Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Στασιμότητα στο ΧΑ +0,07% στις 942 μον. εν αναμονή Fitch 24/1 και έκδοση 15ετούς - Αδυναμία των τραπεζών να κινηθούν υψηλότερα

Στασιμότητα στο ΧΑ +0,07% στις 942 μον. εν αναμονή Fitch 24/1 και έκδοση 15ετούς - Αδυναμία των τραπεζών να κινηθούν υψηλότερα
Ο Γενικός Δείκτης, με επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, στα υψηλά 61 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο  στις 8/12/2014 (1035,08 μονάδες)
(upd16)Στασιμότητα καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 942 μονάδες, το οποίο κινήθηκε σε ένα στενό εύρος διακύμανσης 4 μονάδων, με ήπιες μεταβολές στις τράπεζες και με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα εαν εξαιρέσουμε τα πακέτα που κάλυψαν το 32% του συνολικού τζίρου.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ξεχώρισαν ανοδικά ο Ελλάκτωρας +3,04% και ακολούθησαν οι δεικτοβαρείς ΟΠΑΠ +2,08% και ΟΤΕ +1,17%
Η συντήρηση του κλίματος στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά με επτά συνεχόμενες συνεδριάσεις είναι απόρροια της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την Fitch στις 24 Ιανουαρίου 2020 όπου αναμένεται αναβάθμιση του outlook των προοπτικών της οικονομίας σε θετική από ουδέτερη όπως επίσης και στην επικείμενη έκδοση 15ετούς ομολόγου στις 4 Φεβρουαρίου που θα προχωρήσει το ελληνικό δημόσιο - έναντι αρχικού σχεδίου για έκδοση 10ετούς – με  στόχο να αντλήσει 2,5 δισεκ. ευρώ με επιτόκιο 1,95%-2%.
Με επιτόκιο 1,95% στα 15 χρόνια η Ελλάδα πρώτη φορά θα δανειστεί πέραν από το όριο προστασίας του 2032 των μέτρων για το χρέος και με τόσο χαμηλό επιτόκιο.
Στα της αγοράς, στις τράπεζες, πτωτικά έκλεισε η Eurobank -1,04% - στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες - οριακά υποχώρησαν Πειραιώς -0,60% και Alpha Bank -0,16% ενώ με κέρδη +0,69% έκλεισε η Εθνική.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην μετοχή της Εθνικής καθώς ενισχύονται τα κεφάλαια της με έκτακτα κέρδη περίπου 500 εκατ μέσω της τρίτης συναλλαγής swaps με το Titlos 3,3 δισ. εξέλιξη που επιταχύνει τα σχέδια εξυγίανσης της τράπεζας
Από την άλλη, ενώ η τρίτη συναλλαγή που πραγματοποιείται την τρέχουσα περίοδο δίνει την δυνατότητα στην Εθνική τράπεζα να ανταλλάξει τα 3 ομόλογα που κατέχει με νέα ομόλογα 30ετούς διάρκειας και με τα 500 εκατ να προχωρήσει σε γενναία εξυγίανση, εντούτοις παίρνει ένα ρίσκο μακροπρόθεσμα με τα επιτόκια. .
Εάν κάποια στιγμή η ποσοτική χαλάρωση θα αποσυρθεί το 30ετές ομόλογο θα έχει απόδοση υψηλότερη του 3,25% όπερ σημαίνει ότι από εκείνο το σημείο και μετά θα εγγράφει ζημίες.
Το μήνυμα για τις ελληνικές τράπεζες στο συνέδριο CEEMEA ήταν ιδιαίτερα θετικό, όπως επισημαίνει στην τελευταία ανάλυσή της η JP Morgan, με ιδιαίτερα αισιόδοξα σενάρια για μια οριακά πιο θετική εικόνα στο μέτωπο της κερδοφορίας σε σχέση με πέρυσι.
Είναι γεγονός αναμφισβήτητο, ότι το σχέδιο «Ηρακλής» αναμένεται να δώσει λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες με τα κόκκινα δάνεια με το κράτος να παρέχει εγγυήσεις στα κύρια ομόλογα που θα εκδώσουν οι τράπεζες κατά την διαδικασία τιτλοποιήσεων NPEs αναλαμβάνοντας  τον κίνδυνο του τραπεζικού ομολόγου οπότε έχει μηδενικό ρίσκο για την τράπεζα.
Από την άλλη, καθώς η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα η EBA η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή είχε ενστάσεις αρχικά και ζητούσε πρόσθετες εγγυήσεις σε μετρητά.
Το επιχείρημα της Ελλάδος ότι εάν υπάρξουν πρόσθετες εγγυήσεις  θα ισοδυναμούσε με πλήγμα στην φερεγγυότητα της Ελλάδος έγινε δεκτό ωστόσο τόσο η ΕΚΤ, όσο και ο SSM και η EBA ζήτησαν αντίτιμο σε αυτή τους την υποχώρηση..
Ζητούν λοιπόν από τις τράπεζες να αποκαλύψουν το πραγματικό εύρος του προβλήματος να πάρουν δηλαδή μεγαλύτερες προβλέψεις που σημαίνει μεγαλύτερη κεφαλαιακή ζημία.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων με το 10ετές στο 1,37% ενώ νευρικότητα στην Ιταλία λόγω της παραίτησης του Luigi Di Maio από την ηγεσία του Κινήματος Πέντε Αστέρων, με το ιταλικό 10ετές στο 1,37% από 1,44% νωρίτερα, μηδενίζοντας το μεταξύ τους spread.  
Σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στις 121 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής έχει επιδεινωθεί στις 4553 μονάδες βάσης από 4159 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με θετικό πρόσημο ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,20% και τον Γενικό Δείκτη +0,10%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,07% στις 942 μονάδες έχοντας υψηλό στις 944,87 μονάδες και χαμηλό στις 940,26 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα εάν εξαιρέσουμε τα πακέτα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 78,2 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 25,6 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 23,1 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 10,9 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές συνολικής αξίας 25,62 εκατ. ευρώ και όγκου 4,82 εκατ. τεμαχίων πραγματοτοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Εθνική διακίνησε 3,6 εκατ. τεμάχια αξίας 11 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 863 χιλ. τεμάχια αξίας 11,92 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ 100 χιλ. τεμάχια αξίας 1,166 εκατ. ευρώ .και η ΕΧΑΕ 100 χιλ. τεμάχι αξίας 500 χιλ. ευρώ
Ο Φουρλής 74 χιλ. τεμάχια αξίας 426 χιλ. ευρώ και η Autohellas 79 χιλ. τεμάχια αξίας 628 χιλ. ευρώ.

Tα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 942 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 945 μονάδες και ακολουθούν οι 950 και οι 970 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 920 μονάδες και ακολουθούν οι 900 και οι 880 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 879 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 870 μονάδες και ακολουθούν οι 850 μονάδες και η ζώνη των 820- 830 μονάδων.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 885-890 μονάδες και ακολουθούν οι 900 και οι 930 μονάδες.

Εταιρικά νέα

Κέρδη +9% κατέγραψε ο AVAX στα 0,5850 ευρώ, μετά την προσαρμοσμένη τιμή 0,5370 ευρώ, καθώς από σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση με αναλογία 0,85849970735 νέες μετοχές για κάθε 1 πάλαια μετοχή με τιμή 0,30 ευρώ ανά μετοχή ενώ η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από την 27.01.2020 έως και την 10.02.2020.
Oλοκληρώθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της SingularLogic συνολικού ύψους περίπου €31,8 εκατ. με τη MIG να προχωρά σε πλήρη κάλυψη.
Η αύξηση πραγματοποιήθηκε με καταβολή μετρητών και κεφαλαιοποίηση χρέους, περιλαμβανομένων κοινών ομολογιακών δανείων έκδοσης της SingularLogic ονομαστικής αξίας €26 εκ.
Η αύξηση καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από τη MIG, το συνολικό ποσοστό της οποίας στο μετοχικό κεφάλαιο της SingularLogic διαμορφώθηκε σε 99,61%.
Το μετοχικό κεφάλαιο της SingularLogic αυξήθηκε σε €32.682 χιλ., ενώ ο τραπεζικός δανεισμός της μειώθηκε από €54,8 εκ. σε €28,8 εκ.
Εγκρίθηκε από την έκτακτη γενική συνέλευση της Jumbo η έκτακτη διανομή μερίσματος 0,22 ευρώ, καθαρό 0,2090 ευρώ ανά μετοχή μετά την παρακράτηση φόρου μερισμάτων 5%

Τραπεζικά νέα

Στη χθεσινή συνάντηση των CEOs των ελληνικών τραπεζών με τους θεσμούς, τα πιστωτικά ιδρύματα εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους στην πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης  για το επταετές πλάνο αποπληρωμής των καταπτώσεων κρατικών εγγυήσεων το ύψος των οποίων διαμορφώνεται στα 2 δισ. ευρώ περίπου.
Τα δάνεια αυτά είχαν χορηγηθεί είτε ως επιχειρηματικά από το ΕΤΕΑΝ είτε σε ευπαθείς  κοινωνικές ομάδες σε σεισμόπληκτους, πλημμυροπαθείς κλπ.
Οι τράπεζες επιθυμούν με κάθε τρόπο το θέμα να έχει λήξει πριν την πενταετία μολονότι η κυβέρνηση έχει πολλάκις εκφράσει την άποψη πως τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να καταγράψουν στάση ενεργητικότερη σε ότι αφορά τις ανακτήσεις των συγκεκριμένων δανείων.
Υπενθυμίζεται πως τα δάνεια αυτά δεν μπορούν να μετέχουν σε καμία τιτλοποίηση ούτε καν να πουληθούν σε funds άρα ο μόνος δρόμος είναι η ανάκτηση.
Οι τράπεζες πάντως δείχνουν αν είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τους θεσμούς που έχουν ήδη ζητήσει να «τρέξει» ειδικό πληροφοριακό σύστημα ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.
Πρόκειται για  600.000 δάνεια και η επιβάρυνση των τραπεζικών ισολογισμών εκτιμάται σε περίπου 3,2 δις. ευρώ καθώς έχει αποπληρωθεί μόλις το 8% των συγκεκριμένων δανείων.
Το θέμα αυτό είχε τεθεί στην κυβέρνηση και μάλιστα στον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνάντηση που είχε γίνει με κυβερνητικούς παράγοντες και τράπεζες για το θέμα των προμηθειών στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σημαντικό θέμα που θέτουν οι τράπεζες είναι αυτό που αφορά την εκ νέου υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής των αιτημάτων κατάπτωσης που έχουν ήδη υποβληθεί.

Η επικαιρότητα

Με 261 ψήφους εκλέχθηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η οποία γίνεται η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το προεδρικό αξίωμα της ελληνικής Δημοκρατίας.
Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας με την περαίωση της ονομαστικής ψηφοφορίας, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου έλαβε 261 θετικές ψήφους επί 294 παρόντων βουλευτών.
Πακέτο προτάσεων για πλεονάσματα, αλλαγή χρήσης των ANFAs και αξιοποίηση πόρων 200 εκατ. ευρώ από το μεταναστευτικό, παρέδωσε η κυβέρνηση  στην πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για την 5η αξιολόγηση.
Οι επαφές θα συνεχιστούν και αύριο με τις αποκρατικοποιήσεις και τα χρηματοοικονομικά (κόκκινα δάνεια, εγγυήσεις).
Οι επικεφαλής της αποστολής θα παραμείνουν μέχρι την Παρασκευή στην Αθήνα, για να αποχωρήσουν αμέσως μετά συντάσσοντας το κλασικό report.
Διαστάσεις λαμβάνει η επιδημία που προκαλεί ο νέος κοροναϊός στην Κίνα καθώς έχουν ήδη καταγραφεί 9 θάνατοι και περισσότερα από 440 κρούσματα σε 13 επαρχίες.
Οι Αρχές της Κίνας προσπαθούν να εμποδίσουν την εξάπλωση του ιού καλώντας τους πολίτες να αποφεύγουν τις συναθροίσεις ενώ σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας της Κίνας, 2.197 άνθρωποι έχουν τεθεί σε καραντίνα.
Οι κινεζικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι λαμβάνουν μέτρα για να περιορίσουν την επιδημία, καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν ήδη ή θα ταξιδέψουν εντός της εβδομάδας αυτής των διακοπών για το κινεζικό σεληνιακό νέο έτος.
Κρούσματα του νέου κοροναϊού έχουν πλέον εντοπιστεί στις ΗΠΑ, στην Ασία (Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Ταϊβάν, Μακάο).
Πρόκληση χαρακτηρίζει την αποστολή του τουρκικού γεωτρύπανου Yavuz στα ύδατα της Κύπρου το State Department, το οποίο καλεί την Άγκυρα να σταματήσει κάθε γεωτρητική της δραστηριότητα.
«Μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να διεκδικήσει θαλάσσια δικαιώματα από το έδαφος της Κύπρου» ανέφερε ο εκπρόσωπος του State Department σε ερώτηση Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον.

Κέρδη στις ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (22/1) οι αγορές της Ασίας, ανακάμπτοντας από τις απώλειες που σημείωσαν κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς η έξαρση του κοροναϊού στην Κίνα έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των εορτασμών για το Κινεζικό νέο έτος.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,70%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +0,28% στις 3060,75 μονάδες, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +1,27% στις 28341,04 μονάδες

Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Νευρικότητα επικρατεί σήμερα στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με την ανησυχία για τις επιπτώσεις μιας πιθανής εξάπλωσης του κοροναϊού που έχει κάνει την εμφάνισή του στην Κίνα να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Το ενδιαφέρον στρέφεται και στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός..
Στο μέτωπο των επιχειρηματικών ειδήσεων, πιέσεις δέχονται οι κατασκευαστές αυτοκινήτων, καθώς η Toyota ανακοίνωσε την απόσυρση 3,4 εκατ. οχημάτων, λόγω προβλημάτων στους αερόσακους και τις ζώνες ασφαλείας.
Ειδικότερα, ο Dax στην Γερμανία κινείται στο -0,05%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,25%, ο FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,45%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,30% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με απώλειες -0,25%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται στο +0,35%, ο S&P στο +0,40%, ο Nasdaq στο +0,60% ενώ οριακά κέρδη +0,10% καταγράφει το ETF GREC (10,08 δολ.)

Μεικτές τάσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,0490 ευρώ, με άνοδο +0,69%, με όγκο 6,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,79 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,8520 ευρώ με πτώση -0,16% με όγκο 1,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,86 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,29 ευρώ, με πτώση -0,60% με όγκο 450 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,44 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,90 ευρώ, με πτώση -1,04% με όγκο 2,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,34 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,32 ευρώ, με πτώση -0,60%  και με κεφαλαιοποίηση 589 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,39 ευρώ, με άνοδο +0,78% και όγκο 418 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 180 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,42 ευρώ, με άνοδο +2,12% και κεφαλαιοποίηση 306 εκατ. ευρώ.

Μεικτά πρόσημα στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές  μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή δραστηριότητα
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ
Στον αντίποδα, με τη μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν ΑΔΜΗΕ, Aegean, ΔΕΗ
H Coca Cola έκλεισε στα 32,54 με πτώση -0,49% με την κεφαλαιοποίηση στα 12,04 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,88 ευρώ, με άνοδο +1,17% και αποτίμηση 6,66 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 4,1940 ευρώ με πτώση -1,08% και αποτίμηση 973 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,45 ευρώ, με πτώση -1,21% και κεφαλαιοποίηση 568 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 11,78 ευρώ με άνοδο +2,08% και αποτίμηση 3,79 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 19,08 ευρώ, με άνοδο +0,42% και κεφαλαιοποίηση 1,57 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,46 ευρώ με πτώση -0,35% και κεφαλαιοποίηση 2,59 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 20,28 ευρώ με πτώση -0,39% και κεφαλαιοποίηση 2,25 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 10,22 ευρώ με πτώση -1,06% και κεφαλαιοποίηση 1,46 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 19,40 ευρώ με άνοδο +0,78% και κεφαλαιοποίηση 2,64 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,49 ευρώ, με άνοδο +0,40% και κεφαλαιοποίηση 798 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,78 ευρώ, με πτώση -0,34% και κεφαλαιοποίηση στα 299 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,11 ευρώ, με άνοδο +1,85% και κεφαλαιοποίηση 103 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,37%, νευρικότητα στα Ιταλικά 1,37% το spread στις 0 μ.β.

Σταθεροποίηση σημειώνεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα που παρακολουθούν την τάση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης ενώ νευρικότητα καταγράφεται στα ιταλικά ομόλογα λόγω της παραίτησης Di Maio από το Κίνημα 5 Αστέρων. .
Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι το πάρτι στα ελληνικά ομόλογα έχει τελειώσει θα υπάρχουν αναλαμπές και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών αλλά το μεγάλο ράλι έχει τελειώσει οριστικά.
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσέλκυσαν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 150 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο… ωστόσο εσχάτως σημειώνονται πωλήσεις.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,37% από 1,155% πρόσφατα, ομοίως και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1,37% από 1,44% νωρίτερα.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,37% με το αμερικανικό 10ετές 1,76% η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 0 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 88 μονάδες βάσης.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,57 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,17% με απόδοση αγοράς 0,18% και απόδοση πώλησης 0,16%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,80 μονάδες βάσης και απόδοση 0,24%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,36 μονάδες βάσης και απόδοση 0,46% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2019 στο 0,38%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,63 μονάδες βάσης και απόδοση 0,63% με το ιστορικό χαμηλό 0,52% στις 7 Νοεμβρίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 106,11 μονάδες βάσης και απόδοση 0,90%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 118,79  μονάδες βάσης και απόδοση 1,27% με απόδοση αγοράς 1,28% και απόδοση πώλησης 1,26%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 121,30 μονάδες βάσης και απόδοση 1,36% με απόδοση αγοράς 1,37% και απόδοση πώλησης 1,35%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019 στο 1,155%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 124,04 μονάδες βάσης και απόδοση 1,81%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 126,10 μονάδες βάσης και απόδοση 2,09%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 133,32 μονάδες βάσης και απόδοση 2,26%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,09% σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 164 μονάδες βάση.ς
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 121 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4.553 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,21% ή 121 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης – Νευρικότητα στην Ιταλία  

Σταθεροποίηση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης ενώ νευρικότητα καταγράφεται στην Ιταλία λόγω της παραίτησης Di Maio από την ηγεσία του Κινήματος Πέντε Αστέρων.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στις 22 Ιανουαρίου 2020 στο 1,37%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 22/1/2020 στο -0,27% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,01% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,49% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,40% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,37% και με ιστορικό χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,70%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης