Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ευρωπαϊκό κλίμα και προσδοκίες για Fitch φέρνουν νέα υψηλά

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ευρωπαϊκό κλίμα και προσδοκίες για Fitch φέρνουν νέα υψηλά
ΑΓΟΡΑ: Οι διεθνείς αγορές ξεκίνησαν ανοδικά, οπότε αυτό βοηθάει και την εγχώρια αγορά. Οι προσδοκίες για αναβάθμιση από τον οίκο Fitch μπορούν να προσφέρουν λίγη ακόμη βοήθεια. Χρειάζεται η αγορά και η χώρα ένα αισιόδοξο μήνυμα…

Πάντως αν και η Γερμανία άνοιξε με άνοδο και μετά το δικό μας άνοιγμα ενισχύεται άνω του 1%, ο γενικός δείκτης κινήθηκε αρχικά με ήπια άνοδο και στη συνέχεια ανέβασε λίγο ρυθμούς. Βρίσκεται σε υψηλά πενταετίας, αλλά χρειάζεται ισχυρούς καταλύτες. Για να δούμε τι θα πει σήμερα η Fitch.

Καλό θα είναι βέβαια να δούμε και έργα. Να πεισθούν οι ξένοι ότι τα πράγματα στη χώρα βελτιώνονται. Έτσι θα έρθουν επενδύσεις και θα τονωθεί η ανάπτυξη. Πολλά χρόνια ακούν μόνο λόγια.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Καλό ξεκίνημα με άνοδο άνω του 0,5% για το δείκτη και την Πειραιώς να καταγράφει την καλύτερη πορεία. Ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank. Οριακή είναι η άνοδος της Eurobank.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Καλύφθηκε με σημαντική επιτυχία η νέα έκδοση με τα κεφάλαια να κατευθύνονται σε επενδύσεις. Καλύτερο αλλά πάλι αλμυρούτσικο το επιτόκιο που δανείστηκε. Θυμίζουμε πως το μεγάλο ομόλογο που έβγαλε πριν λίγους μήνες πήγε για αναχρηματοδότηση δανεισμού.

COCA COLA: Ενισχύεται 1,50% και προσφέρει στήριξη στο γενικό δείκτη και στον FTSE 25 λόγω βαρύτητας.

ΕΛΠΕ: Δε βιάζεται η κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση και καλά κάνει. Τα ΕΛΠΕ δεν μπορούν να πουληθούν όσο-όσο. Θα γίνει βέβαια και αυτό. Στο +2,40% με όγκο 6 χιλ. τεμάχια και τιμή 8,55 ευρώ. Η έναρξη της διαδικασίας για την πώληση της ΔΕΠΑ δίνει πάντως αέρα αισιοδοξίας.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Πολλοί περιμένουν από τη συγκεκριμένη μετοχή να δώσει το σύνθημα για νέα υψηλά.

ΟΠΑΠ: Καλή κίνηση και εδώ με τη μετοχή να καλύπτει μέρος από το έδαφος που είχε χάσει λόγω της αποκοπής του μερίσματος. Μένει να μάθουμε τη μεσοσταθμική τιμή για την επανεπένδυση.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Θα γεράσουμε και ακόμα θα περιμένουμε την πώληση του Πόρτο Καρράς. Έχουμε την αίσθηση ότι θα επαναληφθεί η γνωστή διαδρομή. Ξεκινάει από τα 2,10 ευρώ περίπου, πηγαίνει μέχρι τα 2,60 ευρώ, δεν μπορεί να τα ξεπεράσει, ξαναγυρίζει και μετά πάλι τα ίδια. Στα 2,35 ευρώ στο ξεκίνημα.

ΜΑΘΙΟΣ: Με μικρό όγκο στο +9,5%.

ΜΙΓ: Με όγκο άνω των 600 χιλ. τεμαχίων ενισχύεται 3% και βρίσκεται στα 0,1120 ευρώ. Η αγορά περιμένει κάποια κίνηση. Έχουμε την αίσθηση πως θα πρέπει να πουληθεί κάποια συμμετοχή προκειμένου να επιταχυνθεί η απομόχλευση.

ΑΒΑΞ: Στο +3% έχοντας αποκόψει το δικαίωμα στην αύξηση, αλλά θα πρέπει να δούμε την πορεία της μετοχής, τις μέρες που θα διαπραγματεύεται το δικαίωμα. Αν καλυφθεί όλη η αύξηση η αποτίμηση θα είναι κοντά στα 82 εκατ. ευρώ με βάση την τωρινή τιμή των 0,5670 ευρώ.

VIOHALCO: Έχει κάνει τη διάσπαση αλλά κινείται πάνω στη γραμμή χωρίς να έχει απομακρυνθεί. Περιμένουμε μία δυνατή αντίδραση προκειμένου να απομακρυνθεί και να επιβεβαιώσει τη διάσπαση. Θα θέλαμε να δούμε την τιμή πάνω από τα 4,20 ευρώ. Στα 3,92 ευρώ τώρα. Η μετοχή έδωσε αρκετές ευκαιρίες κάτω από τα 3,60 ευρώ εντός δηλαδή του σχηματισμού που κινιόταν για καιρό.

ΚΑΡΑΤΖΗΣ: Έχουμε την εντύπωση (και την πληροφόρηση) πως η δημόσια πρόταση θα πετύχει. Αρκετοί από τους μικροεπενδυτές, αλλά με καλή θέση φαίνεται να είναι θετικοί και να σκοπεύουν να πουλήσουν. Το γιατί δεν το έχουν κάνει μέχρι τώρα έχει να κάνει ίσως και με το γεγονός πως πλέον είναι σα να έχουν τα λεφτά στην τράπεζα. Μόλις βρίσκουν κάτι για αγορά, πουλάνε και αγοράζουν. Σα να κάνουν ανάληψη.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης