Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η έκδοση tier 2 της Alpha την επόμενη εβδομάδα... και οι όροι των stress tests - Το πυκνό ημερολόγιο των τραπεζών

Η έκδοση tier 2 της Alpha την επόμενη εβδομάδα... και οι όροι των stress tests - Το πυκνό ημερολόγιο των τραπεζών
Αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα η έκδοση της Alpha και ακολουθούν οι παράμετροι για τα stress tests
Ιδιαίτερα πυκνό εμφανίζεται το ημερολόγιο των προσεχών ημερών καθώς μετά την έκδοση του Δημοσίου ακολουθεί η έκδοση Tier II της Alpha Bank η οποία προγραμματίζεται για την προσεχή εβδομάδα
Σε έκδοση λοιπόν ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) προχωρά την επόμενη εβδομάδα η τράπεζα, ενώ θα γίνει ένα αγώνας δρόμου να αξιοποιηθεί το θετικό momentum για την ελληνική οικονομία μετά την αναβάθμιση από την Fitch.
Η Αlpha θα επιδιώξει να αντλήσει κεφάλαια τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ  το δε επιτόκιο εκτιμάται πως θα κινηθεί περί το 5%.
Η έκδοση θα ενισχύσει κεφαλαιακά την τράπεζα υποστηρίζοντας το τριετές σχέδιό  που ως βασικό πυλώνα θέτει τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) έως 12 δις ευρώ, μέσω την τιτλοποίησης Galaxy και της ανάθεσης διαχείρισης του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στον προτιμητέο επενδυτή της τιτλοποίησης.
Η τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει και σε μία ακόμη έκδοση αντλώντας άλλα 300 εκατ. Ευρώ πριν το τέλος του έτους.
Ομως μέχρι το τέλος του μήνα και πάντως το αργότερο το α΄ δεκαήμερο του Φεβρουαρίου οι τράπεζες αναμένουν την ανακοίνωση των παραμέτρων για την ελληνική οικονομία.
Τα ακίνητα αποτελούν το βασικό κεφάλαιο για τις ελληνικές τράπεζες.
Ετσι η παραδοχή για την υποχώρηση της αγοράς στο adverse senario είναι κομβικής σημασίας για τις τράπεζες οι οποίες υπολογίζουν και εκτιμούν πως η υποχώρηση δεν θα ξεπερνάει το 7%.
Σε αυτήν την περίπτωση όπως αναφέρουν στο ΒΝ τραπεζικά στελέχη, οι τράπεζες είναι σε θέση να διαχειριστούν την κατάσταση.
Αντιθέτως πάνω από το επίπεδο αυτό, οι τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν μια μάλλον δύσκολη κατάσταση αφού η άσκηση τρέχει με άλλους ρυθμούς επηρεάζοντας και το ενεργητικό τους – οι τράπεζες κατέχουν πολλά ακίνητα- αλλά και τις προβλέψεις τους και τελικώς τα κεφάλαιά τους.
Από την άλλη πλευρά το στοιχείο της ανάπτυξης πάλι στο adverse senario εκτιμάται πως δεν θα επηρεάσει τα πιστωτικά ιδρύματα ιδιαίτερα.
Οι περισσότεροι βλέπουν μια ύφεση της τάξης του 6% που όμως δεν επηρεάζει ιδιαίτερως τα αποτελέσματα των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Οι  τράπεζες πάντως  προχωρούν τα projects των τιτλοποιήσεών τους αναμένοντας την επίσημη έγκριση του SSM σε ότι αφορά το θέμα  του μηδενικού ρίσκου των εγγυήσεων.
Η Κυβέρνηση επιμένει στο θέμα αυτό εκτιμώντας πως τελικώς  το μηδενικό ρίσκο,  είναι κάτι το οποίο θα επιτευχθεί,  ιδιαίτερα μετά την αναβάθμιση της Fitch που δείχνει το δρόμο που έχει πάρει η ελληνική οικονομία.
Αλλωστε τόσο οι τράπεζες όσο και η κυβέρνηση εξήγησαν στους θεσμούς πως ο Ηρακλής χωρίς μηδενικό ρίσκο εγγυήσεων  είναι κάτι το οποίο δεν προχωράει.
Ωστόσο ορισμένοί εκφράζουν την άποψη πως σε περίπτωση που δεν το ρίσκο δεν είναι μηδενικό τότε θα αναζητηθούν άλλες λύσεις προκειμένου κάτι τέτοιο να αντισταθμιστεί.

Ειρήνη Σακελλάρη
Irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης