Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Νέος κύκλος διαπραγματεύσεων ΥΠΕΝ-Βρυξελλών εντός 15νθημέρου για τους μηχανισμούς Διακοψιμότητας και Ευελιξίας

tags :
Νέος κύκλος διαπραγματεύσεων ΥΠΕΝ-Βρυξελλών εντός 15νθημέρου για τους μηχανισμούς Διακοψιμότητας και Ευελιξίας
Η ελληνική πλευρά θα απαντήσει γραπτώς σε ερωτήματα που έθεσε η Κομισιόν σε συνάντηση στις Βρυξέλλες υπό την Α.Σδούκου, ώστε να προχωρήσουν οι διαβουλεύσεις
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται πυκνές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των Θεσμών για τα ζητήματα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, τόσο στο πλαίσιο της πέμπτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, με τα κλιμάκια που βρίσκονται στην Αθήνα, όσο και στις Βρυξέλλες με τους εκπροσώπους της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όλα δείχνουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και στη διάρκεια του Φεβρουαρίου καθώς παραμένει ανοιχτό το κρίσιμο ζήτημα της παροχής πρόσβασης στην λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ. Θέμα το οποίο συνδέεται άμεσα τόσο με την υιοθέτηση των δυο μηχανισμών στήριξης της αγοράς (διακοψιμότητα, ευελιξία) που έχει προκοινοποιήσει το ΥΠΕΝ στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού.
Χθες πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα συνάντηση του υπουργού και του υφυπουργού Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και Γεράσιμου Θωμά Χατζηδάκη με τους επικεφαλής των Θεσμών. Είχε προηγηθεί την Τετάρτη συνάντηση τεχνικών κλιμακίων στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετείχε η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Στο επίκεντρο η πρόσβαση στη λιγνιτική παραγωγή

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται το ζήτημα της πρόσβαση των ανταγωνιστών στη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι συνεχίζεται ο εποικοδομητικός διάλογος της ελληνικής πλευράς με την Κομισιόν με στόχο την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης. Κατά τη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων στις Βρυξέλλες σημειώθηκε πρόοδος προς την εξεύρεση μιας λύσης με άξονες αφενός την ταχεία απολιγνιτοποίηση και αφετέρου την πώληση συγκεκριμένων ποσών ενέργειας από τη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ.
Σε ό,τι αφορά τους μηχανισμούς Διακοψιμότητας και Ευελιξίας, η ελληνική πλευρά έχει προκοινοποιήσει τις προτάσεις της στην Κομισιόν (DG COMP). Οι προτάσεις συζητήθηκαν κατά την συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων στις Βρυξέλλες και ετέθησαν μια σειρά ερωτήματα τα οποία αναμένεται να απαντηθούν γραπτώς εντός του επομένου δεκαπενθημέρου ώστε να συζητηθεί και πάλι το θέμα σε νέα συνάντηση πιθανότητα στις Βρυξέλλες. Πάντως κρίνεται θετικό το γεγονός ότι δεν ετέθη ερώτημα ως προς τη χρονική διάρκεια της διακοψιμότητας. Η ελληνική πρόταση προβλέπει δυο έτη.

Προετοιμασία του market coupling

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και η πρόοδος σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του Target Model. Οι εκπρόσωποι των Θεσμών ενημερώθηκαν ότι συνεχίζεται η προετοιμασία από τον ΑΔΜΗΕ και το ΕΧΕ με στόχο την έναρξη της λειτουργίας τον Ιούνιο. Επίσης το ΕΧΕ και ο ΑΔΜΗΕ συνεργάζονται με τους αρμόδιους φορείς από Ιταλία και Βουλγαρία και για την σύζευξη των αγορών (market coupling) που είναι το επόμενο βήμα μετά την ενεργοποίηση του target model.
Χθες συζητήθηκε επίσης η πορεία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ. Όπως είναι γνωστό προκηρύχθηκε ήδη και ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας αλλά και ρυθμιστικά θέματα ενόψει της κατάθεσης από ΕΔΑ/ΔΕΔΑ των αναθεωρημένων Αναπτυξιακών τους σχεδίων, ώστε να είναι ευθυγραμμισμένα με τους στόχους του ΕΣΕΚ.
Τέλος έγινε επισκόπηση του ΕΣΕΚ και των βασικών του στόχων, αλλά και του Λογαριασμού ΑΠΕ.

Πηγή: www.worldenergynews.gr 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης