Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fidelity: Το WOF στο Νταβός πρέπει να ευχαριστήσει τη Greta

tags :
Fidelity: Το WOF στο Νταβός πρέπει να ευχαριστήσει τη Greta
Το φόρουμ συχνά αμφισβητείται αλλά είναι η μοναδική του ευκαιρία που έρχονται σε επαφή επιχειρηματίες και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής
Πρέπει να ευχαριστήσουμε τη Greta Thunberg;
Αυτό αναρωτιέται η Fidelity, σχολιάζοντας την παρουσία της 17χρονης Σουηδής ακτιβίστριας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.
Σύμφωνα με την Fidelity η Greta έχει θέσει στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης την κλιματική αλλαγή, κάτι που συνήθως καθορίζεται από συμμετέχοντες που είναι δύο φορές, τρεις φορές, τέσσερις φορές περισσότερο στην ηλικία.
Μάλιστα, δεν κρύβει ότι είναι εντυπωσιακό που το θέμα έχει φτάσει σε σημείο ανατροπής μεταξύ των συμμετεχόντων εδώ, και όχι μόνο όταν οι κάμερες της τηλεόρασης τους δείχνουν.
Ακόμη και πίσω από κλειστές πόρτες, οι ηγέτες των επιχειρήσεων και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεσμεύονται να δράσουν.
Παραδέχονται ελεύθερα ότι τα παιδιά και τα εγγόνια τους θα ζητήσουν να μάθουν πως έδρασαν έναντι της κλιματικής αλλαγής.
Όμως υπάρχουν διαφωνίες για το τι πρέπει να γίνει.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ursula von der Leyen, άνοιξε τη διάσκεψη λέγοντας ότι η κοινωνία έχει προχωρήσει σε πολιτικές για την αλλαγή του κλίματος.
«Αισθανόμαστε την επείγουσα ανάγκη», είπε.
Και κάλεσε τις επιχειρήσεις να αναλάβουν δράση.
Ακόμη και ο Πρόεδρος Trump, σε μια ομιλία προς τους συμμετέχοντες που φαινόταν να απευθυνόταν ευθέως στο εκλογικό σώμα του, υποσχέθηκε να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία τρισεκατομμυρίων δέντρων.
Εν τω μεταξύ, οι ηγέτες των επιχειρήσεων καλούνται να κάνουν πολλά πράγματα με διαφορετικούς τρόπους.
Και μερικοί αισθάνονται ότι κολυμπούν ενάντια σε μια παλίρροια ακρωνυμίων αειφορίας: SDG, TCFD, SASB και ούτω καθεξής.
Ο ρόλος των επιχειρήσεων είναι σαφής.
Πρέπει να διαθέσουν κεφάλαια για επενδύσεις στην τεχνολογία και πρωτοβουλίες που θα εξασφαλίσουν εγκαίρως τις δικές τους επιχειρήσεις, δημιουργώντας έναν ενάρετο κύκλο.
Υπάρχει μια σαφής εμπορική επιταγή παράλληλα με την περιβαλλοντική.
Και για να λειτουργήσει, οι επενδυτές πρέπει να κοιτάξουν πέρα ​​από την τριμηνιαία χρηματοοικονομική πληροφόρηση για να στηρίξουν πρωτοβουλίες οι οποίες μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να αποδόσουν.
Για την απόλυτη εξάλειψη του άνθρακα, ή για την ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών ενέργειας, θα χρειαστεί υπομονή.
Επίσης, στο Νταβός υπήρξε και μία ακόμη αλλαγή.
Για πρώτη φορά, εμφανίστηκε ένα πλαίσιο στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.
Οι οργανισμοί αξιολόγησης ενσωματώνουν στην ανάλυση τους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και παράγοντες διακυβέρνησης, οι οποίοι θα επηρεάσουν το κόστος του κεφαλαίου.
Και όπως καταλήγει η Fidelity, ο Klaus Schwab ίδρυσε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ πριν από 50 χρόνια με το ιδεώδες του καπιταλισμού.
Το φόρουμ συχνά αμφισβητείται αλλά είναι η μοναδική του ευκαιρία που έρχονται σε επαφή επιχειρηματίες και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.
Η κοινωνία των πολιτών δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική από τώρα.
Κάτι με το οποίο πιστεύω έγινε με την Greta.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης