Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Γιατί ο κοροναϊός αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τις αγορές, μπορεί να εκτροχιάσει τα διεθνή χρηματιστήρια

tags :
Γιατί ο κοροναϊός αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τις αγορές, μπορεί να εκτροχιάσει τα διεθνή χρηματιστήρια
Οι φόβοι των αναλυτών για παγκόσμια αναταραχή στις χρηματιστηριακές αγορές λόγο του κοροναϊού
Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει μια συγχρονισμένη επιβράδυνση, καθώς τα «πυρομαχικά» της Κεντρικών Τραπεζών για την καταπολέμηση της επόμενης παγκόσμιας ύφεσης είναι περιορισμένα.
Οι νομισματικές αρχές σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν μειώσει τα επιτόκια 80 φορές τους τελευταίους 12 μήνες και έχουν εκτυπώσει προς τα πάνω ένα τρισεκατομμύριο δολάρια σε τέσσερις μήνες για να αντισταθμίσουν την επιβράδυνση.
Η μόνη προφανής λύση που έδωσαν οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι ότι η μαζική παροχή ρευστότητας έχει οδηγήσει σε ιστορικά υψηλά τις χρηματιστηριακές αγορές που μοιάζει αρκετά με την περίοδο πριν την κατάρρευση της φούσκας των εταιριών Dot Com (τεχνολογικές εταιρίες).



Το μόνο πρόβλημα σήμερα που παρατηρούν οι αναλυτές, είναι ότι η παραδοσιακή νομισματική πολιτική είχε έναν δύσκολο χρόνο για την ανάπτυξη των αναπτυγμένων και των αναδυόμενων οικονομιών.
Στοιχεία από την Ολλανδική Υπηρεσία Ανάλυσης Οικονομικής Πολιτικής (CPB) έδειξαν ότι ο όγκος του παγκόσμιου εμπορίου συνέχισε να συρρικνώνεται το Νοέμβριο του 2019, σημειώνοντας μία από τις πλέον εκτεταμένες εκτάσεις αρνητικής ανάπτυξης από το τέλος της χρηματοπιστωτικής κρίσης.



Σύμφωνα με την CPB, το παγκόσμιο εμπόριο υποχώρησε 0,60% το Νοέμβριο κατά το προηγούμενο τρίμηνο και μειώθηκε κατά 1,1% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο.



Ο Νοέμβριος ήταν ο έκτος μήνας με μειωμένες τιμές σε ετήσια βάση, το μεγαλύτερο διάστημα μετά την οικονομική κρίση του 2008.
Το παγκόσμιο εμπόριο υποχώρησε αισθητά από 3,4% το Νοέμβριο του 2018.
Ωστόσο, υπήρξαν κάποια καλά νέα. το ποσοστό συρρίκνωσης έχει επιβραδυνθεί από ρυθμό -2% που παρατηρήθηκε τον Οκτώβριο, ο οποίος ήταν ο ταχύτερος ρυθμός μείωσης από πριν από μια δεκαετία.
Και ενώ η ελπίδα είναι υψηλή ότι η λεγόμενη «εμπορική συμφωνία» θα ανασηκώσει την παγκόσμια οικονομία, τα στοιχεία δείχνουν ότι η παγκόσμια οικονομία συνέχισε να επιβραδύνεται έως το 2020, καθώς ο κύριος δείκτης θαλάσσιων εμπορευματικών μεταφορών Baltic Exchange κατέρρευσε 70% τους τελευταίους τέσσερις μήνες, η μεγαλύτερη πτώση από το 2008.



Επιπλέον, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προβλέψεις του για το παγκόσμιο ΑΕΠ για το 2020 και το 2021, την έκτη κατ 'ευθείαν μείωση του, αν και με άσχημη αισιοδοξία, το παγκόσμιο ΑΕΠ το 2020 αναμένεται τώρα να σημειώσει μέτρια ανάκαμψη από 2,9% σε 3,3% (από 3,4% τον Οκτώβριο) και σε 3,4% το 2021 (από 3,6%), όπως είπε το ΔΝΤ, «υπάρχουν τώρα προσωρινά σημάδια ότι η παγκόσμια ανάπτυξη μπορεί να σταθεροποιηθεί, αν και σε υποτονικά επίπεδα».



Πριν από το Νταβός αυτή την εβδομάδα, ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) Borge Brende προειδοποίησε ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει μια συγχρονισμένη επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομία και αντιμετωπίζουμε επίσης μια κατάσταση όπου τα πυρομαχικά που πρέπει να καταπολεμήσουμε μια πιθανή παγκόσμια η ύφεση είναι πιο περιορισμένη.
Την περασμένη εβδομάδα, ο ΟΗΕ δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή του που προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία σημείωσε τη χαμηλότερη ανάπτυξη της σε μια δεκαετία το 2019, μειώνοντας το 2,3% ως αποτέλεσμα του εμπορικού πολέμου στις ΗΠΑ και την Κίνα και των απότομων επενδύσεων.
Η έκθεση προειδοποιεί ότι η επιβράδυνση θα καθορίσει την παγκόσμια οικονομία στις αρχές της δεκαετίας του 2020. Η ανάπτυξη αναμένεται να αυξηθεί ελαφρά σε ολόκληρο τον κόσμο από 2,3% πέρυσι σε 2,5% το 2020, αλλά αυτό εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής και αν μπορούν να επιλυθούν όλες οι εμπορικές διαφορές.



Και πάνω από όλους όσοι προειδοποιούν για μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας το 2020, οι σημαντικότεροι άξονες υποστήριξης της αγοράς - οι επαναγορές ιδίων μετοχών- μειώνονται.



Εάν η παγκόσμια οικονομία αποτύχει να ανακάμψει με τη μορφή V στην αρχή του 2020, τα hedge funds και τα leverage funds, τα οποία έχουν αγοράσει εκατομμύρια μετοχές σε υπερτιμημένες τιμές, θα μπορούσαν να βιώσουν μια απότομή κατάρρευση των χρηματιστηριακών αγορών που θα τα οδηγούσε σερ απώλειες δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.



Μαζί με τη συνεχιζόμενη παγκόσμια επιβράδυνση, μια παγκόσμια επέλαση του κοροναϊού, θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις καταναλωτικές συνήθειες των καταναλωτών στην Ασία, οι οποίες τελικά θα επιβάρυναν το παγκόσμιο εμπόριο.
Παλαιοτέρα οι περισσότερες επιδημίες ήταν μια ευκαιρία αγοράς για τους υπέρμαχους της «bull market»...



Ωστόσο, δεδομένου του επιπέδου της πλεονάζουσας ρευστότητας και της υπερβολικής ανατίμησης των χρηματιστηριακών αγορών, αυτή τη φορά θα μπορούσε να είναι διαφορετικά τα δεδομένα...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης