Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Παραιτήθηκε ο Di Maio από την ηγεσία του Κινήματος 5 Αστέρων - Ο κίνδυνος για την κυβέρνηση

Ιταλία: Παραιτήθηκε ο Di Maio από την ηγεσία του Κινήματος 5 Αστέρων - Ο κίνδυνος για την κυβέρνηση
Το Reuters μεταδίδει ότι ο Luigi Di Maio υπέβαλε την παραίτηση του από την ηγεσία του Κινήματος Πέντε Αστέρων
(upd2) Την παραίτηση του από την ηγεσία του Κινήματος Πέντε Αστέρων υπέβαλε σήμερα (22/1/2019) ο Luigi Di Maio, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters.
Ο Di Maio, ο οποίος είναι και υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης, αναμένεται να συναντηθεί με άλλους υπουργούς του κόμματος του, ενώ θα ανακοινώσει την απόφαση του σε συνεδρίαση του κόμματος το απόγευμα και θα παραχωρήσει δηλώσεις στις 18:00, ώρα Ελλάδος.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της χώρας, Giuseppe Conte, δηλώνει ότι θα σεβαστεί την απόφαση του Di Maio.
«Ας περιμένουμε να δούμε.
Δεν μου αρέσει να σχολιάζω φήμες.
Εάν ο Di Maio παραιτηθεί θα σεβαστώ την απόφαση του, διότι είμαι σίγουρος ότι έλαβε αυτή την απόφαση με υπευθυνότητα» δήλωσε ο Conte στο ραδιόφωνο RTL 102,5.
Η παραίτηση Di Maio δεν αναμένεται να οδηγήσει σε κατάρρευση της ιταλικής κυβέρνησης, ωστόσο αναδεικνύει τον διχασμό στο εσωτερικό του Κινήματος Πέντε Αστέρων, την ώρα που η Lega του Salvini καραδοκεί, καταγράφοντας σημαντικό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις με ποσοστά στο 30%.
Σημειώνεται ότι το Κίνημα Πέντε Αστέρων έλαβε 33% στις εθνικές εκλογές του 2018 αλλά από τότε η δημοτικότητα του κόμματος καταγράφει σημαντικές απώλειες με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να του δίνουν 15%.
Στον απόηχο της είδησης το ιταλικό 10ετές δέχθηκε πιέσεις, με την απόδοση να αυξάνεται στο 1,42% , ωστόσο αυτή την ώρα διαπραγματεύεται στο 1,38%.

Ο κίνδυνος για την κυβέρνηση 

Πάντως αν και η παραίτηση Di Maio δεν αναμένεται να «ρίξει» την κυβέρνηση, εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τις εσωκομματικές διαφωνίες και θα προκαλέσει περαιτέρω αβεβαιότητα στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ του Κινήματος Πέντε Αστέρων και του Δημοκρατικού Κόμματος που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Σημειώνεται, δε, ότι η απόφαση του Di Maio έρχεται λίγες μέρες πριν τις περιφερειακές εκλογές στην Emilia Romagna, όπου η Lega απειλεί να βάλει ένα τέλος στην 75ετη κυριαρχία του Δημοκρατικού Κόμματος.
Σε αυτή την περίπτωση, η επιβίωση της ιταλικής κυβέρνησης θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο. 
«Η παραίτηση του Di Maio είναι κακός οιωνός για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού» επισημαίνει ο Francesco Galietti από την Policy Sonar (εταιρεία παροχής συμβουλών σχετικά με τον πολιτικό κίνδυνο).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης