Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμια ανησυχία για τον κοροναϊό, στους 81 οι νεκροί - Μόλις 2.835 επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκτιμήσεις για έως 90 χιλιάδες

Παγκόσμια ανησυχία για τον κοροναϊό, στους 81 οι νεκροί - Μόλις 2.835 επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκτιμήσεις για έως 90 χιλιάδες
Πάνω από 2.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν προσβληθεί από τη νόσο και 80 στην Κίνα έχασαν τη ζωή τους - Πηγές σε νοσοκομεία της Κίνας αναφέρουν ότι τα πραγματικά κρούσματα έχουν φθάσει τα 90.000
(upd16) Εξαιρετικά ανησυχητικές διαστάσεις προσλαμβάνει η επιδημία του κοροναϊού, καθώς όπως ανακοινώθηκε από την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ενισχύεται η ικανότητα μετάδοσης του και ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται.
Συναγερμός έχει σημάνει στην ΕΕ όπου συγκαλείται έκτακτη σύσκεψη για σήμερα Δευτέρα (27/1) ενώ εκτάκτως μεταβαίνει στο Πεκίνο και ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, την ώρα που το στέλεχος του ιού απομονώθηκε σε ιχθυαγορά της πόλης από όπου ξεκίνησε η επιδημία. 
Σε ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ ξεκαθαρίζει ότι θεωρεί, πλέον, «υψηλό» κίνδυνο και όχι «μέτριο» όπως αρχικά είχε εκτιμήσει, τον κοροναϊό σε διεθνές επίπεδο
Πάνω από 2.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν προσβληθεί από τη νόσο και 82 στην Κίνα έχασαν τη ζωή τους, τη στιγμή που σε μια προσπάθεια να περιοριστούν τα κρούσματα της επιδημίας στην Κίνα, αρκετές επιχειρήσεις είτε έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους είτε λένε στους εργαζομένους της να εργαστούν από το σπίτι τους.
Ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι ανακοινώθηκε και ο πρώτος θάνατος στο Πεκίνο, δηλαδή εκτός της επαρχίας Ουχάν.

Ωστόσο πηγές σε νοσοκομεία της Κίνας αναφέρουν ότι τα πραγματικά κρούσματα έχουν φθάσει τους 90.000 στην Κίνα και η κυβέρνηση κρύβει το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος. 
Την ίδια ώρα, το Χονγκ Κονγκ προειδοποιεί ότι πρέπει να ληφθούν «δρακόντεια» μέτρα και υπολογίζει τα κρούσματα σε 40.000.
Με βάση τα μαθηματικά μοντέλα για την διάδοση του κινεζικού ιού, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από τον επίσημο απολογισμό των κινεζικών αρχών, στον οποίο δεν λαμβάνονται υπ ' όψιν παρά μόνο οι επισήμως εντοπισμένες περιπτώσεις.

Ο υπουργός της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας Ma Xiaowei, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι τα στοιχεία που γνωρίζουν οι αρχές για τον ιό είναι περιορισμένα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η περίοδος επώασης του κοροναϊού μπορεί να κυμαίνεται από μία έως 14 ημέρες και ότι ο ιός είναι μολυσματικός κατά την επώαση, το οποίο δεν ίσχυε με το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), έναν άλλο κοροναϊό που επίσης ξεκίνησε από την Κίνα και στοίχισε τη ζωή σε 800 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο το 2002 και το 2003.
Οι προσπάθειες να ανακοπεί η εξάπλωσή του, που περιλαμβάνουν μέχρι στιγμής περιορισμούς στις μετακινήσεις και τα ταξίδια και ακυρώσεις μεγάλων γεγονότων, θα ενταθούν, δήλωσε ο Ma  στο πλήθος των δημοσιογράφων που είχαν συγκεντρωθεί για να ενημερωθούν την δεύτερη ημέρα των αργιών για το κινεζικό νέο έτος.
Την ίδια ώρα, μέσω ανάρτησής του στο Twitter, ο Donald Trump τονίζει ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφέρουν στην Κίνα κάθε βοήθεια που τυχόν χρειαστεί, ενώ προσθέτει ότι αν και στις ΗΠΑ τα περιστατικά είναι περιορισμένα, οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε επαγρύπνηση.
Επίσης αυξάνονται οι χώρες που λαμβάνουν προληπτικά μέτρα κατά της μετάδοσης του κοροαναϊού, με τελευταία τη Ρωσία, η οποία ανακοίνωσε τη δημιουργία ειδικού σχεδίου δράσης για το θέμα.
Image
Απομονώθηκε ο ιός σε ιχθυαγορά της πόλης Ουχάν

Οι ειδικοί του κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) απομόνωσαν επιτυχώς τον νέο κοροναϊό, τον 2019-nCoV σε δείγματα που έλαβαν από την ιχθυαγορά της πόλης Ουχάν, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο ιός προήλθε από άγρια ζώα τα οποία πωλούνταν εκεί.
Στα 33 από τα 585 δείγματα που συλλέχθηκαν από την αγορά Χουανάν εντοπίστηκε το νουκλεϊκό οξύ του κοροναϊού αυτού, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ελέγχου και Πρόληψης Ιογενών Νόσων που υπάγεται στο CDC.
Οι ειδικοί συνέλλεξαν τα δείγματα την 1η Ιανουαρίου και στις 12 του μηνός.
Τα 31 από τα 33 θετικά δείγματα προέρχονταν από τη δυτική πλευρά της αγοράς, όπου βρίσκονται οι πάγκοι των πωλητών άγριων ζώων.
Αυτό υποδηλώνει ότι η επιδημία είναι πολύ πιθανόν να συνδέεται με το εμπόριο αυτό.
Έχει εξαπλωθεί σε κινεζικές πόλεις, μεταξύ των οποίων το Πεκίνο και η Σανγκάη, καθώς και στις ΗΠΑ, την Ταϊλάνδη, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τη Γαλλία και τον Καναδά.
Η Κίνα ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται σε όλη τη χώρα η εμπορία αγρίων ζώων σε αγορές, εστιατόρια και πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου.
Image
Τα άγρια ζώα --και συχνά θηράματα λαθροκυνηγών-- που πωλούνται στοιβαγμένα στις κινεζικές αγορές θεωρούνται δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την επώαση ιών και την εύκολη μετάδοσή τους στους ανθρώπους. Φίδια, παγώνια, κροκόδειλοι και άλλα είδη διατίθενται προς πώληση στην Taobao, την ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου που διαχειρίζεται η Alibaba.
Ο απολογισμός της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός στην Κίνα έχει φθάσει τα 2.835 επιβεβαιωμένα κρούσματα στο σύνολο της επικράτειας, ανακοίνωσε η κεντρική κυβέρνηση σήμερα Δευτέρα 27/1.

Κίνα: Στην Ουχάν στο επίκεντρο της επιδημίας του κοροναϊού ο πρωθυπουργός Li Keqiang

Την πόλη Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί νέος κοροναϊός, επισκέφθηκε σήμερα 27/1 ο πρωθυπουργός της Κίνας, Li Keqiang.
Ο Li Keqiang επισκέφθηκε την πόλη για να επιθεωρήσει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για τον περιορισμό της επιδημίας, συναντήθηκε με ασθενείς και με μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός μετέβη στην Ουχάν για να «κατευθύνει» το έργο των υγειονομικών αρχών.
Παράλληλα δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες στις οποίες ο κινέζος πρωθυπουργός εικονίζεται με μπλε ιατρική μπλούζα και μάσκα ίδιου χρώματος στο πρόσωπο.
Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη κορυφαίου κυβερνητικού αξιωματούχου στην πόλη αφότου ξέσπασε η επιδημία.
Σημειώνεται πως χθες Κυριακή 26/1 η κυβέρνηση της Κίνας αποφάσισε να παρατείνει κατά τρεις ημέρες τις διακοπές για το νέο έτος και συγκεκριμένα έως τις 2 Φεβρουαρίου σε μια προσπάθεια να μειώσει την ταχύτητα εξάπλωσης της επιδημίας.
Πάνω από 56 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε καραντίνα στην Κίνα, μετά από απόφαση της κυβέρνησης του Πεκίνου στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κοροναϊού.
Όπως ανακοίνωσε το Πεκίνο, διευρύνεται η ζώνη αποκλεισμού που έχει επιβληθεί για να ανακοπεί η εξάπλωση του νέου κοροναϊού που ξεκίνησε από την Ουχάν με πέντε ακόμα πόλεις στην επαρχία Χουμπέι (κεντρική Κίνα) να προστεθούν στις ήδη 13 που είχαν ήδη επηρεαστεί από τα μέτρα αυτά.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αναστολή λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς και σε αυτές τις περιοχές και το κλείσιμο κεντρικών οδικών αρτηριών.
Παράλληλα, οι κινεζικές αρχές προχώρησαν στη λήψη μέτρων σε εθνικό επίπεδο για τον εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων του κοροναϊού σε τρένα, λεωφορεία και αεροπλάνα.
Υποχρεωτικό είναι στους 110 και πλέον εκατομμύρια κατοίκους της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ (Guangdong), την πλέον πυκνοκατοικημένη στην Κίνα, να φορούν αναπνευστικές μάσκες, για να εμποδιστεί η μετάδοση του νέου κοροναϊού, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, κάτι που ισχύει και στην Ουχάν (κεντρική Κίνα), όπου ξεκίνησε η επιδημία, στην επαρχία Τσιανγκσί (κεντρικά), αλλά και σε πολλές μεγάλες πόλεις.
Στο Πεκίνο, την πρωτεύουσα της Κίνας, οι αρχές αποφάσισαν να καθυστερήσουν την έναρξη λειτουργίας των νηπιαγωγείων, σχολείων και πανεπιστημίων, όπως μετέδωσε το κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο CNR.
Εν τω μεταξύ, νωρίτερα σήμερα, καθώς οι αριθμοί μολυσμένων και νεκρών αυξάνονται εκθετικά, η Κίνα αναγκάζεται πλέον να κλείνει εργοστάσια και γραφεία εταιριών για τις επόμενες εβδομάδες, ανεβάζοντας εξίσου εκθετικά το ενδεχόμενο να προκληθεί σημαντική ζημιά στο πρώτο τρίμηνο στη χώρα όπως ανέφεραν οι Financial Times.
Πλην της Ουχάν και της επαρχίας που ανήκει η πόλη, η Κίνα κλείνει σταδιακά πολλούς βιομηχανικούς κόμβους για μία έως δύο εβδομάδες.
Μία από αυτές τις βιομηχανικές ζώνες είναι η Suzhou, μια πόλη δυτικά της Σαγκάης, με δυναμικό εκατομμυρίων εργαζομένων να έχουν λάβει εντολή να παραμείνουν στα σπίτια τους μέχρι νεοτέρας.
Η βιομηχανική περιοχή φιλοξενεί τα μεγαλύτερα εργοστάσια του κόσμου, μεταξύ των οποίων εκείνα της Foxconn, της Johnson & Johnson και της Samsung Electronics.
Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, θα δημιουργηθούν σημεία ελέγχου και όλοι οι ταξιδιώτες με συμπτώματα πνευμονίας «θα μεταφέρονται άμεσα» σε κάποιο ιατρικό κέντρο.
Ακόμη, οι  αρχές στην κινεζική πόλη Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού, έχουν ήδη ξεκινήσει την κατασκευή δύο νέων, νοσοκομείων αποκλειστικά για τη νοσηλεία των ασθενών, μετέδωσαν το Σάββατο 25/1 τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Το πρώτο νοσοκομείο το Χουοσενσάν θα είναι δυναμικότητας 700 έως 1.000 κλινών και το Λεϊσεσνάν με δυναμικότητα 1.300 έως 1.500 κλινών.
Οι δύο εγκαταστάσεις προκατασκευασμένων κτιρίων αναμένεται να δοθούν προς χρήση στις 3 και 5 Φεβρουαρίου, αντίστοιχα.

Image

Στην Kίνα εκτάκτως ο επικεφαλής του ΠΟΥ

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus είναι καθ’ οδόν για το Πεκίνο, προκειμένου να συναντηθεί με τους αξιωματούχους και τους ειδικούς που ασχολούνται με την επιδημία του κοροναϊού 2019-nCoV.
«Οι συνάδελφοί μου στον ΠΟΥ και εγώ θα θέλαμε να μάθουμε τις τελευταίες εξελίξεις και να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με τη Κίνα, παρέχοντας περαιτέρω προστασία για την αντιμετώπιση του ξεσπάσματος αυτού», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ghebreyesus.
Ο ΠΟΥ έκανε γνωστό εξάλλου ότι οι εκδότες μεγάλων επιστημονικών περιοδικών συμφώνησαν να μοιράζονται με τον Οργανισμό τυχόν εργασίες που θα τους υποβληθούν για τον νέο κοροναϊό, προτού να δημοσιευθούν και με τη συγκατάθεση των συντακτών τους.

Άλλα 1.000 κρούσματα αναμένονται στην Ουχάν

Ο δήμαρχος της πόλης Ουχάν στην Κίνα, όπου ξεκίνησε η επιδημία του κοροναϊού, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 56 ανθρώπους και έχει προσβάλει περισσότερους από 2.000 στην Κίνα, δήλωσε σήμερα ότι αναμένει άλλα 1.000 νέα κρούσματα στην πόλη, βασιζόμενος στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται και δεν έχουν προς το παρόν υποβληθεί σε εξετάσεις, ενώ επισήμανε την τεράστια πίεση που δέχονται οι υποδομές της πρωτεύουσας της επαρχίας Χουμπέι.
Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, ο Zhou Xianwang  εξήγησε ότι τα νοσοκομεία της πόλης έχουν δεχθεί περισσότερους από 2.200 ασθενείς, που δεν έχουν μέχρι στιγμή μπορέσει να υποβληθούν σε εξετάσεις που θα επιβεβαιώσουν τον νέο κοροναϊό.
Βασιζόμενος σε ένα ποσοστό περίπου 45% θετικών αποτελεσμάτων, «είναι πιθανόν να προστεθούν 1000 κρούσματα στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται ήδη» σημείωσε, όπως μεταδίδει το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Η τοπική κυβέρνηση της Ουχάν θα εντείνει την κατασκευή ειδικών νοσοκομείων για να διαχειριστεί τους ασθενείς, είπε επίσης ο δήμαρχος της Ουχάν.
Η πίεση για προμήθειες σε ιατρικό εξοπλισμό όπως ειδικές προστατευτικές στολές, μάσκες και γυαλιά έχει μετριαστεί, όπως εξήγησε, χάρη εν μέρει στις δωρεές από ιδιώτες.
Η Ουχάν, με πληθυσμό 11 εκατομμύρια κατοίκους, έχει τεθεί σε εικονική καραντίνα, ενώ εντείνονται οι προσπάθειες των κινεζικών αρχών να περιορίσουν την επιδημία.
Εικόνες από τους διαδρόμους νοσοκομείων που κατακλύζουν ασθενείς έχουν κυκλοφορήσει στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι κάτοικοι της πόλης διαμαρτύρονται για την αύξηση των τιμών σε προϊόντα όπως τα λαχανικά.

Έκτακτη σύσκεψη στην ΕΕ


Έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Ασφάλειας Υγείας της ΕΕ τη Δευτέρα (27/1/2020), ανακοίνωσε  η Επίτροπος αρμόδια για θέματα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.
Συγκεκριμένα στο μήνυμά της η Επίτροπος αναφέρει τα εξής: «παρακολουθούμε την εξελισσόμενη κατάσταση με τον κοροναϊό πολύ στενά και έχουμε συγκαλέσει σύσκεψη της Επιτροπής Ασφάλειας Υγείας της ΕΕ για τη Δευτέρα, ώστε να επεξεργαστούμε τις επιλογές απόκρισης και τις ανάγκες προετοιμασίας που απαιτούνται για τα κράτη μέλη».
Η αρμόδια Επίτροπος σημειώνει: «Βρίσκομαι σε στενή επικοινωνία με τα κράτη μέλη, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και τo Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (European Centre for Disease Prevention and Control - ΕCDC)».

Που έχουν καταγραφεί κρούσματα

Σημειώνεται πως πέραν της Κίνας, κρούσματα έχουν καταγραφεί σε δώδεκα ακόμα χώρες.
Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις πρόκειται για Κινέζους που είτε επισκέφθηκαν είτε έφυγαν για διάφορους λόγους από την Ουχάν, την πόλη από όπου ξέσπασε η επιδημία.
 
Ταϊλάνδη: Πέντε κρούσματα
Πρόκειται για τέσσερις Κινέζους από την Ουχάν και μια Ταϊλανδή που είχε ταξιδέψει στην πόλη αυτή.
Στην Ταϊλάνδη αναφέρθηκε το πρώτο κρούσμα εκτός Κίνας, την 8η Ιανουαρίου.
 
ΗΠΑ: Πέντε κρούσματα
Πρόκειται για πέντε ανθρώπους που έχουν μολυνθεί και βρίσκονται στην Καλιφόρνια, στην Αριζόνα, στο Ιλινόι και στην Ουάσινγκτον.
Όλοι τους είχαν ταξιδέψει στην Ουχάν, σύμφωνα με τις αρχές.
 
Αυστραλία: Τέσσερα κρούσματα
Επιβεβαιώθηκαν την 25η Ιανουαρίου.
Ο πρώτος ασθενής αφίχθη από την Ουχάν στη Μελβούρνη μία εβδομάδα νωρίτερα. Οι άλλοι τρεις είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα.
 
Μαλαισία: Τέσσερα κρούσματα
Πρόκειται για τέσσερις Κινέζους από την Ουχάν που πήγαν για διακοπές στη Μαλαισία.
Ανάμεσά τους είναι μια γυναίκα 66 ετών και δύο μικρά αγόρια που είχαν φθάσει δύο ημέρες νωρίτερα από τη Σιγκαπούρη και ένας άνδρας 40 ετών που μπήξε στη χώρα με λεωφορείο που μετέφερε ομάδα κινέζων τουριστών.
 
Σιγκαπούρη: Τέσσερα κρούσματα
Το πρώτο εντοπίστηκε την 23η Ιανουαρίου, είναι ένας 66χρονος άνδρας που έφθασε από την Ουχάν τρεις ημέρες νωρίτερα.
Ο 37χρονος γιος του που τον συνόδευε επίσης επιβεβαιώθηκε ότι έχει μολυνθεί.
Όπως και μια κάτοικος της Ουχάν, 52 ετών, που έφθασε την 21η Ιανουαρίου. Το πρώτο κρούσμα ανακοινώθηκε την Κυριακή, πρόκειται για έναν 36χρονο που είχε φθάσει την Τετάρτη.
 
Γαλλία: Τρία κρούσματα
Πρόκειται για τα πρώτα στην Ευρώπη. 
Οι τρεις ασθενείς είχαν πρόσφατα ταξιδέψει στην Κίνα.
 
Ιαπωνία: Τρία κρούσματα.
Το πρώτο είναι αυτό ενός 30χρονου, που εισήχθη τη 10η Ιανουαρίου σε νοσοκομείο έπειτα από τη διαμονή του μερικές ημέρες νωρίτερα στην Ουχάν.
 
Ταϊβάν: Τρία κρούσματα
Το πρώτο είναι μια γυναίκα περίπου πενήντα ετών που έφθασε στη νήσο από την Ουχάν, όπου διαμένει.
 
Νότια Κορέα:Τρία κρούσματα
Το πρώτο είναι αυτό μιας 35χρονης Κινέζας, που έφθασε αεροπορικώς στη Σεούλ τη 19η Ιανουαρίου από την Ουχάν. Δύο ακόμη άνθρωποι που ταξίδεψαν σε αυτή την πόλη επίσης επιβεβαιώθηκε ότι έχουν μολυνθεί.
 
Βιετνάμ: Δύο κρούσματα.
Πρόκειται για δύο Κινέζους, έναν άνδρα που αφίχθη στη χώρα τη 13η Ιανουαρίου από την Ουχάν και τον γιο του, κάτοικο της πόλης Χο Τσι Μινχ, που μολύνθηκε κατόπιν, ανακοίνωσαν οι αρχές την 23η Ιανουαρίου.
 
Νεπάλ: Ένα κρούσμα
Ανακοινώθηκε την 24η Ιανουαρίου. Πρόκειται για έναν άνδρα 32 ετών που επέστρεψε την 9η Ιανουαρίου από τη Ουχάν.
 
Καναδάς: Ένα ύποπτο κρούσμα
Εντοπίστηκε στο Τορόντο. Πρόκειται για έναν άνδρα περίπου πενήντα ετών, που είχε ταξιδέψει στην Ουχάν και έφθασε στην καναδική πόλη την 22η Ιανουαρίου.

Εκλεισε η Disneyland στη Σανγκάη

Η κυβέρνηση της Σανγκάης ανακοίνωσε ότι έκλεισε από το Σάββατο (25/1) τη λειτουργία του θεματικού πάρκου της Disneyland στην πόλη.
Οι επταήμερες γιορτές της κινεζικής πρωτοχρονιάς ξεκίνησαν στην Κίνα την Παρασκευή, μια χρονική περίοδος όπου τα θεματικά πάρκα κατακλύζονται με τουρίστες.
Η Κίνα έχει επιβεβαιώσει 2.000 κρούσματα του νέου κοροναϊού έως και το Σάββατο, ενώ 56 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό.
Επεκτείνεται ο αποκλεισμός.
Η πόλη Τιαντζίν στην βόρεια Κίνα θα αναστείλει τα υπεραστικά δρομολόγια λεωφορείων από τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου με σκοπό να περιοριστεί η εξάπλωση του κοροναϊού, ανέφερε η επίσημη εφημερίδα People's Daily.
Το δημοσίευμα, που επικαλείται την απόφαση που έλαβε η Δημοτική Επιτροπή Μεταφορών της Τιαντζίν, δεν αναφέρει πότε θα επανέλθουν τα δρομολόγια.
Περιορισμούς στην πρόσβαση προς την κινεζική πόλη Σαντόου, την πρώτη που βρίσκεται έξω από το επίκεντρο του νέου κοροναϊού στην Ουχάν (κεντρική Κίνα), ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.
Απαγορεύθηκε η πρόσβαση σε όλα τα αυτοκίνητα που δεν κρίνεται απαραίτητο να κυκλοφορούν, στη Σαντόου, μια πόλη με περισσότερους από 5 εκατομμύρια κατοίκους που βρίσκεται σε απόσταση 1.000 και πλέον χιλιομέτρων νότια της Ουχάν, σύμφωνα με ανακοίνωση των τοπικών αρχών.

 Xi Jinping: Η Κίνα αντιμετωπίζει μία «σοβαρή κατάσταση»

Ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, δήλωσε το Σάββατο 25/1 ότι η χώρα του βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σοβαρή κατάσταση, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που είχε με μέλη του πολιτικού γραφείου του, προκειμένου να συζητήσουν μέτρα που θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της επιδημίας του κοροναϊού, μετέδωσε  η κρατική τηλεόραση.
Η χώρα αντιμετωπίζει μια «σοβαρή κατάσταση», όπου ο κοροναϊός «επιταχύνει την εξάπλωσή του», είπε ο Xi κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, που διεξήχθη ανήμερα της εορτής της κινεζικής Πρωτοχρονιάς.
Την ίδια ώρα, στην πρωτεύουσα της χώρας, το Πεκίνο, οι αρχές θα αναστείλουν τα δρομολόγια σε ολόκληρη την επαρχία όλων των μικρών λεωφορείων από την Κυριακή 26 Ιανουαρίου, με στόχο τον περιορισμό της επιδημίας, μεταδίδουν κινεζικά ΜΜΕ.
Από την πλευρά της, η εταιρεία Yum China Holdings Inc γνωστοποίησε ότι κλείνει προσωρινά ορισμένα καταστήματα KFC και Pizza Hut στην Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας, ως μέτρο πρόληψης κατά του κοροναϊού.
Το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua μετέδωσε ότι σημεία ελέγχου θερμοκρασίες έχουν ήδη εγκατασταθεί σε 387 σιδηροδρομικούς σταθμούς στη χώρα.

Ρωσία: Επτά Κινέζοι τουρίστες επειγόντως στο νσοοκομείο

Επτά άνθρωποι μεταφέρθηκαν από ένα ξενοδοχείο της Μόσχας σε νοσοκομείο, καθώς παρουσίασαν υψηλό πυρετό και συμπτώματα οξείας αναπνευστικής λοίμωξης.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, που επικαλείται μια ιατρική πηγή, είναι όλοι τους Κινέζοι πολίτες.
Οι ασθενείς διέμεναν σε ξενοδοχείο της περιοχής Βοϊκόφσκι.
Έφτασαν στη Μόσχα πριν από λίγες ημέρες, με ένα γκρουπ συνολικά 20 ατόμων.

ΗΠΑ - Γαλλία απομακρύνουν τους υπηκόους τους

ΗΠΑ και Γαλλία σχεδιάζουν την απομάκρυνση του υπηκόων τους από την  πόλη Ουχάν τα ης Κίνας, που αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού.
Οι ΗΠΑ οργανώνουν μια πτήση τσάρτερ για την Κυριακή 26/1 προκειμένου να φέρουν πίσω στη χώρα τους Αμερικανούς υπηκόους και διπλωμάτες από την Ουχάν, γράφει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.
Το αεροσκάφος, χωρητικότητας 230 επιβατών, θα μεταφέρει διπλωμάτες από το αμερικανικό προξενείο όπως και Αμερικανούς πολίτες και τις οικογένειές τους, γράφει η Journal, επικαλούμενη ένα πρόσωπο με γνώση της επιχείρησης.
Η Ουάσιγκτον έλαβε έγκριση για την επιχείρηση από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, έπειτα από διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν τις τελευταίες ημέρες, συμπληρώνει η εφημερίδα.
Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν, επίσης, να κλείσουν προσωρινά το προξενείο τους στην Ουχάν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
 Εξάλλου και η Γαλλία σχεδιάζει να απομακρύνει τους Γάλλους υπηκόους, που έχουν εγκλωβιστεί στην Ουχάν, την οποία έθεσαν σε καραντίνα οι κινεζικές αρχές, για να αντιμετωπίσουν την επιδημία του κοροναϊού, γράφει η εφημερίδα South China Morning Post, επικαλούμενη ένα email που εστάλη από το γαλλικό προξενείο.
«Το γενικό προξενείο, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, σχεδιάζει να δημιουργήσει μια υπηρεσία λεωφορείων προκειμένου να επιτρέψει στους Γάλλους πολίτες... και τις Κινέζες και άλλων εθνικοτήτων συζύγους και παιδιά τους να ταξιδέψουν από την Ουχάν στην Τσανγκσά» αναφέρεται στην επιστολή, σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα.

Όμιλος PSA: Επαναπατρίζει τους υπαλλήλους του

Ο γαλλικός όμιλος PSA, η κατασκευάστρια εταιρεία των αυτοκινήτων Peugeot και Citroen, ανακοίνωσε ότι θα επαναπατρίσει τους υπαλλήλους της και τις οικογένειές τους από την περιοχή της Ουχάν, στην Κίνα.
Η Ουχάν είναι η εστία της επιδημίας του νέου κοροναϊού, κρούσματα του οποίου έχουν εντοπιστεί τις τελευταίες ημέρες και σε άλλες χώρες εκτός της Κίνας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αυτοκινητοβιομηχανίας, θα απομακρυνθούν συνολικά 38 άνθρωποι, σε συνεργασία με τις κινεζικές αρχές και το γενικό προξενείο της Γαλλίας.
Όλοι τους θα παραμείνουν για ένα διάστημα σε καραντίνα στο Τσανγκσά προτού να μπορέσουν να επιστρέψουν πίσω στις χώρες καταγωγής τους.

Χονγκ Κόνγκ

Στο μεταξύ, η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Carrie Lam,  κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω ιού στο ασιατικό χρηματοπιστωτικό κέντρο, ανακοινώνοντας μια σειρά μέτρων για να περιοριστεί η σύνδεση της πόλης με την ηπειρωτική Κίνα.
Δεν θα ανοίξουν μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου τα σχολεία, που είναι ήδη κλειστά λόγω των αργιών  για το νέο κινεζικό έτος, ενώ θα ανασταλούν οι εισερχόμενες και εξερχόμενες πτήσεις, αλλά και τα δρομολόγια τρένων υψηλής ταχύτητας μεταξύ του Χονγκ Κονγκ και της Ουχάν.
Η Carrie Lam δήλωσε ότι ακυρώνονται άμεσα όλες οι επίσημες επισκέψεις στην ηπειρωτική χώρα και οι επίσημοι εορτασμοί για το νέο κινεζικό έτος, ενώ γνωστοποίησε ότι ζήτησε τη βοήθεια του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας για να διασφαλιστεί ότι υπάρχουν επαρκείς ποσότητες με μάσκες.
Ήδη, οι υγειονομικές αρχές της μητρόπολης έχουν επιβεβαιώσει ότι 5 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό, οι οποίοι σχετίζονται με την Ουχάν, καθώς και 122 ύποπτα κρούσματα.
Infographic: The World's Largest Human Migration Is About To Begin | Statista
Σημειώνεται ότι η επιδημία εκδηλώθηκε στα τέλη της περασμένης χρονιάς και μέχρι στιγμής κρούσματά της έχουν εντοπιστεί σε άλλες κινεζικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων του Πεκίνου και της Σαγκάης, καθώς και σε άλλες τέσσερις χώρες — στις ΗΠΑ, την Ταϊλάνδη, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.
Οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές επιβεβαίωσαν την ύπαρξη μίας ακόμη ασθενούς με τον κοροναϊό, προσθέτοντας ότι εξετάζουν ακόμη 63 περιπτώσεις.
Επιπρόσθετα οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι υπάρχουν δύο κρούσματα στη χώρα, ένα στο Μπορντώ και ένα στο Παρίσι.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας αναβάθμισε το επίπεδο προειδοποίησης για μολυσματικές ασθένειες για την κινεζική επαρχία Χουμπέι στη βαθμίδα 3, λέγοντας στους πολίτες της να μην ταξιδεύουν εκεί ενώ ανεστάλησαν και οι πτήσεις από την Ουχάν προς τη Μόσχα.
Την ίδια ώρα, όπως γράφει η Daily Mail, «παγιδευμένοι» και «πανικοβλημένοι», δηλώνουν οι πολίτες ξένων χωρών, που δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τις αποκλεισμένες πόλεις.
Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη έκθεση ερευνητών από την Αγγλία, τη Σκωτία και τη Φλόριντα, ο κοροναϊός θα μπορούσε να προσβάλλει από 250.000 ως και 350.000 άτομα μέχρι τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου, μόνο στην Ουχάν, προειδοποιώντας, ότι μόνο μία στις 20 περιπτώσεις, διαγιγνώσκεται.
Image

Έκλεισε η πρόσβαση στην Απαγορευμένη Πόλη

Επιπρόσθετα η Κίνα ανακοίνωσε ότι έκλεισε την πρόσβαση στο κοινό στην Απαγορευμένη Πόλη στο Πεκίνο, ενώ η Walt Disney Co ανακοίνωσε και προέβη  στο κλείσιμο  της Disneyland της Σανγκάης το Σάββατο 25/1,  σε μια προσπάθεια να μην επεκταθεί ο ιός.
Παράλληλα έγινε γνωστό ότι κλείνουν τμήματα του Σινικού Τείχους, τους τάφους των Μινγκ και το «Δάσος με τις Παγόδες», ενώ αντίστοιχες αποφάσεις έχουν ληφθεί για αρκετούς διάσημους ναούς της Κίνας, σε πολλές περιοχές έχουν κλείσει όλα τα τουριστικά και πολιτιστικά κέντρα, όπως βιβλιοθήκες και μουσεία ενώ στο Πεκίνο έχουν απαγορευθεί οι μεγάλες συγκεντρώσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η αλυσίδα εστιατορίων McDonald's ανακοίνωσε το κλείσιμο των εστιατορίων της σε πέντε πόλεις της επαρχίας Χουμπέι.

WTTC: Σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία, αν προκληθεί πανικός για την εξάπλωση του κοροναϊού

Ο νέος κοροναϊός στην Κίνα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις, εάν η εξάπλωσή του διασπείρει τον «πανικό», προειδοποίησε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC).
«Προηγούμενες περιπτώσεις έχουν δείξει ότι το κλείσιμο των αεροδρομίων, η ακύρωση πτήσεων και το κλείσιμο των συνόρων έχουν συχνά πιο σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο απ’ ό,τι η ίδια η επιδημία», ανέφερε σε ανακοίνωση η πρόεδρος του WTTC Gloria Guevara.
Τονίζοντας την αναγκαιότητα της «γρήγορης ενεργοποίησης αποτελεσματικών έκτακτων μέτρων», η Guevara υπογράμμισε τη σημασία μιας «γρήγορης, ακριβούς και διαφανούς ενημέρωσης προκειμένου να περιοριστεί ο πανικός και να μετριαστούν οι αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις».
«Ο περιορισμός της εξάπλωσης ενός περιττού πανικού είναι εξ ίσου σημαντικός με τον περιορισμό του ίδιου του ιού», εκτίμησε η Guevara, την ώρα που η Κίνα εντείνει τις προσπάθειες για να ανακόψει την εξάπλωση του ιού που εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο σε αγορά της Ουχάν (κεντρική Κίνα).
Πάνω από 40 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται περιορισμένοι στις πόλεις τους και πολλά δημοφιλή αξιοθέατα, όπως τμήματα του Σινικού Τείχους, κλείνουν για τους επισκέπτες.
Infographic: Chinese New Year Travelers Take to the Skies | Statista

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης