Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρώτη ημέρα δίκης Trump: Αβάσιμη υπόθεση, λένε οι συνήγοροι - Συντριπτικές οι αποδείξεις, οι κατήγοροι

Πρώτη ημέρα δίκης Trump: Αβάσιμη υπόθεση, λένε οι συνήγοροι - Συντριπτικές οι αποδείξεις, οι κατήγοροι
Ο Schiff συνόψισε τις κατηγορίες σε βάρος του Trump και επισήμανε ότι μολονότι οι αποδείξεις είναι «ήδη συντριπτικές», είναι αναγκαίο να κληθούν μάρτυρες για να τονιστεί το πλήρες πλαίσιο της ανάρμοστης συμπεριφοράς του
Η δίκη του προέδρου Donald Trump ξεκίνησε σήμερα στη Γερουσία, με τον επικεφαλής των συνηγόρων του να χαρακτηρίζει «αβάσιμη» την υπόθεση και τον Δημοκρατικό Adam Schiff, τον έναν από τους επτά κατηγόρους, να περιγράφει τις «συντριπτικές» αποδείξεις εναντίον του.
Οι Δημοκρατικοί ζητούν την καθαίρεση του Trump από το αξίωμά του επειδή φέρεται να άσκησε πίεση στην Ουκρανία να ερευνήσει τον πολιτικό αντίπαλό του, τον Joe Biden και στη συνέχεια παρεμπόδισε την έρευνα που διεξήγαγε η Βουλή των Αντιπροσώπων για την υπόθεση αυτήν.
Με τις κάμερες να μεταδίδουν ζωντανά τη διαδικασία, ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου John Roberts κήρυξε την έναρξη της διαδικασίας και οι δύο πλευρές έδωσαν την πρώτη μάχη τους με αντικείμενο τους κανόνες που πρότεινε ο ηγέτης της πλειοψηφίας, Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Mitch MacConnell.
Ο νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Patt Cipolone, ο επικεφαλής των συνηγόρων του Trump, στην εναρκτήρια δήλωσή του, είπε ότι «δεν υπάρχει καμία υπόθεση» και επανέλαβε ότι ο πρόεδρος δεν έκανε «απολύτως τίποτα το επιλήψιμο».
Τάχθηκε υπέρ της πρότασης του MacConnell με την οποία θα αποφασισθεί αργότερα αν θα κληθούν μάρτυρες και αν θα παρουσιαστούν έγγραφα στη δίκη.
Από την πλευρά του, ο Adam Schiff συνόψισε τις κατηγορίες σε βάρος του Trump και επισήμανε ότι μολονότι οι αποδείξεις είναι «ήδη συντριπτικές», είναι αναγκαίο να κληθούν μάρτυρες για να τονιστεί το πλήρες πλαίσιο της ανάρμοστης συμπεριφοράς του προέδρου και του περιβάλλοντός του.
Οι Δημοκρατικοί θέλουν να καταθέσουν ορισμένοι νυν και πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας John Bolton.
Την Δευτέρα ο MacConnell είχε παρουσιάσει το σχέδιό του για μια γρήγορη δίκη, χωρίς καταθέσεις ή παρουσίαση αποδείξεων.
Με βάση αυτό, θα έδινε στις δύο πλευρές συνολικά 48 ώρες (μοιρασμένες εξίσου) για να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους μέσα σε διάστημα τεσσάρων ημερών.
Το σχέδιο αυτό άλλαξε και πλέον θα δίνει στην κάθε πλευρά περιθώριο τριών ημερών αντί για δύο. Επίσης, θα γίνουν δεκτά στη δίκη τα αρχεία της Βουλής των Αντιπροσώπων που αφορούν την έρευνα για την παραπομπή του Trump, όπως ζητούσαν οι Δημοκρατικοί.
Ένας εκπρόσωπος του MacConnell είπε ότι η αλλαγή έγινε μετά από συζητήσεις που είχαν οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές σε ένα γεύμα κεκλεισμένων των θυρών.
Αν και κατηγορείται από τους Δημοκρατικούς ότι προσπαθεί να νοθεύσει τη δίκη, ο MacConnell επιμένει ότι οι κανόνες θα αντικατοπτρίζουν εκείνους που ακολούθησε η Γερουσία στη δίκη του Bill Clinton το 1999.
Καθώς απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων στην 100μελή Γερουσία για να καθαιρεθεί ο Trump, είναι βέβαιο ότι θα απαλλαγεί, δεδομένου ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία (53 έδρες).
Ωστόσο, δεν είναι σαφείς οι συνέπειες που θα έχει η δίκη αυτή στην προσπάθεια επανεκλογής του στις εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης