Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΔΕΔΔΗΕ: Άμεση προμήθεια 50.000 ξύλινων στύλων προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ

tags :
ΔΕΔΔΗΕ: Άμεση προμήθεια 50.000 ξύλινων στύλων προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ
Ο Διαχειριστής θα ακολουθήσει διαδικασίες απευθείας αναθέσεων, ώστε να αντιμετωπίσει τα επείγοντα προβλήματα του δικτύου
Στην άμεση προμήθεια περίπου 50.000 ξύλινων στύλων προϋπολογισμού άνω των 15 εκατ. ευρώ, από ελληνικές αλλά και ξένες εταιρίες, αναμένεται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα ο ΔΕΔΔΗΕ, ακολουθώντας διαδικασίες απευθείας αναθέσεων προκειμένου να αντιμετωπίσει τα επείγοντα προβλήματα του δικτύου, που απειλείται με κατάρρευση ιδιαίτερα σε περίπτωση νέων έκτακτων καιρικών φαινομένων.
Το απόθεμα ξύλινων στύλων του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκεται στο ναδίρ και ανέρχεται σε 21.318 τεμάχια, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρίας οι εφετινές ανάγκες ανέρχονται σε 195.000 τεμάχια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα του ΔΕΔΔΗΕ όσον αφορά την επάρκεια στύλων δεν είναι καινούργιο και οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες αρχής γενομένης από τη μείωση των επενδύσεων στην οποία έχει υποχρεωθεί η εταιρία την τελευταία δεκαετία λόγω της οικονομικής κρίσης.

Μείωση 75% στις επενδύσεις

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επενδύσεις στο δίκτυο διανομής υποχώρησαν το 2019 στα 148 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι κατά 75% μειωμένο σε σχέση με το 2009 οπότε είχαν υπερβεί τα 550 εκατ. ευρώ. Μάλιστα όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, οι επενδύσεις που απαιτείται να γίνονται κάθε χρόνο για να διατηρείται το δίκτυο σε καλή κατάσταση πρέπει να είναι τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ.

Πέραν αυτών όμως πρέπει να σημειωθεί ότι έχει προηγηθεί προμήθεια στύλων που δεν ήταν κατάλληλα εμποτισμένοι με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτοι στις καιρικές συνθήκες και στους μικροοργανισμούς. Εκτός πάντως της συγκεκριμένης προμήθειας η οποία μάλιστα αποτέλεσε αντικείμενο εσωτερικού ελέγχου στον ΔΕΔΔΗΕ, το πρόβλημα επιδεινώθηκε μετά την πυρκαγιά του 2018 στο Μάτι αλλά και μια σειρά ισχυρών καιρικών φαινομένων σε όλη την Ελλάδα που κατέστρεψαν μεγάλα τμήματα του δικτύου.

Μη επαρκής η ελληνική παραγωγή

Η έκταση του προβλήματος φάνηκε κατά την πρόσφατη κακοκαιρία του Ιανουαρίου που σημειώθηκαν πάνω από 100 μεσαίου μεγέθους προβλήματα στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ όχι μόνο λόγω τη έντασης της κακοκαιρίας, αλλά και λόγω του ότι το δίκτυο είναι πεπαλαιωμένο. Έτσι για να αντιμετωπιστεί το άμεσο πρόβλημα και να αποκατασταθούν συνθήκες ασφάλειας για το δίκτυο η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε απευθείας αναθέσεις προμηθειών στύλων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική παραγωγή ξύλινων στύλων δεν επαρκεί για τις ανάγκες του δικτύου, γι’ αυτό και διαχρονικά προκηρύσσονται διεθνείς διαγωνισμοί που συνήθως καταλήγουν σε ελληνικές εταιρείες, οι οποίες όμως ένα μέρος το προμηθεύονται από ξένες. Οι χώρες προέλευσης είναι κυρίως η Ουκρανία, η Φινλανδία και η Σουηδία.

Καθυστερήσεις στους διαγωνισμούς

Όσον αφορά τις καθυστερήσεις στη διενέργεια των διαγωνισμών χαρακτηριστικές είναι μια σειρά από αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου του ΔΕΔΔΗΕ που ελήφθησαν εντός του 2019. Συγκεκριμένα στις 28 Φεβρουαρίου 2019 στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας αποφάσισε τη μερική ματαίωση διαγωνισμού που είχε προκηρυχθεί ένα χρόνο πριν δηλαδή τον Απρίλιο του 2018.
Ειδικότερα, ματαίωσε την προμήθεια 65.916 ξύλινων στύλων, διότι αφ’ ενός δεν προσφέρθηκε η συνολική ποσότητα και αφ’ ετέρου το οικονομικό τίμημα που προσφέρθηκε, ήταν ασύμφορο. Με την ίδια απόφαση του πάντως το διοικητικό συμβούλιο του ΔΕΔΔΗΕ ενέκρινε την ανάδειξη ως προσωρινών αναδόχων επτά ελληνικών εταιριών για την προμήθεια 64.068 στύλων συνολικής αξίας 7.796.577 ευρώ.
Επίσης στις 5 Ιουλίου 2019 το διοικητικό συμβούλιο του ΔΕΔΔΗΕ αποφάσισε τη μερική ματαίωση του διαγωνισμού που είχε προκηρυχθεί τον Απρίλιο, για ως προς την προμήθεια 43.000 τεμ. εμποτισμένων ξύλινων στύλων, λόγω μη υποβολής αποδεκτής προσφοράς και ενέκρινε την προμήθεια μόνο 7.000 τεμ. εμποτισμένων ξύλινων στύλων έναντι συνολικού τιμήματος 2.115.500 ευρώ.

Πηγή: www.worldenergynews.gr 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης