ.
Στον αντίποδα η Εσθονία είναι η χώρα με την καλύτερη εισπραξιμότητα και μπορεί να αυξήσει τα αντίστοιχα έσοδα μόλις κατά 1,3% του ΑΕΠ.
«Η βελτίωση της είσπραξης του ΦΠΑ είναι ιδιαίτερα σημαντική για χώρες όπως η Ελλάδα ή η Ιταλία με ένα ευρύ κενό ΦΠΑ σε σύγκριση με την υπόλοιπη ευρωζώνη», εκτιμά ο Bernhard Bartels, αναλυτής της Scope και προσθέτει ότι «ο περιορισμός των πληρωμών σε μετρητά και η εισαγωγή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης είναι γενικά προτιμώμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τα οποία πιθανόν να υλοποιηθούν πιο συχνά στο μέλλον με την ανάπτυξη της ψηφιακής χρηματοδότησης».
Image
Εκτιμά ακόμη ότι υπάρχουν «σημαντικές δυνατότητες εσόδων από την κατάργηση υπερβολικών απαλλαγών ή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε χώρες όπως η Ισπανία ή η Γαλλία.
Τα ευνοϊκά καθεστώτα ΦΠΑ συχνά αντικατοπτρίζουν τις πολιτικές επιλογές αναδιανομής, καθώς υποστηρίζουν την κατανάλωση ζωτικών αγαθών, αλλά ένα υπερβολικό καθεστώς απαλλαγής μπορεί να σηματοδοτήσει την επίδραση των κεκτημένων συμφερόντων».
Η βελτίωση των φορολογικών εσόδων είναι ιδιαίτερα σημαντική για χώρες με διαρθρωτικά ελλείμματα και περιορισμένη ευελιξία για την προσαρμογή των δαπανών μετά την ουσιαστική περικοπή τους μετά την κρίση.
«Η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ με εναρμονισμένους συντελεστές μπορεί να συμβάλει στη δημοσιονομική εξυγίανση όχι μόνο με την αύξηση των εσόδων άμεσα, αλλά και με τη μείωση των στρεβλώσεων στην οικονομία σε σύγκριση με άλλους φόρους που είναι πιο επιβλαβείς για την ανάπτυξη.
Image
Χώρες όπως η Ελλάδα ή η Ιταλία θα μπορούσαν να μειώσουν τα υψηλά φορολογικά τους ποσοστά για να αυξήσουν τη φορολογική συμμόρφωση, ενώ η Γαλλία και το Βέλγιο θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη μετατόπιση των υψηλών φόρων τους στην εργασία προς την κατανάλωση», καταλήγει ο αναλυτής του γερμανικού οίκου αξιολόγησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης