Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Περιθώριο ανόδου 31% για Eurobank, 28% για Εθνική, αλλά πτώση 19% για Alpha Bank και 28% για Πειραιώς βλέπει η JP Morgan

Περιθώριο ανόδου 31% για Eurobank, 28% για Εθνική, αλλά πτώση 19% για Alpha Bank και 28% για Πειραιώς βλέπει η JP Morgan
Θετική εξέλιξη η αναβάθμιση της Ελλάδας από Fitch, σύμφωνα με την JP Morgan
Περιθώριο ανόδου 31% για Eurobank, 28% για Εθνική, αλλά πτώση 19% για Alpha Bank και 28% για Πειραιώς βλέπει η JP Morgan, στην νέα της ανάλυση για τον τραπεζικό κλάδο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εκτιμώντας όμως ότι η εξέλιξη της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch είναι πολύ θετική εξέλιξη.
Image

Ειδικότερα, η JP Morgan διατηρεί την τιμή στόχο της Alpha Bank στα 1,50 ευρώ (-19% από τις τρέχουσες τιμές), της Eurobank στα 1,30 ευρώ (+43%), της Εθνικής στα 3,90 ευρώ (+28%) και της Πειραιώς στα 2,40 ευρώ (-28%).
Η σύσταση είναι overweight, ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς, για Eurobank και Εθνική, ενώ για την Alpha Bank η σύσταση είναι neutral (ουδετερότητα).
Για την Πειραιώς η σύσταση είναι underweight, ήτοι για αποδόσεις μικρότερες της αγοράς.
Image
Όπως επισημαίνει η JP Morgan, το ισχυρό ράλι των ελληνικών ομολόγων το περασμένο έτος (με την απόδοση των 10ετών να έχει υποχωρήσει στο 1,4% από 4,4% στις αρχές του 2019), έχουν ενισχύσει τα κέρδη και τα κεφάλαια των τραπεζών.
Η συνολική έκθεση των ελληνικών τραπεζών στα κρατικά ομόλογα ανέρχεται στα 16,7 δισ. ευρώ, με το 63% στο χαρτοφυλάκιο FVOCI, ενώ τα υπόλοιπα 37% ταξινομούνται ως διακρατούμενα έως τη λήξη (συμπεριλαμβανομένου του πρόσφατου swap από την Εθνική ύψους 3,3 δισ. ευρώ).
Τα ανοίγματα των τραπεζών έναντι του κράτους είναι στα ανώτατα επίπεδα, λόγω των περιορισμών που επέβαλε ο SSM το 2015.
Σύμφωνα με πληροφορίες στον Τύπο, το ανώτατο όριο αναμένεται να αρθεί τον Φεβρουάριο.
Αυτό θα ήταν μια θετική εξέλιξη, σηματοδοτώντας το επόμενο βήμα προς την κανονικοποίηση μετά από άλλα ορόσημα, συμπεριλαμβανομένης της εξάλειψης του ELA και την κατάργηση των ελέγχων κεφαλαίου πέρυσι.
Ενώ οι τράπεζες δεν έχουν ακόμη αποκαλύψει τις προθέσεις τους για ένα τέτοιο σενάριο, βελτιώνοντας τη ρευστότητα και τον στόχος της κυβέρνησης να επιτύχει αύξηση των επενδύσεων, θα οδηγήσουν σε σταδιακή αύξηση των συμμετοχών σε κρατικά χρεόγραφα, εκτιμά η JP Morgan.
Σημειώνεται εδώ ότι η έκθεση των τραπεζών στα ελληνικά κρατικά ομόλογα ανέρχεται στο 7% του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων, γεγονός που αφήνει κάποιο περιθώριο σε σύγκριση με το μέσο όρο του 10% σε άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης