Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Credit positive η μείωση των NPEs από Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική Τράπεζα

tags :
Moody’s: Credit positive η μείωση των NPEs από Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική Τράπεζα
Moody’s: Προσδοκίες για μείωση δείκτη NPEs στην Κύπρο κάτω του 20%
Οι προσδοκίες του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνου Ηροδότου για πωλήσεις δανείων από τις δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες είναι credit positive αναφέρει σε report του ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος αναμένει το δείκτη NPEs για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος να μειωθεί κάτω του 20%.
Η  Moody’s  αναφέρεται στις δηλώσεις του διοικητή στην κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών στις 20 Ιανουαρίου ότι η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική επιδιώκουν πωλήσεις NPEs €4 δισ.
Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Κύπρου, η οποία αντιπροσωπεύει το 37% του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων του τραπεζικού συστήματος και η Ελληνική Τράπεζα, η οποία αντιπροσωπεύει το 28%, έχουν σήμερα πολύ χαμηλή ποιότητα ενεργητικού, κάτι που επηρεάζει το προφίλ φερεγγυότητας και τη συνολική πιστωτική τους δύναμη.
Στις 30 Σεπτεμβρίου 2019, τα NPEs αποτελούσαν το 31,3% των μεικτών δανείων στην Τράπεζα Κύπρου και το 25,2% στην Ελληνική Τράπεζα σε σύγκριση με 2,5% για τις ευρωπαϊκές τράπεζες την ίδια ημερομηνία.
Τονίζεται ότι και οι δύο τράπεζες βελτίωσαν σε μεγάλο βαθμό την πολύ χαμηλή ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού από το τέλος του 2015, όταν τα NPEs αποτελούσαν το 61,8% των μεικτών δανείων της Τράπεζας Κύπρου και το 59,2% της Ελληνικής Τράπεζας.
Οι μειώσεις επιτεύχθηκαν οργανικά μέσω αναδιαρθρώσεων και ανακτήσεων, διαγραφών και αντισταθμίσεων χρέους / περιουσιακών στοιχείων, διευκολύνοντας την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και ανάκαμψη στην αγορά ακινήτων.
Σύμφωνα με τον διοικητή, η Τράπεζα Κύπρου προχωρεί σε πώληση προβληματικών δανείων ύψους 2,8 δισ. με πιθανή συμφωνία για τη συναλλαγή ήδη από το τέλος του επόμενου μήνα.
Παρόλο που η τράπεζα δεν έχει ανακοινώσει ποσά, ανέφερε στις πρόσφατες οικονομικές της εκθέσεις ότι βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο προετοιμασίας για την αναθεώρηση των δομών μείωσης NPEs, τις οποίες αναμένεται να ολοκληρώσει κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 και που συμπεριλαμβάνουν οριστικές πωλήσεις χαρτοφυλακίου που υπερβαίνουν συνολικά τα 2 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου αξιολόγησης, εάν υλοποιηθεί η πώληση, ο δείκτης NPEs της Τράπεζας Κύπρου θα μειωθεί στο 12,6%.
Μέρος των υπολειπόμενων προβληματικών δανείων θα μπορούσε ενδεχομένως να αποσυρθεί από το καθεστώς NPEs κατά την περίοδο 2020-21, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας ή να επιλυθεί μέσω του σχεδίου Εστία, οδηγώντας σε δείκτη NPEs κάτω του 10% τους επόμενους 12-18 μήνες.
Για την Ελληνική Τράπεζα, η μείωση, σύμφωνα με τον διοικητή, θα μπορούσε να ανέλθει σε 1,2 δισ. χωρίς σαφήνεια γύρω από την ολοκλήρωση της συναλλαγής.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, εάν υλοποιηθεί η συναλλαγή, ο δείκτης NPEs μπορεί να μειωθεί στο 10,7%, εξαιρουμένων των NPEs που εγγυάται η κυβέρνηση.
Ο δείκτης NPEs της Ελληνικής Τράπεζας θα μειωθεί επίσης σε λιγότερο από 10% με τη βοήθεια του Εστία (η τράπεζα έλαβε αιτήσεις €130 εκ.), ενώ η τράπεζα αναμένει επίσης ορισμένα NPEs να γίνουν εξυπηρετούμενα.
Σε επίπεδο συστήματος, μια πώληση ύψους 4 δισ. από τα 10 δισ. θα μείωνε τον δείκτη NPEs κάτω από το 20%, από 29% στο τέλος Αυγούστου 2019.
«Η εξάλειψη του μεγάλου αποθέματος προβληματικών δανείων θα μειώσει τις πιέσεις στα κεφάλαια και την κερδοφορία των τραπεζών μέσω των χαμηλότερων αναγκών προβλέψεων και της βελτίωσης της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού», τονίζεται.
Επίσης, θα ελευθερώσει τους πόρους και το χρόνο διαχείρισης που θα επιτρέψουν την αυξημένη εστίαση στα επιχειρηματικά σχέδια, τα οποία περιλαμβάνουν ψηφιακές πρωτοβουλίες και πρωτοβουλίες περικοπής δαπανών.
Επιπλέον, οι πωλήσεις θα μειώσουν τα τέλη των τραπεζών που καταβάλλονται σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών και συμβούλους που απασχολούνται για τη μείωση των προβληματικών δανείων.
Και οι δύο τράπεζες έχουν πρόσφατα ενισχύσει τα επίπεδα κεφαλαίων τους (δείκτης Common Equity Tier 1 15,2% για την Τράπεζα Κύπρου και 19% για την Ελληνική Τράπεζα στις 30 Σεπτεμβρίου 2019), υποστηρίζοντας τις στρατηγικές μείωσης των NPEs και «περιμένουμε ότι τα κεφάλαια θα παραμείνουν πάνω από τις ρυθμιστικές απαιτήσεις», επισημαίνεται.
 
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης