Τελευταία Νέα
Πολιτική

Juncker: Λάθος το δημοψήφισμα - Αν δεν ήμουν εγώ η Ελλάδα θα είχε βγει από το ευρώ

Juncker: Λάθος το δημοψήφισμα - Αν δεν ήμουν εγώ η Ελλάδα θα είχε βγει από το ευρώ
Κανένας στην Ε.Ε. δεν κατάλαβε γιατί έγινε το δημοψήφισμα, δηλώνει ο Jean-Claude Juncker
«Πραγματικά πιστεύω ότι αν δεν ήμουν εγώ, η Ελλάδα θα είχε βγει από το ευρώ το 2015», δηλώνει ο τέως πρόεδρος της  Κομισιόν,  Jean-Claude Juncker, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» της Κυριακής.
Ο 66χρονος Λουξεμβούργιος πολιτικός και πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, από το 2014 που ανέλαβε τα ηνία της ΕΕ βρέθηκε αντιμέτωπος με μια σειρά από πρωτόγνωρες κρίσεις και πλέον αναφέρει χωρίς να διστάζει ότι το μοναδικό ζήτημα που τον κρατούσε ξάγρυπνο κατά τη διάρκεια της προεδρίας του ήταν εκείνο της Ελλάδας.
«Έχω μια ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια της προεδρίας μου στο Eurogroup αλλά και ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ένιωσα ότι η  Ελλάδα δεν αντιμετωπίστηκε με τρόπο που λάμβανε υπόψη την αξιοπρέπεια των Ελλήνων», αναφέρει ο Junker, τον οποίο πολλοί τον αποκαλούν «ζωντανή ιστορία της ΕΕ», καθώς πέρα του ότι κατέχει το ρεκόρ μακροβιότερου πρωθυπουργού στην Ένωση (πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου για 18 έτη), είναι και ο απόλυτος γνώστη του ευρώ.
Εκτός του ότι ήταν βασικός αρχιτέκτονας της συνθήκης του Μάαστριχτ που είχε ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία του κοινού νομίσματος, ο ίδιος βρισκόταν στο τιμόνι της Ευρωζώνης όταν η κρίση είχε ξεσπάσει ως πρόεδρος του Eurogroup, ενώ στη συνέχεια αφιέρωσε μεγάλο μέρος της θητείας του ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο να κρατήσει την Ελλάδα μέσα στο ευρώ, όπως ο ίδιος περιγράφει στη συνέντευξη.
Μάλιστα, δηλώνει ότι πρώτη φορά αντιλήφθηκε ότι η χώρα μας αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα «κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του Καραμανλή», στον οποίο έλεγε πως «η Ελλάδα έχει τεράστιο πρόβλημα στα δημοσιονομικά της και στο δημόσιο χρέος της και θα χρειαστεί μεγάλες  μεταρρυθμίσεις».
Σημειώνει ότι «στην Ελλάδα οι πολιτικοί δεν το είχαν απολύτως καταλάβει» και ότι «τα ίδια συνέχισα να λέω και στον Γιώργο Παπανδρέου και στον Αντώνη Σαμαρά  και στον Αλέξη Τσίπρα.
Δεν θυμάμαι ακριβώς την πρώτη φορά, αλλά το γεγονός ότι η Ελλάδα έγινε μέλος της ευρωζώνης με στοιχεία όχι και τόσο ακριβή με έκαναν να έχω πάντα στο μυαλό μου τον κίνδυνο που κρυβόταν».
Δηλώνει ότι ήταν εναντίον της ανάμειξης του ΔΝΤ στην ΕΕ το 2010 και κληθείς  να απαντήσει εάν θα είχε αποφευχθεί η κρίση σε περίπτωση που η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε λάβει εγκαίρως μέτρα, απαντά πως «μιλούσα στον Γ. Παπανδρέου και όταν εξελέγη είχε έρθει αμέσως να με δει στο Λουξεμβούργο.
Στην Ελλάδα όμως το πρόβλημα βρίσκεται στα κόμματα, βγαίνει ένα κόμμα και λέει ότι θα κάνει ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που έκανε το προηγούμενο.
Το ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι θα κάνει ακριβώς τα αντίθετα από τη ΝΔ.
Πάντα ήταν περίεργη η κατάσταση στην Ελλάδα, απόλυτη πόλωση  ανάμεσα στη Δεξιά και στην Αριστερά.
Μερικές φορές μου δινόταν η εντύπωση ότι ένιωθαν μεγαλύτερη ευθύνη για τα συμφέροντα του κόμματός τους και λιγότερο για τα συμφέροντα της χώρας τους.
Τα κόμματα στην Ελλάδα δεν τα πήγαν καλά».
Σχετικά με την υπόσχεση στην κυβέρνηση Σαμαρά ότι αν επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεκινούσε η ελάφρυνση του χρέους και το γιατί τελικά δεν έγινε, ο Junker τονίζει ότι «οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι δεν ήταν ανοιχτοί σε κάτι τέτοιο και κυρίως οι Γερμανοί και άλλοι δεν ήθελαν να φανούν ότι δίνουν πολλά εύσημα όταν ξεκινούσε η ανάκαμψη στη χώρα».
Ίσως, όπως σημειώνει, «τελικά να ήταν σωστή, καθώς έτσι έδειχνε στους Έλληνες ότι πρέπει πρώτα να λύσετε τα προβλήματά σας μόνοι».
Κληθείς να απαντήσει εάν τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν στο τέλος του 2014 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ήταν σε μεταβατική περίοδο, απαντά χαρακτηριστικά πως «αν δεν ήμουν πρόεδρος του Eurogroup και δεν είχα αυτή τη στενή σχέση με την Ελλάδα, όλο το εγχείρημα θα αποτύγχανε.
Πολλές κυβερνήσεις μου έλεγαν στο τηλέφωνο, αυτός δεν είναι ο ρόλος σου, είναι θέμα των κρατών-μελών και όχι της Επιτροπής.
Το 2015 απαντούσα ότι αν δεν υπήρχε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κανένας δεν θα φρόντιζε την Ελλάδα και τους παρέπεμπα σε άρθρο της συνθήκης που έλεγε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  είναι υπεύθυνη για να διασφαλίζει τα γενικά συμφέροντα της ΕΕ.
Αυτό είναι μια μεγάλη εντολή!
Τη χρησιμοποίησα και τόνιζα ότι δεν είναι στο συμφέρον της ΕΕ να βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη».
Ο ίδιος αναφέρει ότι η Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2015 έφτασε πιο κοντά στην έξοδο από το ευρώ.
«Περίεργα πράγματα συνέβαιναν», υπογραμμίζει και εξηγεί «ο Τσίπρας ερχόταν εδώ με περίεργες ιδέες για το τι έπρεπε να γίνει, επέμεινε στην κοινωνική διάσταση του προβλήματος.
Το βασικό ζήτημα που αντιμετώπιζα δεν ήταν να πείσω του Α. Τσίπρα να πάρει αποφάσεις, αυτό ήταν πολύ πιο εύκολο από το να πείσω τους υπόλοιπους ευρωπαίους  να τον εμπιστευτούν.
Ειδικά μετά το δημοψήφισμα.
Η πίεση τότε ήταν τεράστια και δεν ήταν από ένα κράτος-μέλος, αλλά από 7-8 κράτη-μέλη που τότε επιθυμούσαν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ».
Ακόμη, δηλώνει ότι τον σόκαρε πολύ η απόφαση του δημοψηφίσματος   και σημειώνει πως «με τον Τσίπρα από την αρχή είχαμε μια καλή σχέση εμπιστοσύνης, αν εξαιρέσει κανείς του δημοψήφισμα», για το οποίο αναφέρει πως «ήταν ένα παλιό κείμενο συμφωνίας» που κάλεσε τον λαό να καταψηφίσει.
«Ήξερα ότι δεν θα κέρδιζε το «ναι», αλλά το «όχι», καθώς οι πληροφορίες που δίνονταν στον ελληνικό λαό ήταν λάθος.
Αλλά εγώ έπρεπε να προετοιμαστώ για το μέλλον.
Η βασική μου έννοια ήταν να διατηρήσω τον δίαυλο επικοινωνίας με την Ελλάδα ανοιχτό, να μπορέσω να επανασυνδεθώ με την κυβέρνηση Τσίπρα και βασικά με την ελληνική κοινωνία», τονίζει και επισημαίνει ότι «ο Τσίπρας μετά το δημοψήφισμα έκανε ακριβώς το αντίθετο από αυτά που υποσχόταν».
Μεταξύ άλλων, ο Juncker αναφέρει πως «οι Έλληνες ψήφισαν «όχι», όχι γιατί ήθελαν να βγουν από την Ευρώπη, αλλά βασιζόμενοι σε ένα λάθος κείμενο, μια λάθος εξήγηση», καθώς και ότι «κανένας στην Ε.Ε. δεν κατάλαβε γατί έγινε το δημοψήφισμα».  
Το δημοψήφισμα, κατά τον ίδιο, "ήταν ένα λάθος, όμως προσπάθησα μέσα από το λάθος αυτό να δημιουργήσω μια νέα βάση στη σχέση μας, και το καταφέραμε αυτό".

«Ο Βαρουφάκης δεν έπαιξε σημαντικό ρόλο»
 
Σε ερώτηση για τον Ιανουάριο του 2015 που υπήρχε κάποια καλή θέληση από τους ευρωπαίους  να προχωρήσουν σε μια πιο καλή συμφωνία με την Ελλάδα και κατά πόσο αυτή η ευκαιρία χάθηκε με τους χειρισμούς του τότε υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, ο Juncker απαντά ότι «ο Βαρουφάκης δεν έπαιξε κάποιο σημαντικό ρόλο σε όλη  αυτή την περίοδο.
Νομίζω δεν πρέπει να πέρασα πάνω από 10 λεπτά μαζί του.
Αυτός ο χρόνος  ήταν βέβαια αρκετός για να γράψει βιβλία.
Δεν συμμετείχε σε όλες τις συναντήσεις και στο βιβλίο του – που δεν το διάβασα- λέει ότι είμαι παντελώς άχρηστος.
Επιτρέψτε μου να του ανταποδώσω το κομπλιμέντο.
Σπαταλούσαμε την ώρα και την ενέργειά μας.
Στη συνέχεια, ο Τσίπρας ανακάλυψε ότι ο τρόπος που ο Βαρουφάκης μιλούσε στους συναδέλφους του στο  Eurogroup ήταν αντιπαραγωγικός».

«Ήμουν έντονα αντίθετος στο Σχέδιο Β»

 Ο Juncker, κληθείς να απαντήσει εάν είναι αλήθεια ότι το 2015 κατά τη θητεία του η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ ξεκίνησαν να επανασχεδιάζουν το Σχέδιο Β σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αναφέρει  «ναι, αλλά ήμουν αντίθετος.
Έλεγα μη μιλάτε για ένα Σχέδιο Β, υπάρχει μόνο το Σχέδιο Α της παραμονής της Ελλάδας  στην ευρωζώνη.
Το είχαμε έτοιμο, αλλά δεν αναφερόμουν ποτέ στο Σχέδιο αυτό.  
Το καθήκον μου ήταν να το έχω στη τσέπη μου, αλλά ποτέ δεν ήμουν οπαδός του Σχεδίου Β.
Αν τότε το υποστήριζα αυτό, θα είχε γίνει πραγματικότητα».
Μεταξύ άλλων, ο ίδιος σημειώνει ότι  «το 2015 το κυρίαρχο συναίσθημα που επικρατούσε ανάμεσα στα κράτη-μέλη ήταν να αφήσουμε την Ελλάδα να βρεθεί για λίγο εκτός  της Ευρωζώνης, μια άποψη που δεν υπήρχε το 2012».
«Ποτέ δεν πίστεψα ότι κάτι τέτοιο θα ήταν η σωστή οδός.
Τη στιγμή που βρίσκεσαι εκτός, είσαι εκτός για πάντα», αναφέρει.
Τέλος, δηλώνει ότι η Ελλάδα δεν αντιμετώπισε  το προσφυγικό με επιτυχία ειδικά στα νησιά  και ότι «όταν κάναμε τη συμφωνία με την Τουρκία, η Τουρκία πήρε μεγάλο βάρος της μεταναστευτικής κρίσης».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης