Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ο Netanyahu θα προσπαθήσει να πείσει τους Ευρωπαίους και τη Ρωσία να αυξήσουν την πίεσή τους στο Ιράν

tags :
Ο Netanyahu θα προσπαθήσει να πείσει τους Ευρωπαίους και τη Ρωσία να αυξήσουν την πίεσή τους στο Ιράν
Το Ισραήλ θα προσπαθήσει να πείσει τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τη Γαλλία, να ενισχύσουν την επιρροή τους στη Μέση Ανατολή για να αποτελέσουν αντίβαρο στο Ιράν
Το Ισραήλ θα προσπαθήσει να πείσει τις ΗΠΑ, αλλά κυρίως τη Ρωσία και τη Γαλλία, να ενισχύσουν την επιρροή τους στη Μέση Ανατολή για να αποτελέσουν αντίβαρο στο Ιράν, το οποίο παρουσιάζεται ως η νέα απειλή εναντίον των Εβραίων, 75 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα.
Οι περίπου 40 ξένοι ηγέτες που αναμένονται στην Ιερουσαλήμ για τις τελετές μνήμης οι οποίες θα πραγματοποιηθούν αύριο, Πέμπτη, για τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς θα έχουν στην ατζέντα των συνομιλιών τους την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού στη Δύση, αλλά και το Ιράν.
Για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό B. Netanyahu, η απειλή εναντίον των Εβραίων έχει πλέον άλλο όνομα: Ιράν, διότι η Ισλαμική Δημοκρατία απειλεί, μέσω του πυρηνικού και βαλλιστικού της προγράμματος, την ίδια την ύπαρξη του εβραϊκού κράτους, όπως εκτιμά. «Το ένα τρίτο των Εβραίων εξαφανίστηκε στις φλόγες (στα ναζιστικά στρατόπεδα) και δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτε.
Μετά το Σόαχ (Ολοκαύτωμα) δημιουργήθηκε το κράτος του Ισραήλ, όμως οι απόπειρες να εξοντωθεί ο εβραϊκός λαός δεν έχουν σταματήσει.
Το Ιράν διακηρύσσει καθημερινά ότι θέλει να εξαφανίσει το Ισραήλ από το πρόσωπο της Γης», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
«Το πρώτο μάθημα του Άουσβιτς είναι το εξής: πρέπει να σταματάμε το κακό όταν αυτό ξεκινά.
Το Ιράν είναι κάτι πολύ κακό το οποίο μπορεί να ενισχυθεί, αν αποκτήσει πυρηνικό όπλο», τόνισε ο Netanyahu σε βίντεο που ανήρτησε στο You Tube.
Το Ισραήλ ήταν αντίθετο στη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και καλεί τους Ευρωπαίους να στηρίξουν τις ΗΠΑ, οι οποίες αποσύρθηκαν από τη συμφωνία το 2018 και στη συνέχεια επανέφεραν τις κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης, ενώ στις αρχές Ιανουαρίου δολοφόνησαν τον Ιρανό στρατηγό Q. Soleimani.
Το ιρανικό ζήτημα θα είναι «στην ατζέντα» της σημερινής συνάντησης μεταξύ του Netanyahu και του Γάλλου προέδρου E. Macron, όπως και η ανάγκη «το Ιράν να επιστρέψει στις δεσμεύσεις του», επιβεβαίωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων, καθώς η Τεχεράνη έχει αρχίσει να αποδεσμεύεται σταδιακά από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει βάσει της συμφωνίας του 2015.

Διπλωματικό πλήγμα

Το Παρίσι άνοιξε τον δρόμο της επιβολής εκ νέου κυρώσεων εναντίον του Ιράν ενεργοποιώντας, μαζί με τον Λονδίνο και το Βερολίνο, τη διαδικασία επίλυσης διαφορών που προβλέπεται στη συμφωνία του 2015.
Το διπλωματικό αυτό πλήγμα έγινε δεκτό θετικά από το Ισραήλ, όπου όμως οι αναλυτές αμφιβάλλουν αν ο Netanyahu μπορεί να πείσει τους Ευρωπαίους, και ακόμη λιγότερο τη Ρωσία που πρόσκειται στην Τεχεράνη, να στηρίξουν την αμερικανική θέση της «μέγιστης πίεσης» στο Ιράν.
Πάντως ο Netanyahu μπορεί να αναφερθεί στο ζήτημα της επιρροής του Ιράν στη Συρία, όπου η Ρωσία διαδραματίζει ρόλο κλειδί, και στον Λίβανο, όπου η Γαλλία εξακολουθεί να έχει κάποια επιρροή.
Μετά τον φόνο του Soleimani ο Ρώσος πρόεδρος V. Putin πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Δαμασκό, την πρώτη του στη Συρία από την αρχή του πολέμου.
«Πιθανότατα να επρόκειτο για μια απόπειρα να ενισχυθεί η ρωσική θέση στη χώρα, έναντι του Ιράν», του άλλου μεγάλου συμμάχου της Δαμασκού, εκτιμά ο I. Rabonovic, πρώην διαπραγματευτής με τη Συρία και σήμερα επίτιμος καθηγητής του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.
Το Ισραήλ επιθυμεί να δει τη Ρωσία να αντικαθιστά το Ιράν στη Συρία, σημειώνουν αναλυτές.
«Όμως οι Ρώσοι δεν θα κάνουν υποχωρήσεις απέναντι στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ χωρίς να λάβουν κάποιο αντάλλαγμα», σύμφωνα με τον Rabonovic, ο οποίος δεν αναμένει μεγάλες ανατροπές αύριο στην Ιερουσαλήμ, όπου τις ΗΠΑ θα εκπροσωπεί ο αντιπρόεδρος M. Pence.
Τι να προσφέρουν στη Ρωσία; «Δεν είμαι πεπεισμένος ότι το Ισραήλ έχει κάτι ιδιαίτερο να προσφέρει πέρα από πληροφορίες σε συγκεκριμένα θέματα», σημειώνει ο M. Merhavi του εβραϊκού πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ.

Γαλλία/Λίβανος

Υπάρχει και ο Λίβανος, γειτονική χώρα του Ισραήλ, που βρίσκεται εν μέρει υπό ιρανική επιρροή μέσω του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ.
«Αν ήμουν ο πρωθυπουργός (Netanyahu), θα μιλούσα περισσότερο για τον Λίβανο απ’ ό,τι για τη Συρία στη συνάντησή μου με τον Μακρόν», δηλώνει ο Rabonovic.
Τους τελευταίους μήνες ο ισραηλινός στρατός κατηγορεί τη Χεζμπολάχ ότι προσπαθεί να μετατρέψει, με τη βοήθεια του Ιράν, ρουκέτες σε πυραύλους ακριβείας.
Αυτοί οι πύραυλοι θα είναι πολύ πιο δύσκολο να αναχαιτιστούν από την ισραηλινή αντιαεροπορική άμυνα και θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιές στη χώρα, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.
«Αν ο H. Nasralla (επικεφαλής της Χεζμπολάχ) κατανοήσει ότι είναι πολύ επικίνδυνο να προχωρήσει με αυτό το σχέδιο, θα σταματήσει», εκτιμά πηγή των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης