Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αγκόλα - Luanda Leaks: Κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος σε βάρος της dos Santos - Νεκρός τραπεζίτης εμπλεκόμενος στην υπόθεση

tags :
Αγκόλα - Luanda Leaks: Κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος σε βάρος της dos Santos - Νεκρός τραπεζίτης εμπλεκόμενος στην υπόθεση
Αγκόλα - Luanda Leaks: Κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος σε βάρος της dos Santos
Μια μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα, που ήρθε στο φως της δημοσιότητας αυτή την εβδομάδα, αποκάλυψε ότι η Isabel dos Santos «στράγγιξε τα ταμεία» στην Αγκόλα με τη βοήθεια δεκάδων εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων στην Πορτογαλία, την πρώην αποικιοκρατική δύναμη αυτής της αφρικανικής χώρας, που είναι πλούσια σε πετρέλαιο, και έτσι έχτισε μια περιουσία που ανέρχεται σε 1,82 δισ. ευρώ.
Η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) εκμεταλλεύτηκε μια διαρροή 715.000 εγγράφων και αποκάλυψε πώς «μια στρατιά δυτικών χρηματοπιστωτικών εταιρειών, δικηγόρων, λογιστών, δημοσίων υπαλλήλων και διαχειριστριών εταιρειών» βοήθησε την Isabel dos Santos  «να κρύψει περιουσιακά στοιχεία από τις φορολογικές αρχές».
Τα αποκαλούμενα «Luanda Leaks» αποκαλύφθηκαν χάρη στη διαρροή δεδομένων από την εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Isabel dos Santos, που εδρεύει στην Πορτογαλία. Προηγουμένως, ο νυν πρόεδρος της Αγκόλας Zoao Loouresno είχε στραφεί εναντίον του προκατόχου του, του Eduardo dos Santos επικαλούμενος την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Ηγετική μορφή των επενδύσεων που έγιναν στην Πορτογαλία από την Αγκόλα, οι οποίες μάλιστα επιταχύνθηκαν με αφορμή και την οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα το 2011, η 46χρονη επιχειρηματίας και το περιβάλλον της διαθέτουν σημαντικό μερίδιο σε τουλάχιστον 17 πορτογαλικές εταιρείες.
Τον Δεκέμβριο, οι δικαστικές αρχές της Αγκόλας πάγωσαν τα περιουσιακά στοιχεία της πλουσιότερης γυναίκας στην Αφρική ή «πριγκίπισσας», όπως την αποκαλούν στη χώρα της.
"Η Isabel dos Santos  κατηγορείται για κακοδιαχείριση και υπεξαίρεση κεφαλαίων την περίοδο που ήταν επικεφαλής στην Sonangol και γι' αυτό κατηγορείται για την πρώτη περίπτωση για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αθέμιτη άσκηση επιρροής, κακοδιαχείριση... πλαστογραφία, μεταξύ άλλων οικονομικών εγκλημάτων", ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας P. Gross σε συνέντευξη Τύπου.
Η Isabel dos Santos έπαψε να ζει στην Αγκόλα μετά την παραίτηση του πατέρα της το 2017, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα με σιδηρά πυγμή για περίπου 40 χρόνια, και την ανάληψη της προεδρίας από τον Loouresno.
Όπως είπε ο Gross, η Isabel dos Santos είναι μια από πέντε υπόπτους στην υπόθεση, οι οποίοι όλοι είναι σήμερα κάτοικοι εξωτερικού.
"Προς το παρόν αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να ειδοποιηθούν και να προσέλθουν εκούσια ενώπιον της δικαιοσύνης", είπε ο Groos.

Πορτογάλος τραπεζίτης εμπλεκόμενος στην υπόθεση Isabel dos Santos βρέθηκε νεκρός

Πορτογάλος, τραπεζικό στέλεχος, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα Luanda Leaks και εργαζόταν για την τράπεζα Eurobic, κύριος μέτοχος της οποίας είναι η Isabel dos Santos, βρέθηκε νεκρός στην Λισαβόνα και πιθανότατα αυτοκτόνησε, έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές.
«Το πτώμα του Nuno Ribero βρέθηκε χθες (22/1) και όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για αυτοκτονία», δήλωσε εκπρόσωπος της πορτογαλικής αστυνομίας.
Ο Ribero ήταν διευθυντής του τμήματος Private Banking της μικρής πορτογαλικής τράπεζας Eurobic και διαχειριστής του λογαριασμού που διατηρεί η πετρελαϊκή εταιρεία της Ανγκόλας Sonangol στην τράπεζα.
Ο Ribero κατονομάζεται, μαζί με την δισεκατομμυριούχο Isabel dos Santos, ως ύποπτος από τις εισαγγελικές αρχές της Αγκόλας στην υπόθεση κακοδιαχείρισης, υπεξαίρεσης και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος την εποχή που η κόρη του προέδρου της Ανγκόλας Eduardo Dos Snatos ήταν πρόεδρος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της χώρας από το 2016 έως το 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης