Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Φέγγος (PRELIUM): Η βελτίωση της οικονομίας περνά μέσα από τις επενδύσεις και τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών

Φέγγος (PRELIUM): Η βελτίωση της οικονομίας περνά μέσα από τις επενδύσεις και τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών
Άρθρο  του Κωνσταντίνου  Φέγγου, Προέδρου της PRELIUM Investment Services στο bankingnews.gr
Έχοντας τις 945 μονάδες, ο Γενικός Δείκτης του χρηματιστηρίου προσπαθεί να αποφασίσει για την επόμενη κίνηση.
Έχουν αρχίσει να εκδίδονται εκθέσεις αξιολόγησης για το 2020, με πρώτη αυτή της Fitch, η οποία δεν αναμένεται να προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, αλλά να βελτιώσει τις προοπτικές από σταθερές σε θετικές.
Αυτό συμβαίνει, παρά την μεγάλη πτώση των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων, που δεν φαίνεται να επαρκούν για την άμεση αναβάθμιση της Ελλάδας.
Παρόλα αυτά σύντομα η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέα έκδοση μακροπρόθεσμων ομολόγων που θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο την εικόνα της Ελλάδας στα μάτια των διεθνών επενδυτών.
Μέχρι στιγμής ,ότι έχει να κάνει με ομολογιακές εκδόσεις στην Ελλάδα, είτε αυτές αφορούν το κράτος είτε αφορούν εταιρείες, πηγαίνει πολύ καλά.
Αυτό σημαίνει πως ο κίνδυνος εξόδου από τo Ευρώ δεν αποτελεί πλέον σημαντικό παράγοντα στα μάτια των επενδυτών.
Όμως με τα ομόλογα, απλώς αναπροσαρμόζεις ευνοϊκά, τον δανεισμό μιας χώρας ή μιας επιχείρησης, μεταθέτοντας χρονικά τις υποχρεώσεις της και φυσικά μειώνοντας τους τόκους που πρέπει να πληρώσει.
Δεν μειώνεις τον δανεισμό (συνεπώς και τον κίνδυνο) σε σχέση με την πραγματική αξία και την παραγωγικότητα της χώρας ή της επιχείρησης.
Αυτό γίνεται με άμεσες επενδύσεις για τις χώρες και με Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου για τις επιχειρήσεις.
Αυτές οι κινήσεις δεσμεύουν τους επενδυτές να εμπλακούν στη παραγωγικότητα που δημιουργούν δουλειές, πληρωμή φόρων και εισφορών και διαθέσιμο εισόδημα για τους εμπλεκόμενους.
Σε αυτό τον τομέα ακόμα το παλεύουμε.
Όσον αφορά τις τράπεζες, ακόμα δεν έχουν καταφέρει να χρηματοδοτήσουν αποτελεσματικά την οικονομία καθώς και οι ίδιες δυσκολεύονται να χρηματοδοτηθούν, παρά το γεγονός ότι διατηρούν λειτουργική κερδοφορία.
Το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ προχωράει, τα κόκκινα δάνεια έχουν σταθεροποιηθεί σαν σύνολο, ενώ έχει αρχίσει και η ανάκτηση μικρών ποσών από πωλήσεις σε funds.
Η αγορά όμως προβληματίζεται για το πως και εάν θα λειτουργήσουν φέτος οι πλειστηριασμοί με το νέο πλαίσιο. Επίσης για το πως θα προχωρήσει η αναδιάρθρωση των τραπεζών, οι οποίες προερχόμενες από πολλαπλές συγχωνεύσεις έχουν πλεονάζον προσωπικό.  Τέλος, είναι προφανές πως χρειάζονται αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων
Σε δυνατές τράπεζες οι αυξήσεις θα δώσουν κέρδη στους επενδυτές, σε αδύνατες έχουμε δει τι συμβαίνει.
Η γεωπολιτική ένταση στην περιοχή είναι στο απόγειό της και αυτό μειώνει την επενδυτική διάθεση.
Οι εταιρείες κλείνουν ισολογισμούς για το 2019 και σύντομα θα αρχίσουν να ανακοινώνουν αποτελέσματα, τα οποία η αγορά αναμένει με αγωνία.
Πέρυσι ήταν η χρονιά που πολλές εταιρείες έδωσαν μερίσματα, μετά από πολλά χρόνια λειψυδρίας.  
Φέτος θα πρέπει να δούμε καλύτερα αποτελέσματα και συνέχιση της διανομής μερισμάτων.  
Αυτό διαφαίνεται τουλάχιστον από τις μέχρι τώρα αναλύσεις για την βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα.
Σε αυτό το κλίμα, το χρηματιστήριο σύντομα θα ανακοινώσει νέους Δείκτες που θα παρακολουθούν εταιρείες που δίνουν μερίσματα και πάνω σε αυτούς θα μπορούν να δομηθούν επενδυτικά προϊόντα.
Το κλίμα διατηρείται καλό, όπως πρέπει να είναι και όπως συνήθως είναι στην αρχή του χρόνου.  
Οι πρώτες αντιστάσεις για τον Γενικό Δείκτη, βρίσκονται περίπου στα επίπεδα που βρισκόμαστε και μετά ανοίγει ο δρόμος για τις 1.000 περίπου μονάδες.  
Επόμενη αντίσταση στις 1.070 μονάδες.  
Στηρίξεις έχουν δημιουργηθεί στις 926 μονάδες, στις 912 περίπου μονάδες και μετά φυσικά στις 900 μονάδες.
Ζητούμενο παραμένει η διόγκωση της κεφαλαιοποίησης του χρηματιστηρίου, που εκτός από άνοδο των τιμών χρειάζεται και νέες εισαγωγές επιχειρήσεων όπως και αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων των ήδη εισηγμένων.  Η διόγκωση των κεφαλαιοποιήσεων θα φέρει και αυξημένους ημερήσιους τζίρους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης