Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στους 38 οι νεκροί από τον σεισμό στην Αν. Τουρκία - Ξεπέρασαν τους 1.600 οι τραυματίες, τέλος στην επιχείρηση διάσωσης

tags :
Στους 38 οι νεκροί από τον σεισμό στην Αν. Τουρκία - Ξεπέρασαν τους 1.600 οι τραυματίες, τέλος στην επιχείρηση διάσωσης
Ο σεισμός έγινε αισθητός σε Τουρκία, Ιράκ, Συρία, Λίβανο αλλά και Ισραήλ
(upd8) Μια γυναίκα και το μικρό παιδί της ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα χαλάσματα ενός κτιρίου που κατέρρευσε, μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,8 βαθμών που έπληξε την επαρχία Elazig της ανατολικής Τουρκίας. Οι νεκροί από την καταστροφή ανέρχονται στους 38, σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών και εκτάκτων καταστάσεων AFAD.
Οι 34 από αυτούς σκοτώθηκαν στο Elazig και οι υπόλοιποι στη γειτονική επαρχία Μαλάτεια.
Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.600 ενώ 45 άνθρωποι είχαν ανασυρθεί ζωντανοί μέχρι το βράδυ του Σαββάτου.
Μεταξύ των διασωθέντων είναι και μια 35χρονη γυναίκα με τη μικρή κόρη της, στη συνοικία Μουσταφά Πασά.
Οι διασώστες, που άκουσαν τις κραυγές τους, χρειάστηκαν αρκετές ώρες για να τις φτάσουν, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες αφού η θερμοκρασία στην περιοχή έφτανε ακόμη και τους -4 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τα τουρκικά μμε.

Τέλος στην επιχείρηση διάσωσης
 
Ο υπουργός Εσωτερικών Suleyman Soylu,δήλωσε ότι η επιχείρηση διάσωσης οδεύει προς το τέλος της.
Οι διασώστες της AFAD συνεχίζουν τις έρευνες τους μόνο σε ένα κτίριο στο Ελαζίγ, όπου πιστεύεται ότι βρίσκονται παγιδευμένοι τρεις αγνοούμενοι.
Ο Soylu, είπε επίσης ότι οι μετασεισμοί συνεχίζονται ενώ το υπουργείο Υγείας διευκρίνισε ότι από τους τραυματίες μόνο 104 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.
Οι 13 από αυτούς εισήχθησαν στην εντατική, αλλά η κατάστασή τους δεν θεωρείται κρίσιμη.
Η AFAD ανακοίνωσε νωρίτερα ότι έχει στείλει περισσότερες από 10.400 σκηνές, 17.000 κρεβάτια, 37.000 κουβέρτες, θερμαντικά σώματα και τρόφιμα για τους πληγέντες.

Στο Elazig ο Erdogan

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Tayyip Erdogan παρέστη στην κηδεία μιας μητέρας και του γιου της που έχασαν τη ζωή τους στον φονικό σεισμό των 6,8 βαθμών, στην επαρχία Elazig.
Ο Τούρκος πρόεδρος περιέγραψε τον σεισμό ως μια «δοκιμασία» για τη χώρα του.«Κάνουμε ό,τι μπορούμε ως κράτος και έθνος και θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Οι προσπάθειές μας σε όλες τις περιοχές όπου διεξάγονται επιχειρήσεις διάσωσης θα συνεχιστούν» είπε στην κηδεία, επισημαίνοντας ότι η κρατική εταιρεία Στέγασης TOKI θα διασφαλίσει πως κανένας άνθρωπος δεν θα μείνει «χωρίς φαγητό ή στέγη».

O φόβος των μετασεισμών

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Suleyman Soylu το Σάββατο 25/1, αποφασίστηκε  η εκκένωση μιας φυλακής στην επαρχία Αντιγιαμάν στην ανατολική Τουρκία, καθώς υπέστη σοβαρές ζημιές από τον σεισμό.
Κορυφαίο στέλεχος της αρμόδιας υπηρεσίας καταστροφών επιβεβαίωσε ότι έχουν καταρρεύσει πολλά κτίρια και τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη, καθώς έχουν καταγραφεί, μέχρι στιγμής, πολύ ισχυροί μετασεισμοί.
Ο σεισμός έγινε αισθητός σε Τουρκία, Ιράκ, Συρία, Λίβανο αλλά και Ισραήλ.
Όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, σύμφωνα με στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας AFAD, επίκεντρο του σεισμού ήταν η περιοχή Elazig αλλά έγινε αισθητός σε σε αρκετές πόλεις όπως Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Ağrı αλλά και στην πρωτεύουσα της χώρας, Άγκυρα..
Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα, σύμφωνα με Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Milliyet ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Suleyman Soylu στις πρώτες δηλώσεις του υπογράμμισε ότι «βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τις αρμόδιες αρχές στην περιοχή.
Μίλησα με τον κυβερνήτη της επαρχίας Elazig.
Υπάρχουν 76 καταστραμμένα κτίρια στο κέντρο της Elazig, ενώ τουλάχιστον 42 ακόμη έχουν υποστεί ζημιές».
Elazığ'da şiddetli deprem. İşte depremden ilk kareler
Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar υπογράμμισε ότι «δεν έχουμε καμία πληροφορία για απώλεια ζωής στο κέντρο της Elazig», κάτι το οποίο βέβαια αργότερα, δυστυχώς, διαψεύστηκε, ενώ τόνισε ότι εάν χρειαστεί θα υπάρξει κινητοποίηση και του στρατού.
Elazığ'da deprem
Ανήσυχος για την έκταση των ζημιών από τον ισχυρότατο σεισμό, 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας, εμφανίστηκε ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας γιατί ήταν πολύ επιφανειακός.
Elazığ'da deprem
Ο κ. Λέκκας διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την Βυρηττό.
Ήταν πολύ ισχυρός και πιθανότατα έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές.
Πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί μεγέθους ακόμη και 6,5 ρίχτερ.
Elazığ'da deprem
Ο κ. Λέκκας διευκρίνισε ότι δεν προήλθε από το πολύ γνωστό ρήγμα της Ανατολίας ούτε έχει σχέση με του πολύ πρόσφατους σεισμούς στην Μικρά Ασία απέναντι από την Λέσβο.

Σφοδρότατο και πολύ επιφανειακό χαρακτήρισε σε δηλώσεις του, τον σεισμό ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευκρινίζοντας ότι προήλθε από το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας μέσα στην Τουρκία.


Συλλυπητήρια Μητσοτάκη στην Τουρκία για το σεισμό στην επαρχεία Elazig

Τα συλλυπητήριά του στον πρόεδρο της Τουρκίας T. Erdogan  και τον τουρκικό λαό εξέφρασε μέσω του Twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε στις 24/1 το Elazig.
"Ολόψυχη συμπαράσταση στον πρόεδρο Ερντογάν και τον τουρκικό λαό μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία. Οι ομάδες μας έρευνας και διάσωσης είναι έτοιμες να βοηθήσουν", ανέφερε στην ανάρτησή του ο κ. Μητσοτάκης.
 
Image
Δένδιας σε Cavusoglu: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει τον τουρκικό λαό

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του M. Cavusoglu προκειμένου να του εκφράσει την αλληλεγγύη και την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας στον τουρκικό λαό και την τουρκική κυβέρνηση που δοκιμάζονται από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρα.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Ν. Δένδιας εξέφρασε επίσης την απόλυτη ετοιμότητα της χώρας μας να συντρέξει άμεσα τις προσπάθειες των τουρκικών αρχών για την παροχή κάθε απαραίτητης βοήθειας προς τους πληγέντες.
Επιπλέον, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, επικοινώνησε και με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, με τον οποίο συνεννοήθηκε να βρίσκονται σε ετοιμότητα κλιμάκια της ΕΜΑΚ ώστε να μεταβούν στην Τουρκία, εφόσον κριθεί σκόπιμο.
Ο Ν. Δένδιας, όπως επίσης γίνεται γνωστό, είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίο ενημερώνει για τις συναφείς εξελίξεις.
"Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια μας και την αλληλεγγύη μας στον λαό και την κυβέρνηση της Τουρκίας για τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρα.
Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει" αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter το υπουργείο Εξωτερικών.

(Πρώτη Ενημέρωση, Παρασκευή 24/1/2020, 20.13 μμ)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης