Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα έκκληση Lagarde στις κυβερνήσεις - Γεωπολιτικοί κίνδυνοι και εμπόριο επηρεάζουν την οικονομία - Η ΕΚΤ ξεκινά την αναθεώρηση στρατηγικής

tags :
Νέα έκκληση Lagarde στις κυβερνήσεις - Γεωπολιτικοί κίνδυνοι και εμπόριο επηρεάζουν την οικονομία - Η ΕΚΤ ξεκινά την αναθεώρηση στρατηγικής
Η πρόεδρος της ΕΚΤ εξέφρασε την ανησυχία της για τα χαμηλά επιτόκια
(upd) Την έναρξη της διαδικασίας για την επανεξέταση της στρατηγικής για τη νομισματική πολιτική ανακοίνωσε η ΕΚΤ, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με την πρόεδρο Christine Lagarde να εκτιμά ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2020.
Η Lagarde απηύθυνε νέα έκκληση στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης για ανάληψη δράσης, ενώ υπογράμμισε ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι εμπορικές διαμάχες επηρεάζουν την οικονομία της Ευρωζώνης.
Εκτίμησε ωστόσο ότι η υπογραφή της Πρώτης Φάσης μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας, έχει περιορίσει το ρίσκο.
Η Lagarde χαρακτήρισε αποτελεσματικό μέτρο τα αρνητικά επιτόκια, εξέφρασε ωστόσο την ανησυχία της για τα χαμηλά επιτόκια, τονίζοντας όμως ότι δεν είναι της παρούσης, καθώς προέχει η τόνωσης της ανάπτυξης.

Έκκληση στις κυβερνήσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

«Οι κυβερνήσεις με δημοσιονομικό χώρο πρέπει να είναι έτοιμες να ενεργούν με αποτελεσματικό και έγκαιρο τρόπο.
Σε χώρες όπου το δημόσιο χρέος είναι υψηλό, οι κυβερνήσεις πρέπει να ακολουθήσουν συνετές πολιτικές και να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ ζήτησε για άλλη μία φορά να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και της ένωσης των κεφαλαιαγορών.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ, γεωπολιτικοί κίνδυνοι και εμπορικές εντάσεις επηρεάζουν την οικονομία της Ευρωζώνης.

Η πορεία του εμπορίου είναι βασική παραδοχή στα σενάρια της ΕΚΤ - Κάθε εμπορική ένταση μπορεί να επηρεάσει τις οικονομικές προοπτικές, και η ποικιλία των σεναρίων είναι μεγάλη, εξήγησε η Lagarde.
Σε ερώτηση για την κεντρική τράπεζα της Σουηδίας και τα αρνητικά επιτόκια, η Lagarde απάντησε ότι οι συγκρίσεις με την ΕΚΤ δεν είναι σωστές

«Κάθε περιοχή έχει τις ιδιαιτερότητές της και τις ανάγκες της», σημείωσε.
Οι ερωτήσεις για τις συνέπειες των αρνητικών επιτοκίων και τις απώλειες για τους καταθέτες ήταν συνεχείς, με τη Lagarde να απαντά: Μακάρι να ήμουν χρηματοοικονομικός σύμβουλος... αλλά εμένα η αποστολή μου είναι η σταθερότητα των τιμών και ο στόχος του πληθωρισμού. 
Όσον αφορά το ενδεχόμενο αλλαγής του στόχου για τον πληθωρισμό, η Lagarde εξήγησε ότι η πολιτική του στόχου για τον πληθωρισμό είναι καθορισμένη από την ΕΚΤ.
«Δεν τολμώ να την κρίνω, με βάση με τη φιλοσοφία μου.
Η αποστολή μου ως επικεφαλής της ΕΚΤ είναι να ακούω τις απόψεις όλων των μελών και να προσπαθώ να τις αξιολογώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Έχουμε πολλά θέματα ανοιχτά στην ΕΚΤ, αλλά στην παρούσα φάση πρέπει να διαχειριστούμε τις προεκτάσεις από τις εμπορικές εντάσεις.
Στόχος είναι να βρούμε τη συμμετρία στους οικονομικούς δείκτες για να έχουμε μια αποτελεσματική νομισματική πολιτική», υπογράμμισε.
Η Lagarde υπερασπίστηκε τη νομισματική πολιτική που εφαρμόστηκε επί προεδρίας Draghi σημειώνοντας ότι:
«Η νομισματική πολιτική που ακολουθήθηκε έφερε ισχυρή ανάπτυξη και μεγάλη αύξηση στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Η νομισματική πολιτική θα μπορούσε να είχε και τη συνεργασία και βοήθεια της δημοσιονομικής πολιτικής».
Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι το βασικό σενάριο είναι αυτό της "συνεχιζόμενης αλλά μέτριας" ανάπτυξης, σύμφωνα  με τη Lagarde, η οποία σημείωσε ότι συνθήκες δείχνουν πως απαιτείται χαλαρή πολιτική για μακρά περίοδο.
«Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής όπως απαιτείται», επανέλαβε η Chistine Lagarde.
«Η μελλοντική μας καθοδήγηση θα διασφαλίσει ότι οι χρηματοοικονομικοί όροι προσαρμόζονται σύμφωνα με τις μεταβολές των προοπτικών του πληθωρισμού», τόνισε, προσθέτοντας ότι αυξήθηκαν ελαφρώς οι εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα, εξαιτίας της διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής.
Σύμφωνα με τη Lagarde, η ανάπτυξη των δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά παρέμεινε σταθερή, επωφελούμενη από τη συνεχιζόμενη στήριξη που παρέχεται από τη διευκόλυνση της νομισματικής πολιτικής
«Η ΕΚΤ θα παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς την εξέλιξη του πληθωρισμού και τον αντίκτυπο των αναπτυσσόμενων μέτρων νομισματικής πολιτικής στην οικονομία», τόνισε.
Σε ερώτηση για την αγορά ακινήτων, η Lagarde ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ δε θα αφήσει καμία πέτρα που να μην ελεγχθεί τι έχει από κάτω.
«Θα πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά την αγορά ακινήτων στην Ευρωζώνη, προκειμένου να μην διαχυθούν τα οφέλη της νομισματικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία», υπογράμμισε.
Σχετικά με την κλιματική αλλαγή, η πρόεδρος της ΕΚΤ εξήγησε ότι δεν λαμβάνεται υπόψη, καθώς είναι μία απειλή η οποία δύσκολα μπορεί να μετρηθεί.
Σε ερώτηση για την επικείμενη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Lagarde τόνισε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη.
«Συνεργαζόμαστε σε όλα τα ζητήματα για το Brexit με την Bank of England.
 Υπάρχει συναίνεση για αυτά που πρέπει να ρυθμιστούν», ανέφερε.

Τι θα περιλαμβάνει η αναθεώρηση της στρατηγικής

Όσον αφορά τη διαδικασία για την αναθεώρηση της στρατηγικής, η Lagarde τόνισε ότι θα συζητηθούν…χιλιάδες θέματα, όπως «τι εργαλεία έχουμε, τι στόχους έχουμε, πως τους επικοινωνούμε».
«Δεν μιλάμε όλοι την ίδια γλώσσα.
Η ΕΚΤ θέλει να μπορεί να μιλάει με όλες τις χώρες της ευθύνης της προκειμένου τα εργαλεία της να είναι πιο αποτελεσματικά.
Πρόκειται να αναθεωρήσουμε μια σειρά θεμάτων», εξήγησε η πρόεδρος της ΕΚΤ.
Όσον αφορά τα κλιμακωτά επιτόκια, η Lagarde ανέφερε:
«Δεν είναι μυστικό πια ότι μερικά μέλη ήταν σκεπτικά για το πρόγραμμα tiering των επιτοκίων καταθέσεων.
Δεν υπήρξε συζήτηση σήμερα για πιθανές αλλαγές των επιτοκίων.
Τώρα έχουμε μια νέα στρατηγική, ότι έγινε έγινε.
 Έχουμε συμφωνήσει να κινηθούμε με βάση τα πορίσματα της αναθεώρησης της στρατηγικής.
Την αναμένουμε τον Νοέμβριο ή Δεκέμβριο».
«Το σύστημα του κλιμακωτού επιτοκίου καταθέσεων έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό..
Δεν θα δεχθώ καμία άλλη ερώτηση γι 'αυτό».

Ανησυχία για τα χαμηλά επιτόκια

H Lagarde δεν έκρυψε την ανησυχία της για τα χαμηλά επιτόκια.
«Δεν σας κρύβω την ανησυχία μου για τα χαμηλά επιτόκια.
 Είναι όμως ένα ωραίο πρόβλημα (nice problem) που εξετάζεται... αλλά δεν είναι της παρούσης.
Αυτή τη στιγμή πρέπει να δώσουμε ώθηση στην οικονομία
Θα προτιμούσα να είχαμε υψηλότερα επιτόκια, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι έχουμε υψηλότερη ανάπτυξη και υψηλότερες εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό.
Θα εξετάσουμε τις πιθανές παρενέργειες των χαμηλών επιτοκίων στο πλαίσιο της αναθεώρησης της στρατηγικής μας», τόνισε.

Αρχίζει η διαδικασία για την αναθεώρηση της στρατηγικής, αμετάβλητα τα επιτόκια


Την έναρξη της διαδικασίας για την επανεξέταση της στρατηγικής για τη νομισματική πολιτική αναμένεται ανακοίνωσε η ΕΚΤ, όπως αναμενόταν. 
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα τρέχονται ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστώσει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σθεναρά προς επίπεδο κοντά, αλλά κάτω του 2%, εντός του χρονικού ορίζοντα που εξετάζει και ότι αυτή η σύγκλιση αντανακλάται κατά τρόπο συνεπή στη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει τη διενέργεια καθαρών αγορών στο πλαίσιο του προγράμματός του για την αγορά στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme - APP) με ύψος 20 δισ. ευρώ μηνιαίως.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι οι εν λόγω αγορές θα διενεργούνται για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο προκειμένου να ενισχυθεί η διευκολυντική επίδραση των επιτοκίων πολιτικής του και ότι θα λήξουν λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει, πλήρως, τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.

Η Lagarde «χτίζει» την κληρονομιά της

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, η νέα πρόεδρος Christine Lagarde ετοιμάζεται να «χτίσει» την κληρονομιά της, ζητώντας την εκκίνηση της διαδικασίας για την αναθεώρηση της στρατηγικής, τη δεύτερη τα τελευταία είκοσι χρόνια.
Η έκταση και η κλίμακα της επανεξέτασης είναι πιθανόν να συζητηθεί και σε αυτό θα εστιάσουν κυρίως οι αγορές, δεδομένων των μεγάλου βεληνεκούς συνεπειών που θα έχει για τη νομισματική πολιτική.
Στο μικροσκόπιο των αγορών θα τεθεί και η αξιολόγηση της κατάστασης και των προοπτικών της οικονομίας από την ΕΚΤ, μετά τα ελαφρώς καλύτερα στοιχεία το τελευταίο διάστημα.

Το Reuters καταγράφει πέντε βασικά ερωτήματα που θα είναι στο ραντάρ των αγορών.

1. Ποιες λεπτομέρειες θα μπορούσαν να δοθούν για την επανεξέταση της στρατηγικής;

Η πρώτη επανεξέταση της πολιτικής της ΕΚΤ από το 2003 μπορεί να αρχίσει επίσημα την Πέμπτη, με πιθανά θέματα συζήτησης τη διάρθρωση, το χρονοδιάγραμμα και την ατζέντα καθώς και τη διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει όλο το έτος.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ Christine Lagarde σημειώνει ότι βασικό σημείο εστίασης θα είναι να καθοριστεί αν ο στόχος για πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2% θα διατηρηθεί, με δεδομένες τις μεταβολές που έχουν γίνει στην παγκόσμια οικονομία.
Πρόκειται για μία συζήτηση που έχουν άλλες κεντρικές τράπεζες με αντίστοιχους στόχους, όπως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

 2. Τι μπορεί να πει η ΕΚΤ για τις οικονομικές προοπτικές;

Βασικά στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα, που αφορούν τους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, έδειξαν ότι η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα έφθασε σε υψηλό επίπεδο τετραμήνου τον Δεκέμβριο. Σχεδόν το 80% των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Reuters για την οικονομική δραστηριότητα της Ευρωζώνης θεωρούν ότι έχει φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο. Η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας έχει μειώσει την αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές, ενώ η επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη είναι στο καλύτερο επίπεδό της από την αρχή του 2018. Αναλυτές αναφέρουν ότι είναι πολύ νωρίς για την ΕΚΤ να αλλάξει τη σκέψη της.
Αν προσαρμόσει το μήνυμά της πολύ βιαστικά, αυτό θα ήταν αρνητικό στην περίπτωση που τα επόμενα στοιχεία δεν ακολουθήσουν την πρόσφατη τάση. Τα πρακτικά της συνεδρίασης της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο ανέφεραν ότι, αν και τα στοιχεία σταθεροποιούνται, παραμένουν αδύναμα.

3. Ο πληθωρισμός αυξάνεται, αυτό είναι σίγουρα καλό νέο;

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης εκτινάχθηκε τον Δεκέμβριο, ενισχύοντας την αίσθηση ότι οι προοπτικές βελτιώνονται και ότι η ΕΚΤ μπορεί να πάρει τον χρόνο της μετά τη μεγάλη νομισματική στήριξή της τον Σεπτέμβριο.

4. Η Σουηδία εγκατέλειψε την πολιτική αρνητικών επιτοκίων. Μπορεί να ακολουθήσει η ΕΚΤ;

Τον Δεκέμβριο, η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας (Riksbank) τερμάτισε μία περίοδο πέντε ετών με αρνητικά επιτόκια, αυξάνοντας το επιτόκιο στο 0%, καθώς ανέφερε κινδύνους από τη διατήρηση αρνητικών επιτοκίων για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Έγινε η πρώτη κεντρική τράπεζα που σταμάτησε το πείραμα των αρνητικών επιτοκίων, προκαλώντας εικασίες ότι θα μπορούσε να την ακολουθήσει η ΕΚΤ.
Αυτό ενίσχυσε την αίσθηση ότι είναι ψηλά ο πήχης για μία νέα χαλάρωση της πολιτικής της ΕΚΤ και οι αγορές χρήματος αρχίζουν να προεξοφλούν υψηλότερα επιτόκια το 2021.
Ωστόσο, πάνω από τρεις στους τέσσερις οικονομολόγους, που ερωτήθηκαν για το θέμα αυτό, πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει αρνητικά τα επιτόκια φέτος.

5. Τι σημαίνουν οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή για την πολιτική της ΕΚΤ;

Οι ανησυχίες για τους εμπορικούς πολέμους και το Brexit έχουν μειωθεί, αλλά έχουν αυξηθεί οι εντάσεις στις σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν, προκαλώντας μία προσωρινή αύξηση των τιμών πετρελαίου τον Ιανουάριο.
Η Lagarde, όπως και οι προκάτοχοί της, μπορεί να τονίσει ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις είναι εκτός του ελέγχου της ΕΚΤ.
Ωστόσο, οι αγορές θέλουν να έχουν μία αίσθηση της αντίδρασης όσον αφορά την πολιτική της κεντρικής τράπεζας, εφόσον κλιμακωθεί η κατάσταση, πλήττοντας την οικονομία ή προκαλώντας μία διαρκή άνοδο στις τιμές του πετρελαίου.

Goldman Sachs: Η ΕΚΤ θα υιοθετήσει τον συμμετρικό στόχο του 2% για τον πληθωρισμό

Oι αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν ότι η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής το 2020, δεδομένης της μικρής βελτίωσης του outlook για την ανάπτυξη και του περιορισμένου «χώρου» για δράση.
Εκτιμούν ωστόσο ότι θα υιοθετήσει τον συμμετρικό στόχο του 2% για τον πληθωρισμό.

Capital Economics: Mήνας του μέλιτος για τη Lagarde στην ΕΚΤ - Νέα «χαλάρωση» το 2020

Ο «μήνας του μέλιτος» στην ΕΚΤ συνεχίζεται για τη νέα πρόεδρο Christine Lagarde, με τους αναλυτές της Capital Economics να εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή στη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη συνεδρίαση της 23ης Ιανουαρίου 2020.
«Η αύξηση του πληθωρισμού στα τέλη του περασμένου έτους σημαίνει ότι δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, αλλά παράλληλα δεν υπάρχει πρόβλεψη για «σύσφιξη» σύντομα. Προς το παρόν, η κ. Lagarde θα συνεχίσει να απολαμβάνει την περίοδο του μέλιτος χωρίς να χρειάζεται να ανησυχεί για τις άμεσες αποφάσεις πολιτικής.
Ωστόσο, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέα «χαλάρωση» της νομισματικής της πολιτικής στο β΄εξάμηνο του 2020.
Το outlook για την Ευρωζώνη έχει βελτιωθεί ελαφρώς τους τελευταίους δύο μήνες.
Στην ανακοίνωση του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ μετά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου αναφέρεται ότι «παρατηρούνται κάποια σημάδια σταθεροποίησης και μία μικρή αύξηση στον πληθωρισμό».
Όσοι προσδοκούν ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει ένα λεπτομερές χρονοδιάγραμμα για τη νομισματική της στρατηγική, είναι πιθανό να απογοητευθούν, σύμφωνα με την Capital Economics.
Η νέα ηγετική ομάδα της ΕΚΤ δεν έχει καν συζητήσει την αναθεώρηση της στρατηγικής, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου.
Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι στο β΄εξάμηνο του 2020 η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέα «χαλάρωση» της νομισματικής πολιτικής.
Συγκεκριμένα, αναμένει νέα μείωση του επιτοκίου καταθέσεων στο -0,7% από -0,5% τον Σεπτέμβριο και όχι τον Μάρτιο, καθώς και αύξηση της αγοράς ομολόγων στα 30 δισ. ευρώ μηνιαίως, από τα 20 δισ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης