Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Απόστολος Βακάκης (Jumbo): Η πολεμολαγνεία και ο φόβος θα χτυπήσουν την ανάπτυξη

Απόστολος Βακάκης (Jumbo): Η  πολεμολαγνεία και ο φόβος θα χτυπήσουν την ανάπτυξη
Γιατί η Jumbo άνοιξε  τα καταστήματα  σε  Πρέβεζα  και Κατερίνη.
Το άνοιγμα των καταστημάτων  τις Κυριακές σε Πρέβεζα και Κατερίνη ήρθαν στο επίκεντρο της γενικής  συνέλευσης των μετόχων της Jumbo με τον κ. Απόστολο  Βακάκη να καταθέτει τα δικά του επιχειρήματα, όπως και τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.
Ωστόσο  προσδιόρισε ότι προσωπικά ο ίδιος δεν θέλει να ανοίγει  την  Κυριακή  όπως και την Τετάρτη και  διευκρίνισε ότι το άνοιγμα των καταστημάτων ,προέρχεται από την ανάγκη των καταναλωτών και  από τα καταστήματα  που ήδη δούλευαν λόγω  ότι ήταν σε τουριστική περιοχή.
Ο ίδιος κατέστησε σαφές  ότι όταν λαμβάνονται αποφάσεις να ισχύουν για όλους , επισημαίνοντας  ότι υπάρχουν νομοθετικές διατάξεις και επικαλέστηκε ως παράδειγμα  τα Χανιά που επιτρέπεται σε ένα συγκεκριμένο δρόμο τα καταστήματα να ανοίγουν  Κυριακές ενώ τα καταστήματα που είναι ένα δρόμο πιο πίσω δεν έχουν το δικαίωμα αυτό και το χαρακτήρισε παράλογο.
Ειδικά για τα καταστήματα  της  Πρέβεζας  και της Κατερίνης, αποφάσισε να ανοίγουν  τις Κυριακές για χάρη το εργαζομένων που έληγε η σύμβαση τους στις 31 Δεκεμβρίου του 2019. 
Ήταν εποχιακό προσωπικό και θέλησε να διατηρήσει  τις θέσεις εργασίας  σε ποσοστό 30% Τόνισε ότι δεν είναι ηθικά αποδεκτό να αξιοποιείς ένα προσωπικό  για μία μικρή περίοδο που σε εξυπηρετεί και στη συνέχεια να το διώχνεις.
Πρόσθεσε ότι ο επιχειρηματίας πρέπει να αναλαμβάνει  το ρίσκο και να το διατηρεί ανοιχτό για χάρη της περιοχής και των εργαζομένων.
Ο κ. Απόστολος  Βακάκης ανέφερε ως παράδειγμα ότι τους καλοκαιρινούς μήνες όλα  τα καταστήματα  παίρνουν τον αφρό ενώ μόλις φύγουν οι τουρίστες τα κλείνουν σε βάρος  των τοπικών κοινωνιών.
Αναγνώρισε ότι οι Κυριακές δεν αποδίδουν καθώς ο τζίρος είναι αρκετά μειωμένος και σε βαθμό που δεν καλύπτονται τα έξοδα.
Πρόκειται για μια ζημιογόνα δραστηριότητα  και διευκρίνισε ότι δεν μπορείς να είσαι κλειστός όταν  όλα τα καταστήματα της περιοχής είναι ανοικτά.
Εκτιμά ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές με την προοπτική να επεκταθεί σε όλη τη χώρα θα φέρει σημαντικές αλλαγές στο οργανωμένο λιανεμπόριο, το οποίο σήμερα  έχει τοποθετηθεί να δουλεύει 6 ημέρες την εβδομάδα.
Στο ενδεχόμενο η εσωτερική αγορά να εισέλθει σε καθεστώς λειτουργίας 7 ημερών θα φέρει νέο γύρο ανακατατάξεων  βάζοντας στο επίκεντρο τον αριθμό καταστημάτων, ο οποίος  θα είναι σχετικά μικρότερος καθώς δεν είναι εφικτό να αυξήσουμε τον αριθμό των καταναλωτών.

Θετικά τα μηνύματα από τον Ιανουάριο
  
Η εκκίνηση της  αγοράς τον Ιανουάριο ήταν «εκνευριστικά καλή» είπε χαρακτηριστικά  και προσδιόρισε  ότι ο στόχος της ανάπτυξης  για τον όμιλο Jumbo  είναι να κινηθεί μεταξύ του 5% και 6% ενώ η χρονιά  έκλεισε άνοδο 7,5% για το  εξάμηνο της οικονομικής  χρήσης  από τον Ιούλιο έως το Δεκέμβριο του 2019.
Τα Jumbo ξεκινούν η νέα χρονιά χωρίς δουλείες, διευκρινίζοντας ότι δεν έχουμε απούλητα  προϊόντα στις αποθήκες μας όπως έχουν άλλες επιχειρήσεις  που για τα διώξουν κάνουν  προσφορές  στα επίπεδα του 30% με 40% δηλαδή τα χαρίζουν.
Ο κ.Απόστολος  Βακάκης  αναφερομενος στις προσδοκίες  για την εγχώρια οικονομία , είπε  ότι  το κλίμα που έχει  διαμορφωθεί στα ελληνοτουρκικά και όπως αυτά μπορεί να  εξελιχθούν,  τα χαρακτήρισε υπερβολικά και προκαλούν φοβικά σύνδρομα στους πολίτες   και καταναλωτές  που σε λίγο θα πιστεύουν  ότι οι Τούρκοι  θα φτάσουν  στην Αθήνα. 
Έκανε  λόγο  για πολεμολαγνεία η οποία θα χτυπήσει  την ανάπτυξη.  Η φοβική προσέγγιση, δεν εξυπηρετεί.
Τι ακριβώς θα γίνει, και  το ενδεχόμενο να βρεθούμε σε  πόλεμο,  για εμένα δεν θα έπρεπε να συζητείται σε αυτές τις βάσεις και  θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί ούτε εμάς ούτε η Τουρκία συμφέρει να γίνει πόλεμος.
Τόνισε  ότι θα ήταν προτιμότερο να μιλάμε  για τον τουρισμό.
Εμείς λειτουργούμε και στην Κύπρο με το γεωτρύπανο του Τούρκων δίπλα τους και θα έπρεπε να τους  ανησυχεί περισσότερο.
Καλύτερα θα ήταν να μιλάμε για θετικά πράγματα, ενώ  αυτό  το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, αισθάνομαι  ότι  επηρεάσει τη ζωή μας αν πάρουμε την επιλογή την ακραία του τσαμπουκά θα φοβίσει κόσμο.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης