Διεθνή

Reuters: Τούρκοι χάκερς κρύβονται πίσω από τις πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις σε Ελλάδα και Κύπρο

Reuters: Τούρκοι χάκερς κρύβονται πίσω από τις πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις σε Ελλάδα και Κύπρο
Oι χάκερς επιτέθηκαν σε τουλάχιστον 30 οργανισμούς, υπουργεία, πρεσβείες και υπηρεσίες ασφάλειας, καθώς και επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών και κυπριακών κυβερνητικών ιστοσελίδων, όπως και του συμβούλου εθνικής ασφάλειας της κυβέρνησης του Ιράκ
Χάκερς οι οποίοι ενεργούσαν προς το συμφέρον της τουρκικής κυβέρνησης, κρύβονται πίσω από τις πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις στους ιστότοπους κυβερνήσεων και οργανισμών στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, της Ελλάδας και της Κύπρου μεταξύ αυτών, όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο τρεις υψηλόβαθμους Δυτικούς αξιωματούχους.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι χάκερ επιτέθηκαν σε ιστοσελίδες τουλάχιστον 30 οργανισμών, υπουργείων, πρεσβειών, υπηρεσιών ασφάλειας, επιχειρήσεων και άλλων ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών και κυπριακών κυβερνητικών ιστοσελίδων, όπως και του συμβούλου εθνικής ασφάλειας της κυβέρνησης του Ιράκ.

Image
Image
Οι επιθέσεις περιλαμβάνουν υποκλοπές της κίνησης σε μια ιστοσελίδα, κάτι που πιθανώς δίνει στους χάκερ τη δυνατότητα να αποκτήσουν παράνομη πρόσβαση στα δίκτυα των κυβερνητικών οργανισμών.
Σύμφωνα με έναν Αμερικανό και δύο Βρετανούς αξιωματούχους, η συγκεκριμένη δραστηριότητα φέρει όλα τα στοιχεία μιας επιχείρησης κατασκοπίας, υποστηριζόμενη από το κράτος, με σκοπό να προωθηθούν τα τουρκικά συμφέροντα.
Οι χάκερ χρησιμοποίησαν μια τεχνική γνωστή ως παραβίαση του DNS, σύμφωνα με τους δυτικούς αξιωματούχους, η οποία συνίσταται στην παραβίαση του βιβλίου διευθύνσεων του διαδικτύου, αυτό που ονομάζεται DNS (Domain Name System), το οποίο επιτρέπει στους υπολογιστές να αντιπαραβάλλον τις διευθύνσεις του ιστότοπου με τον σωστό διακομιστή.
Με την αναμόρφωση τμημάτων αυτού του συστήματος, οι χάκερς έιναι σε θέση να ανακατευθύνουν τους επισκέπτες σε άλλες ιστοσελίδες, όπως μια ψεύτικη υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, και να καταγράφουν κωδικούς πρόσβασης και κείμενα που εισάγονται εκεί.
Όπως υποστηρίζουν, οι τρεις παραπάνω αξιωματούχοι μαζί με δύο ακόμη στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, αν και οι μικρής κλίμακας επιθέσεις τύπου DNS είναι σχετικά κοινές, το εύρος των τελευταίων επιθέσεων έχει θορυβήσει τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι οι τελευταίες επιθέσεις δεν έχουν σχέση με μια καμπάνια που χρησιμοποιούσε μια παρόμοια μέθοδο στα τέλη του 2018, καθώς όπως υποστηρίζει το πρακτορείο, επικαλούμενο σχετικά αρχεία, τέτοιες επιθέσεις σημειώνονται τουλάχιστον από τις αρχές του 2018.
Σε προηγούμενες επιθέσεις, προσθέτει το πρακτορείο, χάκερ κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση σε κυβερνητικές ιστοσελίδες και αρχεία της Αλβανίας, με εκατοντάδες ονόματα χρηστών και κωδικούς να εκτίθενται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης