Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Άρχισε η κατάρρευση του κινήματος των 5 Αστέρων και ο ρόλος Di Maio

tags :
Ιταλία: Άρχισε η κατάρρευση του κινήματος των 5 Αστέρων και ο ρόλος Di Maio
Η απόφαση της παραίτησης του Di Maio εντείνει πλέον την αίσθηση της αστάθειας στον κυβερνητικό συνασπισμό
Η παραίτηση του Luigi Di Maio ως ηγέτη του κινήματος των 5 Αστέρων της Ιταλίας είναι μια κίνηση που προκαλεί μεγάλη ανησυχία, αναφέρει νέα ανάλυση του Bloomberg.
Το λαϊκιστικό κόμμα που επηρέασε την ιταλική πολιτική το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζει την κατάρρευση στις δημοσκοπήσεις, καθώς έχουν έρθει στην επιφάνεια οι βαθιές εσωτερικές διαιρέσεις που αντιμετωπίζει.
Και στην παρούσα, είναι δύσκολο να ανακάμψει, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η απόφαση της παραίτησης του Di Maio εντείνει πλέον την αίσθηση της αστάθειας στον κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε τις παραιτήσεις αρκετών βουλευτών εάν διαφανεί ότι η κυβέρνηση αυτή είναι καταδικασμένη να αποτύχει.
Όμως, μακροπρόθεσμα, η Ιταλία θα επωφεληθεί από μια πιθανή εξαφάνιση του Five Star, εκτιμά το Bloomberg.
Θα σταθεροποιούσε ασφαλώς την πολιτική δυναμική της χώρας, παρέχοντας στους ψηφοφόρους μια πιο απλή εναλλακτική λύση μεταξύ της Αριστεράς και του Κέντρου, ακόμη και αν καμία από τις δυνάμεις αυτές δεν φαίνεται να έχει τις απαντήσεις στα δεινά της Ιταλίας.
Με πολλούς τρόπους, ο Di Maio είναι το τέλειο σύμβολο του Five Star.
Στην ηλικία των 33 ετών προωθήθηκε σε ανώτερους κυβερνητικούς ρόλους, πρωτίστως ως υπουργός Εργασίας και Οικονομικής Ανάπτυξης και μετά υπουργός Εξωτερικών (θα διατηρήσει αυτή τη θέση παρά την παραίτησή του ως αρχηγού κόμματος).
Όμως ο Di Maio δεν είχε τα προσόντα γι' αυτές τις θέσεις.
Έχοντας την εξουσία στα χέρια του, δεν κατάφερε να επιλύσει τις βιομηχανικές κρίσεις της Ιταλίας - από τον ταραγμένο χαλυβουργείο ILVA έως την πτώχευση στην αεροπορική εταιρεία Alitalia - και συνέβαλε στην απώλεια επιρροής της Ιταλίας στη Λιβύη.
Γι' αυτό και οι επικρίσεις πληθαίνουν, καθώς δεν πρόσφερε καμία χρήσιμη εναλλακτική λύση.
Η παραίτηση του Di Maio δεν αποτελεί ουσιαστική λύση στα προβλήματα του κόμματός του.
Το Κίνημα έγινε το μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό κόμμα της Ιταλίας στις γενικές εκλογές του 2018, αλλά απέτυχε στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και με μια σειρά τοπικών ψηφοφοριών, κάτι που θα επιβεβαιωθεί και στις περιφερειακές εκλογές στην περιοχή της Εμίλια-Ρομάνια.
Παράλληλα δεν έχει ακόμη κάποιο διάδοχο του Di Maio και τα μέλη του εμφανίζονται διαιρεμένα μεταξύ εκείνων που επιθυμούν μια στενότερη σχέση με την Αριστερά και εκείνων που δεν θέλουν.
Το κίνημα παραμένει δημοφιλές στο νότο της χώρας χάρη στις απαιτήσεις του για μεγαλύτερη περιφερειακή αναδιανομή των κονδυλίων.
Αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα επιβιώσει ακόμη και ως περιφερειακή δύναμη δεδομένων των εσωτερικών αντιφάσεών της.
Ο Giuseppe Conte, πρωθυπουργός της Ιταλίας, λέει ότι η κυβέρνηση δεν θα υποφέρει εξαιτίας της παραίτησης του Di Maio.
Αυτό είναι ένας ευσεβής πόθος, όμως.
Ο νεαρός ηγέτης - ο οποίος έχει δεχτεί μεγάλη πίεση από το κόμμα του, πιθανότατα θα σχεδιάσει την επιστροφή του στο πλαίσιο του συνεδρίου του κόμματος, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο.
Αυτό αναπόφευκτα θα αποσταθεροποιήσει τον κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος κρατιέται μόνο από φόβο για νέες εκλογές.
Ο Salvini και οι σύμμαχοί του κυριαρχούν στις δημοσκοπήσεις και πολλοί βουλευτές φοβούνται ότι θα χάσουν την έδρα τους σε νέες εκλογές.
Ωστόσο, ορισμένοι από αυτούς μπορεί να προσπαθήσουν να στηρίξουν τη Λέγκα με την ελπίδα να πάρουν κάτι σε αντάλλαγμα.
Εάν η στάση αυτή κυριαρχήσει, η κυβέρνηση έχει πρόβλημα.
Ο Salvini θα μπορούσε γρήγορα να γίνει ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας.
Και αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που μπορεί να δημιουργήσει προβλήαμτα.
Μια σταθερή πλειοψηφία είναι απαραίτητη για ουσιαστικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά σίγουρα δεν αποτελεί εγγύηση ότι ο Salvini θα τις κάνει.
Μια δεξιά κυβέρνηση με αυτόν ως πρωθυπουργό πιθανότατα θα δαπανήσει πολλή άσκοπη ενέργεια σε συγκρούσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, πάνω σε θέματα που κυμαίνονται από τον προϋπολογισμό μέχρι τη μετανάστευση.
Εν τω μεταξύ, η παρακμή της Ιταλίας θα συνεχιστεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης