Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Strategic Culture Foundation: Γιατί οι ΗΠΑ χάνουν την παγκόσμια ηγεμονία – Τα λάθη Bush, Obama και Trump

tags :
Strategic Culture Foundation: Γιατί οι ΗΠΑ χάνουν την παγκόσμια ηγεμονία – Τα λάθη Bush, Obama και Trump
Οι αντίπαλοι των ΗΠΑ, όπως Κίνα και Ρωσία, έχουν κατορθώσει να τις ξεπεράσουν σε ορισμένα κυρίαρχα στρατιωτικά επίπεδα
Ξεκινώντας από την προεδρία του George W. Bush και φθάνοντας έως τον Donald Trump, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάνει κάποια λάθη που όχι μόνο μειώνουν την επιρροή τους σε στρατηγικές περιοχές του κόσμου αλλά και την ικανότητά τους να προβάλλουν εξουσία και να επιβάλλουν έτσι τη θέλησή τους σε εκείνους που δεν θέλουν να κάνουν το σωστό.
Μερικά παραδείγματα από το πρόσφατο παρελθόν αρκούν για να δείξουν πώς μια σειρά στρατηγικών σφαλμάτων επιτάχυνε την ηγεμονική παρακμή των Η.Π.Α.
Η απόφαση να εισβάλουν στο Αφγανιστάν μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, ενώ δημιούργησαν έναν «άξονα του κακού» που πρέπει να αντιμετωπιστεί και σε αυτόν τοποθέτησαν την πυρηνικά ικανή Βόρεια Κορέα και το Ιράν, μπορεί να θεωρηθεί ο λόγος για πολλά από τα πλέον σημαντικά στρατηγικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ συχνά προτιμούν να συγκαλύπτουν τους μεσοπρόθεσμους έως μακροπρόθεσμους στόχους τους, εστιάζοντας σε υποτιθέμενες πιο άμεσες και βραχυπρόθεσμες απειλές.
Συνεπώς, η απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη για τους Αντιβαλλιστικούς Πυραύλους (Συνθήκη ΑΒΜ) και την εγκατάσταση του συστήματος Aegis Combat System (θαλάσσια και χερσαία) στο πλαίσιο του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ θεωρήθηκε ως μία κίνηση υπεράσπισης των ευρωπαίων συμμάχων από την απειλή ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων.
Το επιχείρημα αυτό δεν είχε και τόσο μεγάλη επιτυχία, καθώς οι Ιρανοί δεν είχαν ούτε την ικανότητα ούτε την πρόθεση να εκτοξεύσουν τέτοιους πυραύλους.
Όπως ήταν άμεσα σαφές στους περισσότερους ανεξάρτητους αναλυτές καθώς και στον πρόεδρο Putin, ότι η ανάπτυξη τέτοιων προσβλητικών συστημάτων είναι μόνο για την εξάλειψη της ικανότητας πυρηνικής αποτροπής της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Ο Obama και ο Trum ακολούθησαν πιστά τα βήματα του G.W. Bush στην τοποθέτηση των συστημάτων ABM στα σύνορα της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας και της Πολωνίας.
Μετά τη σημαντική απόφαση του Trump να αποσυρθεί από τη Συνθήκη για τις πυρηνικές δυνάμεις (INF), είναι επίσης πιθανό να εγκαταλειφθεί η νέα Συνθήκη για τη μείωση των στρατηγικών όπλων, δημιουργώντας μεγαλύτερη παγκόσμια ανασφάλεια όσον αφορά τη διάδοση των πυρηνικών όπλων.
Η Μόσχα αναγκάστηκε να αναπτύξει νέα όπλα που θα αποκαθιστούσαν τη στρατηγική ισορροπία, όπως αποκάλυψε ο Putin σε μια ομιλία του το 2018, καθώς μίλησε για την εισαγωγή υπερηχητικών όπλων και άλλων τεχνολογικών ανακαλύψεων που θα χρησίμευαν για να αποτρέψουν πιθανές επιθέσεις από την Ουάσιγκτον.
Ακόμη και αν η προπαγάνδα της Ουάσιγκτον αρνείται να αναγνωρίσει τις τεκτονικές μετατοπίσεις στην παγκόσμια σκακιέρα που προκαλείται από αυτές τις τεχνολογικές ανακαλύψεις, οι στρατιωτικοί αναγνωρίζουν ότι το παιχνίδι έχει αλλάξει ριζικά.
Δεν υπάρχει άμυνα εναντίον παρόμοιων ρωσικών συστημάτων όπως το υπερυψωμένο ολισθηρό όχημα Avangard, το οποίο χρησιμεύει στην αποκατάσταση του δόγματος αποτροπής της αμοιβαίως ασφαλούς καταστροφής (MAD), το οποίο με τη σειρά του χρησιμεύει για να εξασφαλίσει ότι τα πυρηνικά όπλα δεν μπορούν ποτέ να χρησιμοποιηθούν για τρομοκρατικούς σκοπούς.
Συνεπώς, η Μόσχα εμφανίζεται όχι μόνο ικανή να προστατέψει την ειρήνη αλλά και να ξεπεράσει σε αμυντικό, τεχνολογικό επίπεδο την Ουάσιγκτον.
Εκτός από την εξασφάλιση της πυρηνικής ικανότητας, η Ρωσία αναγκάστηκε να αναπτύξει το πιο προηγμένο σύστημα ABM στον κόσμο για να αποτρέψει την επιθετικότητα της Ουάσιγκτον.
Αυτό το σύστημα ABM είναι ενσωματωμένο σε ένα αμυντικό δίκτυο που περιλαμβάνει τα Pantsir, Tor, Buk, S-400 και σύντομα τα καταστροφικά συστήματα πυραύλων S-500 και A-235. Αυτό το συνδυασμένο σύστημα έχει σχεδιαστεί για να παρεμποδίζει τα ICBM καθώς και κάθε μελλοντικό υπερηχητικό όπλο των ΗΠΑ
Οι πόλεμοι της επιθετικότητας που διεξάχθηκαν από τους Bush, Obama και Trump, τελικά αφήνουν τις ΗΠΑ  σε κατάσταση πυρηνικής κατωτερότητας έναντι της Ρωσίας και της Κίνας. Η Μόσχα μοιράστηκε μερικές από τις τεχνολογικές της καινοτομίες με τον στρατηγικό της εταίρο, επιτρέποντας στο Πεκίνο να έχει επίσης υπερηχητικά όπλα μαζί με συστήματα ABM όπως το ρωσικό S-400.
Εκτός από τη συνεχιζόμενη οικονομική και στρατιωτική πίεση που ασκήθηκε στο Ιράν, μία από τις πιο άμεσες συνέπειες της απόσυρσης των ΗΠΑ από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA, γνωστό ως πυρηνική συμφωνία του Ιράν) έχει αναγκάσει την Τεχεράνη να εξετάσει όλες τις επιλογές της.
Αν και οι ηγέτες της χώρας και οι πολιτικοί ισχυρίζονται ότι δεν θέλουν να αναπτύξουν ένα πυρηνικό όπλο, δηλώνοντας ότι απαγορεύεται από τον ισλαμικό νόμο, μάλλον θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι η καλύτερη πορεία δράσης τους θα ήταν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Πιονγιάνγκ και να αποκτήσουν ένα αποτρεπτικό πυρηνικό οπλοστάσιο προκειμένου να έχουν την ικανότητα να προστατευθούν από την επιθετικότητα των ΗΠΑ.
Παρότι αυτή η πρόταση  μπορεί να μην ανταποκρίνεται στις προθέσεις των ηγετών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, η Β. Κορέα χάρη σε αυτή την «ικανότητά» της διατηρεί σχετικά πιο καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Έτσι η ιρανική ηγεσία μπορεί να αναγκαστεί να εξετάσει προσεκτικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα , ίσως επιλέγοντας να υιοθετήσει την ισραηλινή στάση της πυρηνικής ασάφειας ή της πυρηνικής αδιαφάνειας, όπου η κατοχή πυρηνικών όπλων ούτε επιβεβαιώνεται ούτε αμφισβητείται.
Ενώ ένας κόσμος απαλλαγμένος από πυρηνικά όπλα θα ήταν ιδανικός, η αποτρεπτική αξία τους δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, όπως βεβαιώνει η εμπειρία της Βόρειας Κορέας.
Ενώ το Ιράν δεν θέλει πόλεμο, οποιαδήποτε αναζήτηση ενός πυρηνικού οπλοστασίου μπορεί να οδηγήσει σε μία νέα πυρκαγιά στη Μέση Ανατολή.
Για άλλη μια φορά, η Ουάσιγκτον κατέληξε να πυροβολεί τα πόδια της, ενθαρρύνοντας ακούσια έναν από τους γεωπολιτικούς αντιπάλους της να συμπεριφέρεται με τον αντίθετο τρόπο από αυτόν που ακόμη και ο ίδιος θα ήθελε.
Αντί να σταματήσουν τον πολλαπλασιασμό των πυρηνικών στην περιοχή, οι Η.Π.Α., χάρη στην αποτυχία του JCPOA, ενθάρρυναν μόνο την προοπτική της διάδοσης των πυρηνικών.
Η κοντόφθαλμη απόκλιση του Trump από την JCPOA θυμίζει την απόσυρση του Bush από τη συνθήκη ΑΒΜ.
Παίρνοντας τις απαιτούμενες απαντήσεις από τη Μόσχα και την Τεχεράνη, οι ενέργειες της Ουάσιγκτον έχουν καταλήξει μόνο σε μειονεκτική θέση σε ορισμένες κρίσιμες περιοχές σε σχέση με τους ανταγωνιστές της.
Αυτό που καθίσταται –μετά και τη δολοφονία Soleimani- εμφανές είναι ότι η Ουάσιγκτον φαίνεται ανίκανη να εκτιμήσει τις συνέπειες των απερίσκεπτων ενεργειών της.
Η δολοφονία του Soleimani ήταν δεδομένο ότι θα προκαλούσε μία απάντηση από το Ιράν και ακόμη και αν υποθέσουμε ότι το Trump δεν έψαχνε για πόλεμο  ήταν προφανές σε οποιονδήποτε παρατηρητή ότι θα υπάρξει απάντηση από το Ιράν στις τρομοκρατικές ενέργειες των Η.Π.Α.
Η απάντηση ήρθε μερικές νύχτες αργότερα, όταν για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μια στρατιωτική βάση των ΗΠΑ δέχθηκε βροχή πυραύλων (22 πυραύλους έκαστος με ωφέλιμο φορτίο 700kg).
Έτσι, η Τεχεράνη έδειξε ότι διέθετε τα απαραίτητα τεχνικά, επιχειρησιακά και στρατηγικά μέσα για την εξολόθρευση χιλιάδων Αμερικανών και συναφών μελών του προσωπικού μέσα σε λίγα λεπτά, αν το επιθυμούσε, με τις ΗΠΑ να μην μπορούν να το σταματήσουν.
Τα συστήματα αεροπορικής άμυνας Patriot των Η.Π.Α. δεν κατάφεραν να κάνουν τη δουλειά τους, αποκαλύπτοντας την αποτυχία τους να υπερασπιστούν τις εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου της Σαουδικής Αραβίας από μια επίθεση πυραύλων που πραγματοποίησαν οι Houthis πριν από μερικούς μήνες
Έχουμε λοιπόν την επιβεβαίωση, μέσα σε λίγους μήνες, της αδυναμίας των ΗΠΑ να προστατεύσουν τα στρατεύματά τους ή τους συμμάχους τους από τις επιθέσεις των Houthi, Hezbollah και Ιράν.
Ο Trup και οι στρατηγοί του θα ήταν απρόθυμοι να ανταποκριθούν στην επίθεση του Ιράν, γνωρίζοντας ότι οποιαδήποτε απάντηση από το Ιράν θα προκαλούσε ανεξέλεγκτη περιφερειακή πυρκαγιά που θα κατέστρεφε βάσεις των ΗΠΑ καθώς και πετρελαϊκές υποδομές και πόλεις συμμάχων των ΗΠΑ όπως το Τελ Αβίβ, τη Χάιφα και το Ντουμπάι.
Μετά την επίδειξη στον κόσμο ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή είναι ανυπεράσπιστοι εναντίον των επιθέσεων με πυραύλους ακόμη και από τους ομοφυλόφιλους τους, το Ιράν οδήγησε πραγματοποίησε «χειρουργικές» επιθέσεις σε δύο αμερικανικές βάσεις, γεγονός που υπογραμμίζει την αποσύνδεση μεταξύ της αντίληψης που έχει το στρατιωτικό κατεστημένο των ΗΠΑ και της πραγματικότητας.
Οι διπλωματικές και στρατιωτικές αποφάσεις της Ουάσιγκτον τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει σε έναν κόσμο που είναι πιο εχθρικός απέναντι στις ΗΠΑ και λιγότερο διατεθειμένος να αποδεχθεί τις δικές τους διακηρύξεις, που συχνά οδηγούνται στην απόκτηση στρατιωτικών μέσων για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού της Ουάσιγκτον.
Ακόμη και αν οι ΗΠΑ παραμένουν η πρωταρχική στρατιωτική δύναμη, η αδιαφορία τους έχει οδηγήσει τη Ρωσία και την Κίνα να την ξεπεράσουν σε ορισμένους κρίσιμους τομείς.
Οι πρόσφατες επιθέσεις με πυραύλους από τους Houthis στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας και η επίθεση των ιρανικών πυραύλων πριν από λίγες μέρες στις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ (καμία από τις οποίες δεν παρεμποδίστηκαν) είναι μία ξεκάθαρη απόδειξη ότι υπάρχει στρατιωτική ευπάθεια στις ΗΠΑ.
Όσο πιο επιθετικές γίνονται οι ΗΠΑ, τόσο περισσότερο αποκαλύπτονται τα τακτικά, επιχειρησιακά και στρατηγικά όρια τους, τα οποία με τη σειρά της χρησιμεύουν μόνο για να επιταχύνουν την απώλεια της ηγεμονίας.
Οι ανταγωνιστές της Ουάσιγκτον έχουν δείξει ότι έχουν τα μέσα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους ενάντια σε μία επίθεση των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης