Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ψήφισμα διαμαρτυρίας για το προσφυγικό από δημάρχους και περιφερειάρχη Β. Αιγαίου - Μηταράκης: Προχωράμε τον σχεδιασμό μας

tags :
Ψήφισμα διαμαρτυρίας για το προσφυγικό από δημάρχους και περιφερειάρχη Β. Αιγαίου - Μηταράκης: Προχωράμε τον σχεδιασμό μας
Γερμανικός Τύπος: Προσφυγικό χάος στα ελληνικά νησιά
(upd)Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των αρμόδιων υπουργών με τους δημάρχους και τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, οι οποίοι επέδωσαν στην κυβέρνηση το ψήφισμα διαμαρτυρίας από τις χθεσινές μαζικές διαμαρτυρίες σε Λέσβο, Χίο και Σάμο για το προσφυγικό/μεταναστευτικό.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά τις συναντήσεις που είχαν οι αρμόδιοι υπουργοί με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης διαπιστώθηκε συμφωνία των δύο πλευρών στα περισσότερα σημεία, στα οποία αναφέρεται το ψήφισμα διαμαρτυρίας.
«Έχουμε στα χέρια μας το ψήφισμα που μας επέδωσαν, στο οποίο μπορούμε να πούμε ότι συμφωνούμε στα πιο πολλά σημεία και σε κάποια άλλα διαφωνούμε.
Επτά σημεία κοινής αντίληψης και δύο σημεία διαφωνίας, αλλά επειδή συνήθως επικεντρωνόμαστε στα σημεία της διαφωνίας, θα ήθελα να πω ότι συμφωνήσαμε σήμερα να οικοδομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης το επόμενο διάστημα για τα σημεία που συμφωνούμε, ώστε οι τοπικές κοινωνίες να μην αντιμετωπίζουν με κακοπιστία την κυβέρνηση.
Συμφωνούμε στη διαδικασία αποσυμφόρησης.
Εμείς λέμε ότι θα κλείσουν όλες οι υπάρχουσες άναρχες δομές, αλλά όμως πρέπει να κατασκευαστούν οι κλειστές δομές πρώτα για να κλείσουν οι άναρχες.
Στις κλειστές δομές θα υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και θα υπάρχει κάτι πολύ σημαντικό η δυνατότητα προσφοράς όλων των υπηρεσιών εκείνων που δημιουργούν πολλά προβλήματα σήμερα στην καθημερινότητα των πολιτών των νησιών μας πχ οι ιατρικές υπηρεσίες.
Στο τρίτο σημείο που είναι ο έλεγχος των ΜΚΟ, μας εξήγησαν οι άνθρωποι και είναι μέγα θέμα, και προχωρούμε σε τροπολογία, θα την καταθέσει ο κ. Μηταράκης σήμερα ή αύριο, η οποία συμφωνήθηκε ότι θα έχουμε κάποια χαρακτηριστικά που θα βοηθούν ώστε να γίνεται ο καλύτερος δυνατός έλεγχος, αλλά κυρίως να μην γίνεται χρήση από κάποιες ΜΚΟ της πρόσβασης σε πληροφορίες που έχουν αναπτύξει με την άλλη πλευρά ώστε να συμμετέχουν τελικά σε δίκτυα διακίνησης.
Υπάρχουν πολλές ΜΚΟ που έχουν συμβάλλει σημαντικά στις ανθρώπινες συνθήκες αλλά υπάρχουν και άλλες που καταχρώνται αυτής της εμπιστοσύνης και έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.
Άρα σε συνεννόηση με τον κ. Μηταράκη κατατίθεται αυτή η τροπολογία είτε σήμερα το βράδυ είτε αύριο το πρωί» είπε μιλώντας στο Real Fm ο κ.Πέτσας, τονίζοντας ότι «το βασικό ζήτημα εδώ είναι να ενεργοποιήσουμε εμείς όλες μας τις δυνάμεις, που είναι η φύλαξη των συνόρων».
«Εξηγήσαμε ότι έχουμε ενεργοποιήσει το Λιμενικό, απομένει η προμήθεια των 10 σκαφών που θα γίνουν μέχρι τον Απρίλιο για καλύτερη δυνατή επιτήρηση.
Έχουμε κάποια καλά αποτελέσματα από την επιτήρηση των συνόρων και πιστεύουμε θα συνεχίσουμε με αυτόν τον ρυθμό.
Σκοπός μας είναι να είμαστε έτοιμοι μέχρι το καλοκαίρι που ενδεχομένως να υπάρχουν αυξημένες ροές.
Επίσης, να ξέρετε δεσμευτήκαμε σήμερα απέναντι στον Περιφερειάρχη και τους δημάρχους ότι κάθε εβδομάδα θα έχουν κανονική αναφορά από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με τις αιτήσεις ασύλου, οι οποίες εξετάστηκαν, πόσες απορρίφθηκαν και πόσες από αυτές δρομολογούνται για επιστροφές.
Εδώ είναι και ένα μικρό σημείο διαφωνίας με την τοπική κοινωνία, ότι θα επιθυμούσαν μετά την ταυτοποίηση να υπάρχουν άμεσες επιστροφές.
Εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται γύρω στον μήνα, το οποίο δρομολογεί όλες τις αναγκαίες διαδικασίες.
Προτάσσουμε την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης πάνω στα σημεία που συμφωνήσαμε.
Κάθε εβδομάδα θα δημοσιεύουμε πόσοι επέστρεψαν, ενώ πριν ξέρετε στα 4,5 χρόνια είχαμε μόνο 1806 επιστροφές, έχουμε δεσμευθεί για 10.000 επιστροφές μέσα στο 2020, κάθε εβδομάδα θα λέμε πόσοι επιστρέφουν.
Επίσης, όταν λέμε ότι στηρίζουμε τις τοπικές κοινωνίες θα δουν εκταμίευση χρημάτων άμεσα και το σχέδιο με το υπουργείο Τουρισμού επίσης άμεσα.
Όταν λέμε ότι θέλουμε να προχωρήσουμε σε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης εκεί πάνω θα δούμε και το σημείο της διαφωνίας μας, που εμείς θέλουμε κλειστές δομές.
Επίσης η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα γίνεται συνεννόηση και συνάντηση σε τακτικό επίπεδο» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μηταράκης: Προτεραιότητα μας η μείωση των ροών

Σε δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος από το σύσκεψη που έγινε νωρίτερα σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, μαζί με τον Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη,  ανέφερε ότι διαφώνησαν για το μέγεθος των νέων δομών, ωστόσο η κυβέρνηση θα προχωρήσει στον σχεδιασμό της πιστεύοντας ότι έτσι θα έχει αποτελέσματα.
Επίσης υποσχέθηκε ότι ανά δύο εβδομάδες θα υπάρχει ενημέρωση των αιρετών στα νησιά για την πορεία υλοποίησης του σχεδιασμού της τον οποίο εκτιμά ότι θα ολοκληρώσει μέχρι και τον προσεχή Ιούλιο.
«Προτεραιότητα μας είναι η μείωση των ροών, προτεραιότητα μας η αποσυμφόρηση των νησιών, προτεραιότητα μας οι επιστροφές στην Τουρκία, προτεραιότητα μας η καλύτερη λειτουργία του ασύλου, η ενίσχυση των ιατρικών μονάδων των νησιών για καλύτερη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.
Χρειάζονται συγκεκριμένα μετρά οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ κυβέρνησης και νησιών αυτά θα τα βάλουμε τις επόμενες ήμερες θα υπάρχει συστηματική συνάντηση κάθε 2 εβδομάδες με περιφερειάρχη και δημάρχους. Υπάρχουν σημεία στα οποία υπάρχουν κάποιες διαφορές συμφωνούμε στην ανάγκη να υπάρχουν κλειστές προαναχωρησιακές δομές, υπάρχουν διαφορές και στον τρόπο λειτουργιάς τους και το μέγεθος.
Πιστεύω ότι καθώς ανακτάμε την εμπιστοσύνη με την ενίσχυση των επιστροφών αυτή η συζήτηση θα μπορεί να γίνει πολύ πιο ομαλά.
Στόχος μας είναι κάθε μέτρο που θα ανακοινώνουμε να βοηθού στον περιορισμό των ροών και αυτός είναι ένας κοινός στόχος που έχουμε μαζί με την περιφέρεια Β. Αιγαίου.
Είναι δεδομένο ότι οι ανοιχτές δομές που αυτές τη στιγμή επιβαρύνουν τους αστικούς ιστούς του Βορείου Αιγαίου θα κλείσουν οριστικά με την εφαρμογή του σχεδίου.
To χρονοδιάγραμμα είναι αυτό να γίνει το καλοκαίρι του 2020.
Στόχος μας είναι να είμαστε αποτελεσματικοί στην εφαρμογή αυτού του σχεδίου» είπε ο κ.Μηταράκης.
 
Κινητοποιήσεις και ψήφισμα διαμαρτυρίας
Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και οι δήμαρχοι βρέθηκαν στην Αθήνα μια ημέρα μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, προκειμένου να επιδώσουν στους υπουργούς ψήφισμα διαμαρτυρίας, στο οποίο διατυπώνουν την ανησυχία και την αγωνία τους για το εν λόγω ζήτημα, έχοντας ως βασικό αίτημα την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε δομές με καλύτερες συνθήκες.
Σημειώνεται ότι χθες Τετάρτη 22/1, οι κάτοικοι της Χίου, της Λέσβου και της Σάμου πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το προσφυγικό, ενάντια στα κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών, ζητώντας παράλληλα την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών τους.
Επιπλέουν ζητούν τη μεταφορά μεταναστών και προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα αλλά και να υπάρξει ισοκατανομή σε δομές φιλοξενίας με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, ενώ απορρίπτουν το σχεδιασμό της κυβέρνησης για κλειστά κέντρα φιλοξενίας.
Image
Image

Τι αναφέρει το ψήφισμα


«Συγκεντρώσεως κατοίκων Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, Χίο , Βαθύ Σάμου στις 22.01.2020
Οι κάτοικοι της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προκειμένου τα Νησιά μας να σταματήσουν να είναι αποθήκες ψυχών ξεριζωμένων ανθρώπων σήμερα ενώνουμε τις φωνές μας ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ και την ΕΥΡΩΠΗ:
ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ.
ΚΑΜΙΑ ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ & ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΩΝ ΔΟΜΩΝ.
ΕΛΕΓΧΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΚΟ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΜΑΣ
ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Η ΖΗΜΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΕΙ.
ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: ΔΩΣΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ ΔΩΣΤΕ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ!!
ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΨΥΧΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ».
Image

Γεραπετρίτης: Το νέο σχέδιο είναι λειτουργικό, αποτελεσματικό και θα δημιουργήσει συνθήκες αποσυμφόρησης των νησιών

Για απτά αποτελέσματα που θα φανούν «πάρα πολύ σύντομα» έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφερόμενος στο σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού.
«Η κυβέρνηση ακούει τις τοπικές κοινωνίες«, σημείωσε με έμφαση εισαγωγικώς ο κ. Γεραπετρίτης μιλώντας στην ΕΡΤ λίγο πριν τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον περιφερειάρχη και δημάρχους των νησιών του Βορείου Αιγαίου.
Ο ίδιος αναγνώρισε το προφανές όπως είπε, ότι δηλαδή το μεταναστευτικό/προσφυγικό είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο ακουμπά τις πιο ευαίσθητες χορδές και των τοπικών κοινωνιών και συνολικά της ελληνικής κοινωνίας.
Για το λόγο αυτό -εξήγησε- η επικοινωνία της κεντρικής κυβέρνησης με τους Δήμους και την Περιφέρεια θα πρέπει να είναι διαρκής.
Δεν αρκεί να λέγεται ότι γίνεται κατανοητή η ένταση και ο πόνος που εισπράττουν οι τοπικές κοινωνίες, αλλά θα πρέπει πρωτίστως να απαντάμε με έργα, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Για το λόγο αυτό η απάντησή του κατά το σκέλος της δικής του αρμοδιότητας -και αφού θύμισε ότι πρωτίστως αρμόδιο είναι το νέο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και ο προϊστάμενος υπουργός- είναι ότι θα υπάρξουν πάρα πολύ σύντομα απτά δείγματα της νέας πολιτικής, έτσι ώστε καθησυχαστεί η τοπική κοινωνία.
Και εξομολογητικά μιλώντας -όπως ο ίδιος είπε- ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι αυτό που αισθάνεται περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο, είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει εμπιστοσύνη στο ότι το νέο σχέδιο που έχει η κυβέρνηση, είναι λειτουργικό, αποτελεσματικό και θα δημιουργήσει συνθήκες αποσυμφόρησης των νησιών.
Αντιλαμβάνεται την ανησυχία αλλά διαβεβαίωσε ότι πλέον υπάρχει -και το λέει μετά λόγου γνώσεως, όπως παρατήρησε- για πρώτη φορά μια κεντρική στρατηγική στο ζήτημα του μεταναστευτικού/ προσφυγικού προβλήματος.

Γερμανικός Τύπος: Προσφυγικό χάος στα ελληνικά νησιά

Στις χθεσινές μαζικές διαμαρτυρίες στα νησιά της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου για το μεταναστευτικό/προσφυγικό πρόβλημα αναφέρεται σε σημερινά δημοσιεύματα του ο γερμανικός Τύπος.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, στο πρωτοσέλιδο της η Frankfurter Allgemeine Zeitung κάνει λόγο «για προσφυγικό χάος στα ελληνικά νησιά».
«Κύριο αίτημα των διαδηλωτών είναι να μεταφέρει η κυβέρνηση τους μετανάστες από τα υπερπλήρη κέντρα υποδοχής στην ενδοχώρα.
Πολλοί καταυλισμοί έχουν δεχθεί δεκαπλάσιο αριθμό μεταναστών από τον προβλεπόμενο.
Την Πέμπτη οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται στην Αθήνα.
Τοπικοί άρχοντες θέλουν να εκθέσουν τα αιτήματά τους στην κεντρική εξουσία.
Τους προηγούμενους μήνες η κυβέρνηση είχε μεταφέρει επανειλημμένα ανθρώπους από νησιωτικούς καταυλισμούς στην ηπειρωτική χώρα.
Φοβάται ωστόσο ότι κατ' αυτόν τον τρόπο αυξάνει τα κίνητρα στους παράτυπους μετανάστες για να περάσουν από τις τουρκικές ακτές στα ελληνικά νησιά» αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, η οποία θέτει το ερώτημα «γιατί η Αθήνα δεν ζητεί βοήθεια από την Ευρώπη, παρότι η μεταναστευτική κρίση είναι πάνω από τις δυνάμεις της».
Ως παράδειγμα αναφέρεται διεθνές σεμινάριο για το μεταναστευτικό που έγινε στην Αθήνα, σε υπηρεσιακό επίπεδο, τον Οκτώβριο του 2019.
«Στο τέλος του σεμιναρίου δεν υπήρχε εικόνα για το τι ακριβώς χρειάζεται η Αθήνα, ώστε να εξετάζει τις αιτήσεις ασύλου με ταχύτητα, αλλά και με τρόπο που συνάδει με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.
Το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων ήταν να αποσταλούν στρώματα και κουβέρτες.
Κατ' αυτόν τον τρόπο μπορεί κανείς να ανακουφίσει βραχυπρόθεσμα τον πόνο, αλλά όχι να δώσει πνοή στη συμφωνία με την Άγκυρα.
Θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά κάποιος πρέπει να ζητήσει τη βοήθειά μας.
Αυτή η προτροπή δεν ακούγεται μόνο στο Βερολίνο, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απάντηση από το Μέγαρο Μαξίμου» επισημαίνει η FAZ.
Στις διαδηλώσεις αναφέρεται και άρθρο της εφημερίδας Tagesspiegel του Βερολίνου που κάνει λόγο για «γενική απεργία στα ελληνικά νησιά».
«Θέλουν να βοηθήσουν, αλλά δεν μπορούν άλλο.
Με μία γενική απεργία, την Τετάρτη, οι κάτοικοι των ελληνικών νησιών Λέσβος, Σάμος και Χίος εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για τους υπερπλήρεις καταυλισμούς, για την κυβέρνηση και για τις εν μέρει αφόρητες συνθήκες διαβίωσης.
Θέλουμε πίσω τα νησιά μας, θέλουμε πίσω τη ζωή μας ήταν το κεντρικό σύνθημα των κινητοποιήσεων.
Οι διαδηλωτές ζήτησαν την άμεση απομάκρυνση των χιλιάδων ανθρώπων που έχουν ζητήσει άσυλο» αναφέρει η Tagesspiegel ενώ η Die Welt παρατηρεί ότι «τον περασμένο χρόνο η Ελλάδα ήταν, για μία ακόμη φορά, κύριος προορισμός για τους πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρώπη».
Παράλληλα υπενθυμίζει ότι στο Βερολίνο το κόμμα των Πρασίνων ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ, από το κόμμα των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), να ανοίξει τον δρόμο για την υποδοχή προσφύγων από την Ελλάδα»
Η εφημερίδα Tageszeitung (ΤΑΖ) εκτιμά ότι «η δραματική κατάσταση στα νησιά αναμένεται να συζητηθεί στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ την Παρασκευή στο Ζάγκρεμπ» αν και υποστηρίζει ότι αναμένονται συγκεκριμένες κινήσεις καθώς τα κράτη-μέλη, εδώ και χρόνια, δεν βρίσκουν κοινό παρονομαστή στο προσφυγικό ζήτημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης