Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στο Παρίσι για συναντήσεις με Societe Generale, BNP Paribas, Lazard ο Σταικούρας

tags :
Στο Παρίσι για συναντήσεις με Societe Generale, BNP Paribas, Lazard ο Σταικούρας
Πρόγραμμα εκδόσεων ομόλογων για 9 δισ. ευρώ συνολικά το 2020
Συναντήσεις με εκπροσώπους χρηματοπιστωτικών οργανισμών (Lazard, Societe Generale, BNP-Paribas) θα έχει ο Χρήστος Σταϊκούρας σήμερα Τρίτη 28/1 στο Παρίσι την ώρα που η Αθήνα θα εκκινεί τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών για το 15ετές ομόλογο με ημερομηνία λήξης το 2035.
Το Δημόσιο σκοπεύει να δανειστεί περί τα 2 δισ. ευρώ από τις αγορές και είναι η πρώτη κοινοπρακτική έκδοση για το 2020, σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την περασμένη Παρασκευή 24 Ιανουαρίου. Πριν δηλαδή έρθουν στο φως οι θετικές ανακοινώσεις από τη Fitch. Κάτι που σημαίνει ότι η απόφαση για την έκδοση ήταν ειλημμένη, ενώ όλο αυτό το διάστημα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) βολιδοσκοπούσε εν δυνάμει επενδυτές μέσω των 6 αναδόχων-τραπεζών: Barclays, BNP Paribas, BofA Securities, Goldman Sachs International Bank, HSBC και J.P. Morgan.
Το ομόλογο και οι όροι της έκδοσης θα διέπονται από το Αγγλικό Δίκαιο, που σημαίνει ότι τυχόν σχετικές διαφορές θα επιλύονται από τα αγγλικά δικαστήρια. Επίσης, σύμφωνα με το ΦΕΚ, για την παροχή εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών θα καταβληθεί το ποσό των 250.000 ευρώ στα δικηγορικά γραφεία Cleary Gottlied Steen &Hamilton LLP, Allen & Overy LLP και στη Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη.
Η προμήθεια για τους 6 αναδόχους θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.
Οι περσινές εκδόσεις είχαν χαρακτηριστεί από υψηλή ζήτηση ενώ αντίστοιχες είναι οι προσδοκίες και για φέτος για να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα το επιτόκιο δανεισμού. Το στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο είναι η απόδοση του ομολόγου να κρατηθεί κάτω από τα επίπεδα του 2%, με τις συνθήκες στις χρηματαγορές να θεωρούνται ευνοϊκές. Στη 10ετία οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων έκλεισαν χθες στο 1,141% και στη 15ετία στο 1,583%. Ενας άλλος στόχος είναι η σύνθεση των αγοραστών να είναι ποιοτική και η συμμετοχή των hedge funds στην έκδοση να είναι περιορισμένη.
Η διεύρυνση της επενδυτικής βάσης με επενδυτές πιο μακροπρόθεσμου ορίζοντα είναι βασικός στόχος για την κυβέρνηση, που δίνει έμφαση στη μείωση των έντοκων γραμματίων μέσω της έκδοσης νέων ομολόγων.
Ετσι, παρότι η στρατηγική που ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ τοποθετεί τον πήχη των φετινών εκδόσεων έως τα 8 δισ. ευρώ, στην πράξη είναι πολύ πιθανό να ανεβεί στα 9 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή άντλησε η χώρα μας και πέρυσι από τις αγορές.
Εν τω μεταξύ, για το Παρίσι αναχωρεί σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για να παρευρεθεί στο φόρουμ που διοργανώνει το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο με θέμα «Ελλάδα, στρατηγικός παράγοντας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Η εμπιστοσύνη ξαναγεννιέται». Αύριο ο Ελληνας υπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Μπρουνό Λεμέρ, ενώ στο περιθώριο του συνεδρίου θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει για τα αποτελέσματα της έκδοσης με εκπροσώπους χρηματοπιστωτικών οργανισμών, όπως η Societe Generale, η BNP-Paribas και η Lazard.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης