Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γεωργιάδης: Πρώτο μου μέλημα είναι ο κόσμος να μπορέσει να σώσει τα σπίτια του μέχρι τις 30/4

Γεωργιάδης: Πρώτο μου μέλημα είναι ο κόσμος να μπορέσει να σώσει τα σπίτια του μέχρι τις 30/4
H συζήτηση για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, που θα ισχύσει από την 1η Μαΐου, είναι εν εξελίξει με τους θεσμούς και δεν υπάρχει ακόμη έτοιμο σχέδιο νόμου, σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης
Να μπουν, όσοι δικαιούνται, στην πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας με το ισχύον πλαίσιο μέχρι τις 30 Απριλίου, προτρέπει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.
«Το πρώτο μου μέλημα είναι ο κόσμος να σώσει τα σπίτια του. Η αγωνία μου είναι να μπουν όσοι δικαιούνται στην πλατφόρμα πριν τις 30 Απριλίου», τονίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής».
Ο κ. Γεωργιάδης σημειώνει ότι η συζήτηση για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, που θα ισχύσει από την 1η Μαΐου, είναι εν εξελίξει με τους θεσμούς και δεν υπάρχει ακόμη έτοιμο σχέδιο νόμου.
Ωστόσο, τονίζει ότι θα είναι «κάτι τελείως διαφορετικό από ό,τι έχουμε δει μέχρι τώρα».
«Για τους ανθρώπους που είναι σε πραγματική αδυναμία, καθώς οι οικονομικές τους δυνατότητες είναι μικρότερες, θα προσπαθήσουμε, και πιστεύω ότι θα πετύχουμε, να είναι επαρκώς προστατευμένοι.
Συνεπώς, το μείζον είναι όσοι αγωνιούν κι έχουν ανασφάλεια για το πώς θα είναι οι οικονομικές τους δυνατότητες τα επόμενα χρόνια να μη χάσουν αυτήν την τελευταία ευκαιρία.
Πρέπει να ενταχθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα», τόνισε.
Για τις αλλαγές στον αναπτυξιακό νόμο, προαναγγέλλει ότι θα είναι έτοιμες μέχρι τον Μάρτιο και αναφέρει ότι έχουν σκοπό να γίνουν οι διαδικασίες πιο απλές.
«Σκοπός είναι να μπορέσουμε να κάνουμε πιο απλή τη διαδικασία. Μετρήσαμε ότι για να πάρει μία εταιρία, που υποβάλλει το σχέδιό της στον αναπτυξιακό νόμο, την ενίσχυση που δικαιούται χρειάζονταν 7 χρόνια, όταν πρωτοαναλάβαμε.
Τώρα, με τις αλλαγές που κάναμε, είμαστε περίπου στα 5,5 χρόνια. Σκοπός μας είναι να το φτάσουμε στα 3 χρόνια.
Αρα μελετάμε βήματα που θα κάνουν γρήγορη τη διαδικασία. Πιστεύω μέχρι τον Μάρτιο θα είμαστε έτοιμοι.
Επίσης, έχουμε σκέψεις για το πώς μπορούμε να ενεργοποιήσουμε αναπτυξιακά σχέδια του παρελθόντος τα οποία έχουν κολλήσει για πάρα πολλά χρόνια.
Τέλος, εκτιμά ότι το 2020 θα είναι μία χρονιά με πολλές αφετηρίες εμβληματικών επενδύσεων, «παρά τις αναποδιές».

Εικόνες Ισπανίας στο εγγύς μέλλον;

Κορυφαία τραπεζικά στελέχη μου μίλησαν στο bankingnews ανέφεραν ότι μετά τον Μάιο και την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας σε συνδυασμό με το γεγονός ότι και τα στεγαστικά προβληματικά δάνεια μεταβιβάζονται σε funds… θα μπορούσαν να εκτυλιχθούν εικόνες αλά Ισπανίας.
Τι συνέβη στην Ισπανία;
Η οικονομική και τραπεζική κρίση στην Ισπανία συνδέθηκε με ένα κοινωνικό φαινόμενο πρωτόγνωρο.
Οι εξώσεις πολιτών από τις οικίες τους επειδή δεν είχαν να πληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια στιγμάτισε την Ισπανία.
Μέσα σε μια χρονιά στην Ισπανία οι εξώσεις έφθασαν τις 119.442 εμώ συνολικά ξεπέρασαν τις 430.000 οι εξώσεις κατά τα χρόνια της κρίσης.
Σχεδόν 100 οικογένειες την ημέρα εκδιώκονταν από το σπίτι τους με την αστυνομία να έχει αναλάβει τον άχαρο ρόλο να επιβάλλει την τάξη βγάζοντας βίαια από τις οικίες τους πολίτες επειδή προφανώς δεν είχαν να πληρώσουν.
Κανείς από αυτούς δεν ήταν στρατηγικός κακοπληρωτής.
Το ίδιο φαινόμενο φοβούνται οι τράπεζες ότι θα βιώσουμε στην Ελλάδα από την στιγμή που τα funds έχουν αναλάβει τα προβληματικά στεγαστικά δάνεια.
Υπολογίζεται ότι εάν δεν παρθούν μέτρα να επαναληφθεί το φαινόμενο της Ισπανίας θα μπορούσαν να υπάρξουν 50.000 εξώσεις, ενώ ήδη οι τράπεζες ετοιμάζουν πλειστηριασμούς για 30 χιλιάδες ακίνητα.
Υπάρχει ένας μύθος που καλλιεργήθηκε σκόπιμα όλα αυτά τα χρόνια ότι μεγάλο μέρος των κακοπληρωτών είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές μάλιστα είχαν αναφερθεί και ποσά ότι 20 δισεκ. είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Όμως ο μύθος αυτός κατέρρευσε όταν άρχισαν να θεσπίζονται διάφοροι νόμοι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί και άλλα.
Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές είναι στην κυριολεξία ελάχιστοι σε σχέση με τις εκτιμήσεις ίσως σε σύνολο 74 δισεκ. NPEs να είναι κάτω από 4-5 δισεκ. ευρώ ενώ ειδικά στην στεγαστική πίστη οι στρατηγικοί κακοπληρωτές είναι ακόμη λιγότεροι.
Μετά τον Μάιο και κατά την πάροδο των μηνών οι τραπεζίτες ανησυχούν ότι θα μπορούσαν φαινόμενα Ισπανίας να εμφανιστούν και στην Ελλάδα με εξώσεις.
Βέβαια το νέο πτωχευτικό δίκαιο επιτρέπει στους πολίτες να κηρύξουν πτώχευση όμως η πτώχευση δεν διασφαλίζει την υφιστάμενη περιουσία.
Η κατάσχεση όλης της περιουσίας θα μηδενίσει τα χρέη οπότε η πτώχευση ενός φυσικού προσώπου έχει σοβαρές συνέπειες.
Η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων εν μέσω αθέτησης πληρωμών θα θεωρηθεί από την δικαιοσύνη δόλια ενέργεια και θα απορριφθεί.
Ο κίνδυνος η Ελλάδα να βιώσει φαινόμενα με εξώσεις τύπου Ισπανίας είναι πολύ μεγάλος και η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα προστασίας της κοινωνίας.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης