Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde στο Νταβός: Η Ευρώπη παραμένει η «ήρεμη δύναμη» της παγκόσμιας κοινότητα – Τα πλεονεκτήματα της ΕΕ

tags :
Lagarde στο Νταβός: Η Ευρώπη παραμένει η «ήρεμη δύναμη» της παγκόσμιας κοινότητα – Τα πλεονεκτήματα της ΕΕ
Την «τριάδα» των βασικών πλεονεκτημάτων της ΕΕ ανέπτυξε η Lagarde μιλώντας στο Νταβός
Στα πλεονεκτήματα που έχει η δημιουργία της ΕΕ αλλά και στη θετική, όπως η ίδια πιστεύει, θέση που κατέχει η ενωμένη Ευρώπη στο διεθνές στερέωμα, αναφέρθηκε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Christine Lagarde.
Όπως υποστήριξε υπάρχουν τρεις βασικές πτυχές που χαρακτηρίζουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
«Η ΕΕ είναι το πιο προηγμένο παράδειγμα της διασυνοριακής οικονομικής και πολιτικής ολοκλήρωσης, διότι έχει επενδύσει σε θεσμικά όργανα για να διασφαλίσει τη δικαιοσύνη - ένα ενιαίο δικαστήριο και ένα ενιαίο σύνολο κανόνων.
Και όταν δημιουργήθηκαν νέες δυνάμεις με τη δυνατότητα να υπονομεύσουν το άνοιγμα - την απειλή των ανταγωνιστικών υποτιμήσεων ή των οικονομικών επιπτώσεων - η Ευρώπη δεν ανταποκρίθηκε αυξάνοντας τα εμπόδια.
Αντίθετα, έχει επιδιώξει - και επιδιώκει - να καλύψει τα κενά της οικονομικής και νομισματικής ένωσής του με θεσμικές καινοτομίες όπως η τραπεζική ένωση.
Σε μια εποχή όπου οι εμπορικές εντάσεις αυξάνονται ακόμη και όταν αποδυναμώνονται τα παγκόσμια θεσμικά όργανα, αυτά τα παραδείγματα μπορούν να παράσχουν χρήσιμα διδάγματα».

Η ισχυρή ενιαία αγορά

Αναφερόμενη στα θετικά στοιχεία της δημιουργίας της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς η Lagarde εκτίμησε ότι «η ΕΕ έχει καταστεί ηγέτιδα στην εξασφάλιση αυστηρών και θεμιτών νόμων περί ανταγωνισμού, οι οποίοι εφαρμόζονται στο σύνολό τους.
Αυτό είναι ζωτικής σημασίας σε μια εποχή που ο νικητής παίρνει - όλη η δυναμική αυξάνεται σε πολλές αγορές, γεγονός που εγείρει ανησυχίες σχετικά με την πολιτική δύναμη και την ισχύ της επιχείρησης.
Για παράδειγμα, το 2018 το μέσο μηνιαίο κόστος της ευρυζωνικότητας ήταν περίπου 100% υψηλότερο στις ΗΠΑ από ό, τι στην Ευρώπη.
Επομένως, αυτός είναι ένας τομέας όπου η Ευρώπη δίνει πραγματικά την εξουσία πίσω στους απλούς ανθρώπους.
Όντας ο μεγαλύτερος εξαγωγέας μεταποιημένων αγαθών και υπηρεσιών στον κόσμο και η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για περίπου 80 χώρες, δίνει στην ΕΕ σημαντική ισχύ ως παγκόσμιο πρότυπο.
Στο παρελθόν, η ικανότητα αυτή επηρέασε κυρίως τις τεχνικές περιοχές που ήταν λιγότερο ορατές από το κοινό, όπως τα χημικά και τα πρότυπα τροφίμων.
Αλλά σήμερα μας βοηθά να προστατεύουμε και να μοιραστούμε τις αξίες μας.
Πάρτε για παράδειγμα την οδηγία της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων.
Από τη στιγμή που ψηφίστηκε, περισσότερες από 30 χώρες έχουν υιοθετήσει νόμους περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής σε επίπεδο ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων χωρών του ΟΟΣΑ.
Επίσης, διεξάγονται προβληματισμοί σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η δύναμη της αγοράς της ΕΕ μπορεί να αξιοποιηθεί για την επιτάχυνση της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Η ΕΕ «ακούει» τις ανησυχίες των απλών ανθρώπων

Εκτίμησε ακόμη ότι στην Ένωση υπάρχει ανταπόκριση στις ανησυχίες των πολιτών σε μεγαλύτερο βαθμό σε σύγκριση με άλλες περιοχές της υφηλίου.
«Αν σήμερα ζητήσουμε από τους Ευρωπαίους να θεωρούν τα βασικά ζητήματα για την ΕΕ, το 38% λέει την αλλαγή του κλίματος ή το περιβάλλον, το 34% λέει ότι η μετανάστευση και το 30% λένε την οικονομική κατάσταση ή την ανεργία.
Πρόκειται κυρίως για προκλήσεις που έχουν διασυνοριακή, γεωπολιτική ή τεχνολογική διάσταση.
Το συμπέρασμα είναι ότι οι περιοχές στις οποίες η Ευρώπη προσθέτει τις πιο προνομιούχες προκλήσεις που είναι πέρα από την αρμοδιότητα των εθνικών κρατών - είναι οι περιοχές όπου οι άνθρωποι επιθυμούν τώρα να δουν αποτελέσματα.
Αυτό παρέχει μια τεράστια ευκαιρία για την ΕΕ να συνδεθεί πιο έντονα με τους πολίτες της και να ενισχύσει τα θεμέλια του ευρωπαϊκού σχεδίου.
Κάτι τέτοιο θα έθετε με τη σειρά του τη σκηνή για την ενσωμάτωση σε πιο σύνθετους τομείς, όπως οι δημοσιονομικές πολιτικές.
Εμπειρικά στοιχεία δείχνουν ότι οι πολίτες της ΕΕ τείνουν να υποστηρίζουν πολύ περισσότερο την οικονομική ολοκλήρωση αν στηρίζονται στην αίσθηση της ομαδικότητας παρά στην επικέντρωση αποκλειστικά στη μεγιστοποίηση της οικονομικής απόδοσης».
Και καταλήγοντας τόνισε ότι «αν κοιτάξουμε το παρελθόν μας, υπενθυμίζουμε ότι η οικονομική ολοκλήρωση μπορεί να είναι βιώσιμη μόνο εάν βασίζεται σε μια κουλτούρα σταθερότητας, δικαιοσύνης και συνάφειας.
Και αν κοιτάξουμε μπροστά, είναι σαφές ότι μια ενωμένη Ευρώπη πρέπει να προσφέρει τα δημόσια αγαθά που θα διαμορφώσουν το κοινό μας μέλλον: μετατρέποντας τις προκλήσεις σε ευκαιρίες στο φυσικό, ψηφιακό και οικονομικό μας περιβάλλον.
Και η ΕΚΤ, στο πλαίσιο της εντολής της, θα διαδραματίσει το ρόλο της στην υποστήριξη αυτού του πνεύματος και στην αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης