Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: Σήμα κινδύνου στις αγορές στέλνουν τα ομόλογα - Χαμηλότερα οι αποδόσεις

tags :
CNBC: Σήμα κινδύνου στις αγορές στέλνουν τα ομόλογα - Χαμηλότερα  οι αποδόσεις
Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων δεν έχουν επιβεβαιώσει τις προσδοκίες για φέτος, με την απόδοση του 10ετούς να βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Νοεμβρίου
Οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται σε επίπεδα που την τελευταία φορά έχουν σημειωθεί το Φθινόπωρο όταν οι αγορές ανησυχούσαν σχετικά με τον εμπορικό πόλεμο, και αυτή η υποχώρηση στην απόδοση ενδεχομένως να είναι ένα σήμα κινδύνου.
Σύμφωνα με το CNBC, οι επενδυτές έτρεξαν στην αγορά ομολόγων εν μέσω φόβου ότι ο κοροναϊός θα μπορούσε να εξαπλωθεί και να επιδράσει την παγκόσμια οικονομία.
Στο πλαίσιο αυτό, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε στο 1,68%, το χαμηλότερο επίπεδο μετά την έναρξη του Νοεμβρίου και θα μπορούσε να συνεχίσει να κινείται χαμηλότερα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές που επικαλούνται στο δημοσίευμα του CNBC, οι φόβοι για την εξάπλωση του ιού δεν είναι ο μόνος παράγοντας που επιβαρύνει τις αποδόσεις των ομολόγων.
«Το ερώτημα είναι τι θα κάνει η οικονομία φέτος, και πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή το 10ετές ομόλογο λέει ότι δεν γνωρίζουμε» λέει ο Gregory Faranello από την AmeriVet Securities.
Η χαλάρωση των πρόσφατων στοιχείων για την απασχόληση και η έλλειψη πληθωρισμού είναι επίσης παράγοντες που επηρεάζουν τα ομόλογα, και ο Faranello είπε ότι υπάρχουν ανησυχίες ότι τα προβλήματα της Boeing θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη των ΗΠΑ καθώς μειώνεται η παραγωγή.
Κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες ενδεχομένως να έχουν ακόμα μεγαλύτερη επίδραση στα επιτόκια και φαίνεται να στέλνουν τους επενδυτές σε ομόλογα και μετοχές την ίδια στιγμή.
Οι μετοχές κινήθηκαν πτωτικά την Παρασκευή (24/1/2020) λόγω των ανησυχιών για τον κοροναϊό αλλά οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες είναι περίπου 1% κάτω από τα πρόσφατα υψηλά.
«Είμαστε στα χαμηλά ενός μέσου εύρους απόδοσης.
Είναι μια σειρά παραγόντων.
Το ένα είναι ότι τα ευρύτερα θεμελιώδη με τα οποία μπήκαμε στο έτος είναι πιο σταθερά εδραιωμένα» επισημαίνει ο Mark Cabana από την BofA Securities.
«Έχετε σε αναμονή τις κεντρικές τράπεζες.
Έχετε ένα περιβάλλον ανάπτυξης και πληθωρισμού που είναι σχετικά ευνοϊκό.
Δεν βρισκόμαστε σε ύφεση και δεν θα βρεθούμε κάποια στιγμή σύντομα» τόνισε ο ίδιος.
Από τις αρχές του έτους, τόσο η εταιρική πίστωση όσο και οι μετοχές κινούνται υψηλότερα.
«Επίσης έχεις ένα περιβάλλουν όπου τα risky assets έχουν κινηθεί καλά.
Αυτό φαίνεται να είναι δίψα για αποδόσεις που εντοπίζεται σε όλες τις κατηγορίες assets.
Υπάρχει επίσης πολύ μεγάλη ανάγκη για διάρκεια από τη συνταξιοδοτική και ασφαλιστική κοινότητα» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Πολλοί αναλυτές περίμεναν ότι οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων θα κινηθούν υψηλότερα φέτος, όπως έκαναν οι μετοχές, εν μέρει λόγω των βελτιωμένων προοπτικών για την οικονομία μετά την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
«Η πτωτική πορεία στις αποδόσεις δείχνει ότι υπάρχει ένα κομμάτι εμπορικού πόνου από κάποιους οι οποίοι πίστευαν ότι οι αποδόσεις θα κινηθούν υψηλότερα» επισημαίνει ο Jon Hill από την ΒΜΟ.
Οι αναλυτές της ΒΜΟ εκτιμούν ότι ένα σενάριο είναι το 10ετές αμερικανικό ομόλογο να υποχωρήσει στο 1,427%, ένα επίπεδο που σημειώθηκε στα τέλη Αυγούστου.
Μετά το τρέχον επίπεδο, η επόμενη τεχνική περιοχή χαμηλότερα θα ήταν 1,668%, ένα ενδοσυνεδριακό χαμηλό από τις αρχές του Νοεμβρίου.
Μετά η χαμηλή απόδοση του Σεπτεμβρίου (1,503%) θα μπορούσε να είναι στο τραπέζι και έπειτα από αυτό η απόδοση θα μπορούσε να υποχωρήσεις στο 1,40%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης