Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ο Di Maio δίνει ώθηση στα... ελληνικά ομόλογα και η επιβεβαίωση της Capital Economics - Σύντομα η Ελλάδα θα δανείζεται φθηνότερα από την Ιταλία

tags :
Ο Di Maio δίνει ώθηση στα... ελληνικά ομόλογα και η επιβεβαίωση της Capital Economics - Σύντομα η Ελλάδα θα δανείζεται φθηνότερα από την Ιταλία
JP Morgan: Στις 125 μ.β. το spread των ελληνικών ομολόγων στο τέλος του 2020
Όταν η Capital Economics έγραφε τον Οκτώβριο του 2019 ότι σύντομα η Ελλάδα θα δανείζεται φθηνότερα από την Ιταλία, ίσως να μην περίμενε να επιβεβαιωθεί τόσο σύντομα.
Η παραίτηση του Luigi Di Maio, υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας, από την ηγεσία του Κινήματος Πέντε Αστέρων (δείτε εδώ) προκάλεσε σήμερα ισχυρές πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα, με την απόδοση να αυξάνεται στο 1,42% , ωστόσο αυτή την ώρα διαπραγματεύεται στο 1,38%.
Επίσης, σήμερα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου βρίσκεται στο 1,38%, δείχνοντας σημάδια σταθεροποίησης και αντοχών έναντι των τριγμών στη γείτονα χώρα.
Image
Υπενθυμίζεται εδώ ότι τα ελληνικά assets ήταν ιδιαίτερα ευάλωτα στις εξελίξεις στην Ιταλία, οι οποίες το καλοκαίρι ανέκοψαν το ράλι ανόδου που κατέγραφαν.
Πάντως, η Capital Economics είχε σχολιάσει από τον περασμένο Οκτώβριο τη μεγάλη μείωση του spread μεταξύ των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων των δύο χωρών, εκτιμώντας ότι εάν αναλογιστεί κανείς την ανάπτυξη στις δύο χώρες, τη δυναμική του δημοσίου χρέους τους και τον πολιτικό κίνδυνο, είναι θέμα χρόνου να υποχωρήσει το spread σε αρνητικό έδαφος που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα δανείζεται φθηνότερα από την Ιταλία.
Image
Το βασικό σενάριο της Capital Economics προβλέπει ότι το spread μεταξύ των δύο χωρών θα μηδενιστεί έως το τέλος του 2019 και θα γίνει αρνητικό το 2020.
Και όλα αυτά όταν η Ελλάδα θεωρείται χώρα υψηλότερου κινδύνου από τους οίκους αξιολόγησης και τα ομόλογά της δεν είναι επιλέξιμα για το QE ΙΙ.
Παρ' όλα αυτά, η αξιολόγηση της Ελλάδας είναι περίπου 5 βαθμίδες υψηλότερη από τα μέσα του 2015 όταν υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο και οι οίκοι έχουν στείλει μήνυμα νέων αναβαθμίσεων αν η νέα κυβέρνηση εφαρμόσει επιτυχώς τις μεταρρυθμίσεις.

JP Morgan: Στις 125 μ.β. το spread των ελληνικών ομολόγων στο τέλος του 2020

Στις 125 μονάδες βάσεις θα αποκλιμακωθεί το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων, έναντι των γερμανικών, στο τέλος του 2020, σύμφωνα με την εκτίμηση της JP Morgan, από 159 μ.β. σήμερα.
Ειδικότερα, στην ανάλυσή της για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, η JP Morgan εκτιμά ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους το spread των ελληνικών ομολόγων θα διαμορφωθεί στο εύρος των 150-155 μονάδων βάσης, ενώ το δεύτερο εξάμηνο του 2020 θα αποκλιμακωθεί περαιτέρω έως τις 125 μονάδες βάσης.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης