Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χαμηλώνουν οι προσδοκίες - Δυσκολία θεσμών να αλλάξουν τους όρους για τα πρωτογενή πλεονάσματα της Αθήνας

Χαμηλώνουν οι προσδοκίες -  Δυσκολία θεσμών να αλλάξουν τους όρους για τα πρωτογενή πλεονάσματα της Αθήνας
Οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς θα συνεχιστούν εκ του μακρόθεν, με στόχο να υπάρξουν το επόμενο διάστημα κάποιες πρώτες αποφάσεις πάνω στα ελληνικά ζητήματα
Χαμηλώνει τις προσδοκίες για τα πρωτογενή πλεονάσματα η κυβέρνηση μη γνωρίζοντας πού θα κάτσει η μπίλια των αποφάσεων από τους εταίρους.
H αποστολή των θεσμών στην Αθήνα, στο πλαίσιο της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, ολοκληρώθηκε χθες, αλλά οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν εκ του μακρόθεν, με στόχο να υπάρξουν το επόμενο διάστημα κάποιες πρώτες αποφάσεις πάνω στα ελληνικά ζητήματα.
Το οικονομικό επιτελείο παρέδωσε στους επικεφαλής των δανειστών πακέτο αιτημάτων στο οποίο αναπτύσσεται η ελληνική επιχειρηματολογία για την αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2020 και τη δυνατότητα μεταφοράς της όποιας υπέρβασης από το πρωτογενές πλεόνασμα στον επόμενο χρόνο (μηχανισμός εξομάλυνσης - smoothing mechanism).
Και τα τρία αιτήματα έχουν κοινό παρονομαστή την προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο, ώστε να υποστηρίξει νέες φορολογικές ελαφρύνσεις.
Όπως για παράδειγμα η σταδιακή κατάργηση του χαρατσιού της εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, των ασφαλιστικών εισφορών και των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, για κανένα από τα τρία ελληνικά αιτήματα δεν υπάρχουν ενδείξεις ή έστω και ένα απλό νεύμα από τους θεσμούς σχετικά με το ποιο είναι τελικά αυτό που θα προχωρήσει.
Υπό αυτό το πρίσμα όλα τα σενάρια είναι ακόμη ανοιχτά, ενώ στο τραπέζι επανήλθε η πρόταση για τα κέρδη από τα ANFA's και τα SMP's να μετρούν ως έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και ως εκ τούτου να συνυπολογίζονται στο κατά πρόγραμμα πρωτογενές πλεόνασμα και εμμέσως να το μειώνουν.
Είναι σαφές ότι το μπρα ντε φερ ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς θα συνεχιστεί μέχρι το παρά ένα του Eurogroup του Μαρτίου που για την κυβέρνηση αποτελεί κρίσιμο σταθμό.
Ωστόσο μια πρώτη γεύση για το τι μέλλει γενέσθαι θα πάρει η Αθήνα με την έκθεση των θεσμών που θα δοθεί στις 26 Φεβρουαρίου στη δημοσιότητα και θα επικυρωθεί στην ίδια υπουργική σύνοδο της ευρωζώνης στις 16 Μαρτίου. Το οικονομικό επιτελείο είναι συγκρατημένα αισιόδοξο εάν καταφέρει τελικά να φέρει το θέμα των πλεονασμάτων σε αυτό το Eurogroup.
Οι εταίροι δείχνουν να μη βιάζονται και μεταθέτουν τις συζητήσεις για αργότερα, ενώ η πρόταση τους για τους ετήσιους στόχους της Αθήνας είναι για 2,75% του ΑΕΠ και όχι από το 2021 αλλά από το 2022 (τελευταίο έτος της ενισχυμένης εποπτείας).
Με τους ελληνικούς φακέλους υπό μάλης οι αξιωματούχοι των τεχνικών κλιμακίων έφυγαν χθες από την πρωτεύουσα για να μελετήσουν τα προαπαιτούμενα της 5ης αξιολόγησης, στο τραπέζι της οποίας βρέθηκαν όλα τα ζητήματα, από τις αλλαγές στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου έως τις κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζες, τις αποκρατικοποιήσεις και το ασφαλιστικό.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης