Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ελληνοτουρκικά και επενδύσεις στην πυκνή ατζέντα του Μητσοτάκη στο Νταβός

Ελληνοτουρκικά και επενδύσεις στην πυκνή ατζέντα του Μητσοτάκη στο Νταβός
Οι επαφές που είχε ο πρωθυπουργός στο Νταβός
Άνοιξε την ατζέντα των θεμάτων κατά τις επαφές του στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός ο πρωθυπουργός με κύρια αιχμή τα ελληνοτουρκικά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε άκυρο το Τουρκολυβικό σύμφωνο, υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να συμφωνήσει σε καμία πολιτική λύση στη Λιβύη που δεν θα περιλαμβάνει την κατάργησή του και άφησε αιχμές κατά της Angela Merkel για τη μη πρόσκληση της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου.
Σε κάθε περίπτωση, ο Έλληνας πρωθυπουργός, έχει μια μεγάλη κινητικότητα στο Νταβός, με πυκνή ατζέντα στο πρόγραμμά του η οποία εστιάζεται σε δύο κατευθύνσεις.
Από τη μία αναδεικνύει τα θέματα που έχουν να κάνουν με την εξωτερική πολιτική της χώρας και κυρίως αυτά που είναι θέματα αιχμής την συγκεκριμένη περίοδο, τα περίφημα μνημόνια Τουρκίας - Λιβύης και από την άλλη βεβαίως, τα οικονομικά ζητήματα όπως η προσέλκυση επενδύσεων που αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση προκειμένου η χώρα να αφήσει οριστικά, πίσω, την κρίση.
«Δεν μπορεί να αναζητούμε πολιτική λύση στη Λιβύη αν δεν ακυρωθεί αυτή η συμφωνία», διαμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός με συνομιλητή του έναν διάσημο καθηγητή Ιστορίας των πανεπιστημίων Harvard και Stanford, τον κ. Niall Ferguson.
Το έθεσε και στη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας και πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, Annegret Kramp-Karrenbauer, η οποία είναι η διάδοχος της Angela Merkel.
Ο πρωθυπουργός είχε μαζί της συνάντηση, στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν για το περιβάλλον ασφάλειας στη Μεσόγειο, την κατάσταση στη Λιβύη και βεβαίως τη συμπεριφορά της Τουρκίας.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε πάντως στην κ. Karrenbauer, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι παρούσα στα επόμενα στάδια της διαδικασίας για την ειρήνευση στην Λιβύη.
Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα στο οποίο προσδίδει μεγάλη σημασία η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι οι επενδύσεις.
Υπάρχουν χειροπιαστές αποδείξεις, είπε ο πρωθυπουργός ότι έρχονται επενδύσεις στη χώρα οι οποίες έχουν, μάλιστα, όπως σημείωσε, μεγάλο ορίζοντα.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι αγορές έχουν αντιδράσει πολύ καλά στις εξελίξεις στη χώρα μας, ειδικά το τελευταίο εξάμηνο.
Οι αγορές έχουν υπάρξει πολύ καλές με την Ελλάδα από τότε που εκλεγήκαμε στην ηγεσία της χώρας. Κοιτάξτε τις αποδόσεις των ομολόγων μας, δήλωσε χαρακτηριστικά, στη συνέντευξή του στο Bloomberg και εκεί οι δημοσιογράφοι τον διέκοψαν για να του πουν, συγχωρήστε μας, δεν είναι πολύ καλές, έγινε ένα θαύμα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά στους δύο δημοσιογράφους του διεθνούς πρακτορείου ότι «έχουμε σταθερή κυβέρνηση δεν θα έχουμε εκλογές για τα επόμενα τριάμισι χρόνια έχουμε απόλυτη πλειοψηφία, υλοποιούμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις άρα γιατί να μη γίνει αυτό;».

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης