Σχοινάς: Αισιοδοξώ για την οικονομία, ανησυχώ για τα γεωπολιτικά

Σχοινάς: Αισιοδοξώ για την οικονομία, ανησυχώ για τα γεωπολιτικά
Η Ευρώπη είναι λιγότερο ασφαλής σήμερα σε σχέση με λίγα χρόνια πριν
O αντιπρόεδρός της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς αναφέρθηκε στους στόχους και τις προτεραιότητες της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συζήτηση που διοργάνωσε το περιοδικό Economist με τίτλο «Ο κόσμος το 2020».
«Είμαι βέβαιος ότι το 2020 θα είναι ένα έτος που η οικονομία θα συνεχίσει να αποδίδει, όμως ανησυχώ ιδιαίτερα για το ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Η γειτονιά της Ευρώπης δεν είναι πιο ασφαλής σήμερα σε σχέση με λίγα χρόνια πριν».
Οι τρεις βασικές κατηγορίες για τη μετάβαση στις οποίες θα εστιάσει η επιτροπή, είναι κατά τον κ. Σχοινά, η μετάβαση στην πράσινη εποχή, η μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή, καθώς και η μετάβαση της κοινωνίας σε μια πιο ανθεκτική και συνεκτική μορφή, που όχι μόνο θα προστατεύει τους Ευρωπαίους, αλλά θα τους ανοίγει και περισσότερες ευκαιρίες.
«Αυτή η Επιτροπή θα προετοιμάσει την Ευρώπη για τη μετάβαση για το αύριο», τόνισε ο αντιπρόεδρός της.
Ο κ. Σχοινάς επεσήμανε πως ήδη από τα μέσα Δεκεμβρίου, η Επιτροπή έχει παρουσιάσει την «Πράσινη Συμφωνία», έναν οδικό άξονα που προορίζεται να γίνει η νέα στρατηγική ανάπτυξης και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής της ΕΕ, ενώ έχει θέσει ως στόχο το 2050 η Ευρώπη να γίνει η πρώτη ήπειρος ουδέτερη σε εκπομπές άνθρακα.
Όπως τόνισε, «η μετάβαση στη νέα πράσινη Ευρώπη συμβαίνει ήδη» και σε πολλές περιπτώσεις, η πραγματικότητα στις επενδύσεις είναι πολύ πιο γρήγορη από τις πολιτικές.
«Η αγορά και η κοινωνία θα προχωρήσουν πολύ πιο γρήγορα» σημείωσε και εξέφρασε τη σιγουριά πως ο στόχος που έχει θέσει η Ευρώπη θα πραγματοποιηθεί.

Στο επίκεντρο το Προσφυγικό/μεταναστευτικό

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έθεσε ως κεντρικό στόχο της θητείας του το να υπάρξει μια συστημική βελτίωση της πολιτικής για το άσυλο, σε ένα σύστημα με μεγαλύτερη ευθύνη και αλληλεγγύη, που θα περιλαμβάνει καλύτερη διαχείριση του προβλήματος και καλύτερο μηχανισμό επιμερισμού.
«Είμαι πιο αισιόδοξος από ό,τι ήμουν το 2016», σημείωσε ο κ. Σχοινάς και πρόσθεσε: «Υπάρχει αλλαγή στη συνολική πολιτική ατμόσφαιρα στην Ε.Ε., υπάρχει μεγαλύτερη προθυμία από ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, υπάρχει περισσότερη κατανόηση στην Ανατολική Ευρώπη, και ναι, αισθάνομαι πιο σίγουρος».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS