Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών σε Λέσβο, Σάμο, Χίο - Μηταράκης: Δικαιολογημένη η αγανάκτηση

tags :
Μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών σε Λέσβο, Σάμο, Χίο - Μηταράκης: Δικαιολογημένη η αγανάκτηση
Στην Αθήνα αύριο 23/1 επιτροπή υπό τον περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Κ. Μουτζούρη για να επιδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας
(upd3) Κύματα λαϊκής αντίδρασης ξεσπούν στα νησιά του Αιγαίου με τους κατοίκους σε Λέσβο, Χίο και Σάμο να συμμετέχουν σε ογκωδέστατες συγκεντρώσεις στις 22 Ιανουαρίου 2020 κατά των λαθρομεταναστών και των Κέντρων Υποδοχής που έχουν δημιουργηθεί.
Απέναντι στην έντονη δυσαρέσκεια των τοπικών κοινωνιών ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης χαρακτήρισε «δικαιολογημένη» την αγανάκτηση των πολιτών στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου

Οι κάτοικοι και φορείς των νησιών ζητούν την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών τους, των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) καθώς και τη μη δημιουργία νέων δομών.
Μεγάλες κεντρικές συγκεντρώσεις, οργανωμένες από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι, στη Μυτιλήνη στο χώρο της Προκυμαίας έξω από το Δημοτικό Θέατρο της πόλης, στη Χίο στην πλατεία Πλαστήρα και στη Σάμο στην πλατεία Πυθαγόρα.
Image
Κλειστές παρέμειναν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και τα καταστήματα με απόφαση των Εμπορικών Συλλόγων.
Στην Αθήνα μεταβαίνουν ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου και όλοι οι δήμαρχοι των νησιών αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συγκεντρώσεων για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα και τις επιπτώσεις του στους νησιώτες.
Αύριο έχει προγραμματισθεί η επίδοση του ψηφίσματος των συγκεντρώσεων στο Μέγαρο Μαξίμου και στη συνέχεια στη Βουλή και στα υπουργεία Εσωτερικών και Μετανάστευσης.
Image
Ας σημειωθεί ότι η σημερινή κινητοποίηση συνεχίζεται και αύριο με κλείσιμο των δήμων αλλά και απεργία που έχουν κηρύξει πολλοί συνδικαλιστικοί φορείς όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος Μυτιλήνης του οποίου τα μέλη θα απέχουν από τα καθήκοντα τους.
Το ψήφισμα των σημερινών κινητοποιήσεων που θα επιδοθεί αναφέρει:
«Οι κάτοικοι της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προκειμένου τα νησιά της να σταματήσουν να είναι αποθήκες ψυχών ξεριζωμένων ανθρώπων ενώνουμε της φωνές μας και απαιτούμε από την κυβέρνηση και την Ευρώπη.
Image
Άμεση αποσυμφόρηση και μεταφορά των προσφύγων μεταναστών σε χώρους με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
Καμία νέα δομή στα νησιά και κλείσιμο των υπαρχουσών δομών.
Έλεγχο όλων των ΜΚΟ.
Αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων.
Μέτρα στήριξης για τα νησιά προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημιά που έχουν υποστεί».
Image
Να σημειωθεί ότι ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου επικεφαλής της πορείας που ακολούθησε, μετέβη στην κλειστή λόγω της απεργίας των εργαζομένων, Γενική Γραμματεία Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής όπου και θυροκόλλησε το ψήφισμα.
Προέβη δε στην ακόλουθη δήλωση: «Δεν γίνεται να ερχόμαστε σε κυβερνητικό κτήριο και να βρίσκουμε κλειστές πόρτες.
Η κυβέρνηση οφείλει να ακούει τα αιτήματά μας.
Αύριο θα πάμε στην Αθήνα να επιδώσουμε στο Μέγαρο Μαξίμου, στην Βουλή και το υπουργείο Εσωτερικών το ψήφισμά μας.
Δεν κάνουμε πίσω».
Σημειώνεται ότι ο περιορισμός των μεταναστευτικών ροών και η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών αποτελούν προτεραιότητα της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα, όπως επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.
Image
Οι αφίξεις αιτούντων άσυλο στα νησιά του Αιγαίου από την Τουρκία παρουσιάζουν μείωση τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο και παρά τις κακές καιρικές συνθήκες δεν έχουν σταματήσει.
Από την αρχή του έτους έως και τις 15 Ιανουαρίου έφτασαν στα ελληνικά νησιά 1.464 άτομα εκ των οποίων οι 877 στη Λέσβο και οι 249 στη Σάμο.

Δυναμικές κινητοποιήσεις και στη Λέσβο

Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων της Λέσβου πραγματοποιήθηκε και στη Μυτιλήνη για τις επιπτώσεις από το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα.
«Δεν θέλουμε καμία υπάρχουσα και καμία άλλη αποθήκη πίσω.
Θέλουμε τα νησιά μας πίσω, θέλουμε τις ζωές μας, πίσω.
Τι είναι αυτό που μας ενοχλεί;
Μας ενοχλεί ότι τα νησιά μας έχουν γίνει τόπος συγκέντρωσης ανθρώπων από 80 χώρες.
Περίπου 50.000 σε όλα τα νησιά.
Μας ενοχλεί ότι αυτή κατάσταση είναι μια συνεννόηση σιωπής όλης της Ευρώπη και της κυβερνήσεως.
Όλοι τους χτίζουν τείχη απομονώσεως και σιωπής, εδώ είμαστε να τα σπάσουμε» είπε ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης.
Image
Ο κ. Μουτζούρης στην ομιλία του αναφέρθηκε σε ένα σχέδιο του ΟΗΕ από το 2000 για την ανάγκη μεταφοράς 250.000 εκατομμυρίων νέων κατοίκων στην Ευρώπη.
«Σχέδιο υποκατάστασης πληθυσμού» είπε ο κ. Μουτζούρης ότι υπάρχει αναφερόμενος και στον επιχειρηματία Σόρος και τον ρόλο του, καθώς και «στην αιχμαλωσία της Ελλάδας από τη συμφωνία Δουβλίνο 2».
«Τον τάφο μας» όπως χαρακτήρισε τη συμφωνία.
«Θέλουν να μας επιβάλλουν άλλο τρόπο ζωής, άλλη θρησκεία» σημείωσε.

Μηταράκης: Δικαιολογημένη η αγανάκτηση των πολιτών

«Δικαιολογημένη» χαρακτηρίζει την αγανάκτηση των πολιτών στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε γραπτή δήλωσή του.
Όπως υπογραμμίζει, «σήμερα οι νησιώτες σηκώνουν δυσανάλογο βάρος και είναι απαραίτητη η αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο».
Επαναλαμβάνει ότι βασικός στόχος του υπουργείου είναι η μείωση των ροών και αυτή θα επιτευχθεί «μέσα από την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, την αύξηση των επιστροφών και τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα».
«Επιταχύνουμε τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας», συνεχίζει ο κ. Μηταράκης, «και τη μεταφορά στην ενδοχώρα όσων λαμβάνουν άσυλο ή ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες».
Ο υπουργός ζητάει να υπάρξει «ενότητα, υψηλή αίσθηση ευθύνης και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για να αντιμετωπίσουμε ορθολογικά το μεταναστευτικό πρόβλημα» και προαναγγέλλει συνάντηση αύριο στην Αθήνα με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και τους δημάρχους των νησιών «για να καταλήξουμε σε βέλτιστες λύσεις πάντοτε με γνώμονα την ευημερία των συντοπιτών μας».
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την αυριανή συνάντηση θα ακολουθήσουν και επισκέψεις του υπουργού στην Κω, τη Λέρο και τη Χίο.
Την ίδια ώρα, πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου εξηγούν ότι η «ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών» θα επιτευχθεί αφενός με την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων και αφετέρου με την «αποτρεπτική επίδραση της νέας διαδικασίας ασύλου και των κλειστών δομών», όπως και με τη συνεχιζόμενη διεθνοποίηση του ζητήματος.
Στόχοι του υπουργείου, είναι επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «το κλείσιμο των σημερινών ανοιχτών δομών στα νησιά» και η αντιμετώπιση «των όποιων δυσλειτουργιών των ΜΚΟ», με πιστοποίηση των παρόχων και του προσωπικού και ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Το υπουργείο κρίνει ότι η δημιουργία των νέων δομών θα συμβάλει αποφασιστικά και στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών και των συνθηκών εργασίας των υπηρεσιών, ενώ απαντώντας στο αίτημα των δημάρχων των νησιών για μείωση του μεγέθους των δομών, πηγές του υπουργείου απαντούν ότι «προσπαθούμε όπου είναι εφικτό να μειωθεί το μέγεθος, αλλά, πρέπει να είναι επαρκείς σε μέγεθος ώστε αφενός να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τις ροές και αφετέρου να εξασφαλίσουν το άμεσο και οριστικό κλείσιμο των σημερινών δομών».
Κύκλοι του υπουργείου τονίζουν εμφατικά ότι βασικό μέλημα του υπουργείου αποτελεί και η αποσυμφόρηση των νησιών, με τη μεταφορά στην ενδοχώρα όσων έχουν λάβει διεθνή προστασία και όσων είναι ευάλωτοι.
Σχολιάζουν δε ότι η μεταφορά αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα μετά την καταγραφή τους «εφαρμόστηκε το 2015 με καταστροφικές συνέπειες για τα νησιά» και προσθέτουν ότι «η μεταφορά στην ενδοχώρα πριν την απόφαση ασύλου, οδηγεί σε αύξηση ροών διότι δυσχεραίνει την επιστροφή όσων τελικά δεν θα λάβουν θετική απόφαση ασύλου».
Οι υπηρεσίες Ασύλου και Προσφυγών, τονίζουν, θα επιταχύνουν με αποφασιστικότητα την εξέταση εκκρεμών αιτημάτων ασύλου (87.000) και προσφυγών (38.000), ενώ ειδικά στα νησιά για τις αφίξεις από 1η Ιανουαρίου 2020 ο συνολικός χρόνος εξέτασης των αιτήσεων ασύλου δεν θα υπερβαίνει τις 28 ημέρες.
Τέλος, το υπουργείο χαρακτηρίζει αναγκαία την «αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων αλλά και των υπόλοιπων περιφερειών της χώρας, στην κατανομή όσων έχουν λάβει διεθνούς προστασίας» και υπογραμμίζει ότι στόχος του σε εθνικό επίπεδο είναι η ισοκατανομή των βαρών.
«Θα στηρίξουμε ουσιαστικά τους κατοίκους και τους δήμους» λένε πηγές του υπουργείου αλλά ζητούν ταυτόχρονα «τη μέγιστη δυνατή συναίνεση σε λύσεις που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την υφιστάμενη κατάσταση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης