Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Altas και Diamond χάνουν 95 εκατ για να κερδίσουν 5 εκατ - Συγκρίνοντας την προσφορά Viva και Παγκρήτιας για την Praxia

Altas και Diamond χάνουν 95 εκατ για να κερδίσουν 5 εκατ - Συγκρίνοντας την προσφορά Viva και Παγκρήτιας για την Praxia
Εν τω μεταξύ η Viva επενδύει 20 εκατ χωρίς να γνωρίζει εάν θα πάρει τις σχετικές εγκρίσεις, έχει μάλιστα δηλώσει ότι εάν δεν πάρει τις εγκρίσεις ή το fit and proper θα αποδεχθεί την ζημία των 20 εκατ ευρώ.
Τελικώς ο Bob Diamond και η Atlas Capital μπορούν να γραφούν στο βιβλίο Γκίνες για τις πολλές αποτυχίες τους και μάλιστα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
Η περιβόητη επένδυση στην Κεντρική Αφρική αποδείχθηκε παταγώδης αποτυχία.
Η προσπάθεια να αντλήσει νέα κεφάλαια μέσω νέου fund στέφθηκε με… αποτυχία.
Φθάνοντας στην Praxia Bank όπου αποδείχθηκε ασυνεπής επενδυτής και κατέληξε σε μια ακόμη αποτυχία.
Για να μην οδηγηθεί η Praxia Bank σε resolution σε εκκαθάριση η Atlas Capital είχε δύο επιλογές είτε να βρει κεφάλαια και να επενδύσει – σενάριο αδύνατο καθώς η Altas Capital συρρικνώνεται – είτε να πουληθεί.
Στο μεσοδιάστημα η Atlas Capital για να μην χρεοκοπήσει η Praxia Bank τα κεφάλαια της ήταν οριακά επένδυσε πριν τα τέλη Δεκεμβρίου 5 εκατ ευρώ.
Φθάνοντας στο σήμερα.
Στις 23 Ιανουαρίου 2020 ο Diamond της Atlas Capital ήρθε στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον Μιχάλη Σάλλα της Παγκρήτιας.
Η ΤτΕ είχε συμφωνήσει στο deal υπό την αίρεση ότι η απορρόφηση θα ξεκινήσει άμεσα.
Η πρόταση της Παγκρήτιας ήταν η εξής, η Atlas Capital θα αποκτήσει το 10% αρχικά των μεριδίων που θα μετατραπούν σε μετοχές καθώς υπάρχει ευρύτερο σχέδιο ανάπτυξης.
Για την Αναστασία Σακελλαρίου την CEO της Praxia είχαν συμφωνήσει τα δύο μέρη ότι θα εκπροσωπούσε την Atlas Capital στο ΔΣ της Παγκρήτιας.
Ο Diamond όμως ενημέρωσε την Παγκρήτια ότι ακολούθως θα συναντήσει και την Viva του Καρόνη στην οποία συμμετέχουν Λάτσης, Diorama και το Βρετανικό fund Hedosophia.
Και ενώ ο Diamond ενημέρωσε τον Σάλλα ότι η πρόταση είναι άκρως ενδιαφέρουσα αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι θα κλείσει το deal λίγες ώρες αργότερα ο Diamond ανακάλεσε και έκλεισε συμφωνία με Viva και Καρόνη (o X. Καρόνης είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Viva).
To θέμα είναι τι συμφωνία έκλεισε με την Viva;
Σήμερα Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020 θα γνωστοποιήσει η Viva το deal με την Atlas Capital αλλά θα περιμένι 6-8 μήνες για να γνωρίζει εάν η συμφωνία εγρκίνεται από τις αρμόδιες αρχές, ΤτΕ, SSM κ.α.
Η Viva προσφέρει 20 εκατ αλλά περίπου τα 15 εκατ θα μείνουν στην Praxia για να μπορέσει να λειτουργήσει.
Να σημειωθεί ότι για να εγκριθεί ο φάκελος για την αγοραπωλησία θα απαιτηθούν 6-8 μήνες.
Άρα η Atlas Capital έκανε ένα deal 5 εκατ καθώς μόνο τόσα – πιθανότατα να μην πάρει και τίποτε – τελικώς από την πώληση της Praxia bank.
Με αυτό τον τρόπο εγγράφει ζημία 95 εκατ σε σύνολο 100 εκατ που επένδυσε.
Εν τω μεταξύ η Viva επενδύει 20 εκατ χωρίς να γνωρίζει εάν θα πάρει τις σχετικές εγκρίσεις, έχει μάλιστα δηλώσει ότι εάν δεν πάρει τις εγκρίσεις ή το fit and proper θα αποδεχθεί την ζημία των 20 εκατ ευρώ.
Το βασικό ερώτημα είναι ότι η Viva θέλει την τραπεζική άδεια για να μετατρέψει τους λογαριασμούς Viva σε τραπεζικούς λογαριασμούς και όχι για να αναπτυχθεί σε τράπεζα.
Καίγεται δηλαδή μια τραπεζική άδεια άδικα.
Η πρόταση της Παγκρήτιας ήταν πιο ξεκάθαρη θα επέτρεπε στην Παγκρήτια να αυξήσει τα μεγέθη της έχοντας αποκτήσει τραπεζική άδεια γενικής τραπεζικής και ταυτόχρονα θα έδινε την δυνατότητα στην Atlas Capital μέσω του 10% που θα ήλεγχε να ανακτήσει μέρος της επένδυσης στην Praxia.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης