Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμια ανησυχία για τον κορωνοϊό – Στους 132 οι νεκροί, φόβοι για 90.000 κρούσματα - Προσπάθειες για εμβόλιο

tags :
Παγκόσμια ανησυχία για τον κορωνοϊό – Στους 132 οι νεκροί, φόβοι για 90.000 κρούσματα - Προσπάθειες για εμβόλιο
Ο ΠΟΥ δηλώνει ότι έχει εμπιστοσύνη στο Πεκίνο για τον περιορισμό της επιδημίας
(upd3) Σε συναγερμό παραμένει η παγκόσμια κοινότητα για την επιδημία της ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, καθώς παρά τα συνεχή και ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα που λαμβάνει η Κίνα, ο ιός όχι μόνο δεν περιορίζεται αλλά εξακολουθεί να εξαπλώνεται.
Αν και ο επικεφαλής του ΠΟΥ, κατόπιν διαδοχικών συσκέψεων που είχε χθες Τρίτη 28/1 στο Πεκίνο με αρμόδιους αξιωματούχους, ανέφερε ότι έχει εμπιστοσύνη στην ικανότητα του Πεκίνου να θέσει υπό έλεγχο την επιδημία, ο αριθμός των νεκρών και των κρουσμάτων αυξάνεται ραγδαία.
Βάσει του τελευταίου απολογισμού, οι νεκροί στην Κίνα ανέρχονται σε 132, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 5.974 σε όλη την κινέζικη επικράτεια ενώ ο αριθμός των ύποπτων κρουσμάτων ανέρχεται σε 9.239.
Είναι χαρακτηριστικό πως τη Δευτέρα 27/1, οι νεκροί ήταν 81 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα 2.835.
Ωστόσο πηγές σε νοσοκομεία της Κίνας αναφέρουν ότι τα πραγματικά κρούσματα έχουν φθάσει τα 90.000 στην Κίνα και ότι η κυβέρνηση κρύβει το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος.
Την ίδια ώρα, το Χονγκ Κονγκ προειδοποιεί ότι πρέπει να ληφθούν «δρακόντεια» μέτρα και υπολογίζει τα κρούσματα σε 40.000.
Με βάση τα μαθηματικά μοντέλα για την διάδοση του κινεζικού ιού, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από τον επίσημο απολογισμό των κινεζικών αρχών, στον οποίο δεν λαμβάνονται υπ ' όψιν παρά μόνο οι επισήμως εντοπισμένες περιπτώσεις.
Είναι χαρακτηριστικό πως επιδημιολόγοι προειδοποιούν ότι η επιδημία θα διαρκέσει μήνες και θα προσβάλλει εκατομμύρια ανθρώπους.
Επιπρόσθετα το οικονομικό γραφείο τη κινεζικής Εθνικής Επιτροπής Υγείας ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει, ως πρώτο βοήθημα, το ποσό των 8,7 δισ. δολαρίων προκειμένου να ενισχυθούν οι υπηρεσίες υγείας αλλά και τα μέτρα προστασίας για να μην εξαπλωθεί ο ιός.
Υπό αυτά τα δεδομένα η επιστημονική κοινότητα επιταχύνει τις προσπάθειες της για τη δημιουργία του εμβολίου κατά του ιού και ήδη αναφέρεται πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Image
Αγώνας δρόμου για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού – Ρωσία και Κίνα εργάζονται για την ανάπτυξη του

Με αμείωτη ένταση συνεχίζει τις προσπάθειες η επιστημονική κοινότητα προκειμένου να αναπτύξει ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, την ώρα που η επιδημία λαμβάνει διαστάσεις καθώς αυξάνονται τόσο ο αριθμός των νεκρών όσο και τα κρούσματα.
Ήδη υπάρχουν πληροφορίες ότι η Ρωσία και η Κίνα εργάζονται από κοινού για να αναπτύξουν ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και ότι η Κίνα έχει παραδώσει το γονιδίωμα του ιού στη Ρωσία.
«Ρώσοι και Κινέζοι ειδικοί έχουν ξεκινήσει την παρασκευή ενός εμβολίου», αναφέρει στην ιστοσελίδα του το προξενείο της Ρωσίας στην πόλη Γκουανγκζού της Κίνας.
Εν τω μεταξύ, ομάδα επιστημόνων στην Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα ότι καλλιέργησε με επιτυχία μια εργαστηριακή εκδοχή του νέου κορωνοϊού, αναφέροντας πως το επίτευγμα αυτό μπορεί να βοηθήσει στο να επιταχυνθεί η δημιουργία εμβολίου.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Λοιμώξεων και Ανοσίας Πίτερ Ντόχερτι στην Μελβούρνη ανακοίνωσαν ότι θα δώσουν το δείγμα αυτό, το οποίο δημιουργήθηκε από έναν ασθενή που είχε προσβληθεί, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και σε εργαστήρια στον κόσμο.
«Αυτό είναι ένα βήμα, είναι ένα κομμάτι του πάζλ με το οποίο συμβάλαμε» ανέφερε ο αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου.

Κίνα σε ΟΗΕ: Μπορούμε να κερδίσουμε τη μάχη κατά της επιδημίας


Ο ιός, ο οποίος ξεκίνησε από την επαρχία Ουιχάν έχει εξαπλωθεί σε αρκετές περιοχές της Κίνας, ενώ κρούσματά του έχουν εμφανιστεί σε πολλές χώρες ανά την υφήλιο.
Παρόλο αυτά η Κίνα διαβεβαιώνει τον ΟΗΕ ότι «έχει την πλήρη δυνατότητα» και την «πίστη» ότι μπορεί να νικήσει «τη μάχη εναντίον της επιδημίας».
Ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ ανέφερε στον γ.γ. του ΟΗΕ, Antonio Guterres ότι η χώρα του είναι αντιμέτωπη με μια «κρίσιμη στιγμή», εκθέτοντας στον ΓΓ την κατάσταση και τα μέσα που έχει επιστρατεύσει για να αντιμετωπίσει τον νέο κορωνοϊό.
Η Κίνα «συνεργάζεται με τη διεθνή κοινότητα με ανοικτό πνεύμα, με διαφάνεια και επιστημονικό συντονισμό» είπε ο Κινέζος πρεσβευτής, τονίζοντας ότι με «συναίσθηση της ευθύνης της, η Κίνα δεν φείδεται καμιάς προσπάθειας για να ανακόψει την εξάπλωση του ιού και να σώσει ζωές».

ΠΟΥ: Εμπιστοσύνη στο Πεκίνο

Πάντως, ο ΠΟΥ δείχνει την εμπιστοσύνη του στον τρόπο με τον οποίο η κινεζική κυβέρνηση διαχειρίζεται αυτήν την κρίση.
Σε δηλώσεις του ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus υποστήριξε κατόπιν συνάντησης που είχε με τις Αρχές του Πεκίνου, ότι έχει εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Κίνας να θέσει υπό έλεγχο και να περιορίσει την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού 2019-nCoV.
Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι εγκρίνει τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι στιγμής η κινεζική κυβέρνηση για να περιορίσει το ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού και υποστήριξε ότι δεν συνηγορεί υπέρ της απομάκρυνσης των ξένων πολιτών που βρίσκονται αυτήν την στιγμή στην Κίνα συστήνοντας ηρεμία.

Επιδημιολόγοι προειδοποιούν: Η επιδημία του κοροναϊού θα διαρκέσει μήνες – Θα προσβάλει εκατομμύρια

Παρά την εμπιστοσύνη που εξέφρασε ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στην ικανότητα της Κίνας να περιορίσει την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, ειδικοί επιδημιολόγοι εμφανίζονται ιδιαίτερα απαισιόδοξοι τόσο ως προς τη διάρκεια όσο και ως προς τα «θύματα» της επιδημίας.
Ο David Fishman, επιδημιολόγος στο πανεπιστήμιο του Τορόντο, εκτίμησε – βάσει των διαθέσιμων στοιχείων – ότι ο νέος κορωνοϊός θα διαρκέσει αρκετούς μήνες και ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα προσβληθούν από την ιογενή πνευμονία που προκαλεί.
«Το καλύτερο σενάριο θα ήταν η επιδημία να συνεχιστεί την άνοιξη, το καλοκαίρι και στη συνέχεια να υποχωρήσει» ανέφερε ο Fishman ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Alejandro Vespigani, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Northeastern - δημοσιεύει αναλύσεις για την επιδημία σε πραγματικό χρόνο -, ο οποίος υποστηρίζει πως η επιδημία δεν πρόκειται να σταματήσει ούτε την επόμενη εβδομάδα ούτε τον επόμενο μήνα.
Σύμφωνα με την ομάδα ερευνητών του Vespigani, o αριθμός των κρουσμάτων από το νέο κορωνοϊό έχουν ξεπεράσει τα 25.000 στην Κίνα, την ώρα πάντως που ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Χόνγκ Κόνγκ εκτιμούν ότι τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 40.000.

Τι γνωρίζουν οι Αρχές

Ο υπουργός της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας Ma Xiaowei ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του ότι τα στοιχεία που γνωρίζουν οι αρχές για τον ιό είναι περιορισμένα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η περίοδος επώασης του κορωνοϊού μπορεί να κυμαίνεται από μία έως 14 ημέρες και ότι ο ιός είναι μολυσματικός κατά την επώαση, το οποίο δεν ίσχυε με το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), έναν άλλο κορωνοϊό που επίσης ξεκίνησε από την Κίνα και στοίχισε τη ζωή σε 800 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο το 2002 και το 2003.
Οι προσπάθειες να ανακοπεί η εξάπλωσή του, που περιλαμβάνουν μέχρι στιγμής περιορισμούς στις μετακινήσεις και τα ταξίδια και ακυρώσεις μεγάλων γεγονότων, θα ενταθούν, δήλωσε ο Ma στο πλήθος των δημοσιογράφων που είχαν συγκεντρωθεί για να ενημερωθούν την δεύτερη ημέρα των αργιών για το κινεζικό νέο έτος.
Την ίδια ώρα, μέσω ανάρτησής του στο Twitter, ο Donald Trump τονίζει ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφέρουν στην Κίνα κάθε βοήθεια που τυχόν χρειαστεί, ενώ προσθέτει ότι αν και στις ΗΠΑ τα περιστατικά είναι περιορισμένα, οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε επαγρύπνηση.
Επίσης αυξάνονται οι χώρες που λαμβάνουν προληπτικά μέτρα κατά της μετάδοσης του κοροαναϊού, με τελευταία τη Ρωσία, η οποία ανακοίνωσε τη δημιουργία ειδικού σχεδίου δράσης για το θέμα.
 
 
Image

Που έχουν καταγραφεί κρούσματα

Σημειώνεται πως πέραν της Κίνας, επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν καταγραφεί σε μια σειρά από χώρες, ανάμεσα στις οποίες η Γαλλία και η Γερμανία.
Τα περισσότερα κρούσματα εκτός Κίνας, έχουν εντοπιστεί στην Ταϊλάνδη.
Οι υγειονομικές αρχές της Ταϊλάνδης ανακοίνωσαν χθες 28/1 ότι εντόπισαν άλλα έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στην Κίνα, διευκρινίζοντας ότι οι φορείς του είναι επισκέπτες από τη χώρα αυτή, εξέλιξη που αυξάνει το σύνολο των ασθενών στην ταϊλανδική επικράτεια σε 14.
Πέντε από τα νέα κρούσματα — πρόκειται για υπηκόους της Κίνας, ηλικίας έξι έως εβδομήντα ετών — μετέβησαν στην Ταϊλάνδη από την επαρχία Χουμπέι και είναι μέλη της ίδιας οικογένειας ενώ ο έκτος ασθενής είχε αναχωρήσει από την επαρχία Τσονγκίνγκ.
Σημειώνεται ότι κρούσματα έχουν καταγραφεί σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Γερμανία, Γαλλία, Ιαπωνία, Ταϊβάν, Νότια Κορέα, Βιετνάμ, Καναδά, Νεπάλ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Image

Όπου φύγει, φύγει

Την ίδια στιγμή πάντως ολοένα και περισσότερα κράτη αρχίζουν ή μελετούν το ενδεχόμενο να απομακρύνουν τους πολίτες και το διπλωματικό τους προσωπικό από την Κίνα και κυρίως από την πόλη Ουχάν και την επαρχία Χουμπέι που βρίσκονται στην «καρδιά» της επιδημίας.
Η ιαπωνική κυβέρνηση έστειλε αεροσκάφος στην Ουχάν και μετέφερε 206 Ιάπωνες υπηκόους, οι οποίοι έφτασαν σήμερα Τετάρτη 29/1 το πρωί στο Τόκιο.
Το ναυλωμένο αεροσκάφος ταξίδεψε από το Τόκιο στην Ουχάν κατόπιν συνεννόησης των κυβερνήσεων της Ιαπωνίας και της Κίνας.
Σε αυτό επέβαινε ιατρικό προσωπικό που έκανε ερωτήσεις στους Ιάπωνες υπηκόους που επαναπατρίστηκαν για να εξακριβώσει αν κάποιος έχει συμπτώματα μόλυνσης.
Οι άνθρωποι που επαναπατρίστηκαν οδηγήθηκαν με λεωφορεία σε νοσοκομεία για να υποβληθούν σε εξετάσεις, σύμφωνα με ιαπωνικά ΜΜΕ.
Δεν προβλέπεται να τεθούν σε υποχρεωτική καραντίνα, αλλά η κυβέρνηση τους έχει ζητήσει να μη βγουν από τα σπίτια τους στην Ιαπωνία για δύο εβδομάδες ώστε να αποφευχθεί η δυνητική εξάπλωση του κορωνοϊού αν είναι φορείς του ακόμη κι αν δεν έχουν εμφανίσει κανένα σύμπτωμα που να αφήνει να γίνει σαφές πως ασθενούν.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι:
-  Η Γερμανία σχεδιάζει να απομακρύνει 90 πολίτες της, πιθανόν με την αξιοποίηση στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφους.
- Το Μαρόκο θα απομακρύνει 100 υπηκόους του, κυρίως φοιτητές.
- Η Γαλλία σκοπεύει να επαναπατρίσει αρκετές εκατοντάδες από τους περίπου 800 υπηκόους της.
Οι άνθρωποι που θα επιστρέψουν στη Γαλλία θα χρειαστεί να μείνουν 14 ημέρες σε καραντίνα για την αποτροπή του κινδύνου μετάδοσης του ιού στη γαλλική επικράτεια.
- Η Ισπανία συνεργάζεται με την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον επαναπατρισμό υπηκόων της που βρίσκονται στην Ουχάν.
- Το State Department ανακοίνωσε ότι θα απομακρύνει προσωπικό από το προξενείο των ΗΠΑ στην Ουχάν και θα προσφέρει περιορισμένο αριθμό θέσεων σε ιδιώτες στην πτήση.
Κάποιοι Αμερικανοί θα μπορέσουν να επιβιβαστούν στη «πτήση άνευ επιστροφής» από την Ουχάν προς το Σαν Φρανσίσκο την 28η Ιανουαρίου, σύμφωνα με το αμερικανικό ΥΠΕΞ.
- H M. Βρετανία συζητά με εταίρους της προκειμένου να βρεθεί λύση για την απομάκρυνση Βρετανών και άλλων ξένων από την Ουχάν.
- Η Ρωσία συζητά με την Κίνα την απομάκρυνση υπηκόων της από την Ουχάν και τη Χουμπέι.
- Η κυβέρνηση της Ολλανδίας εξετάζει τρόπους για την απομάκρυνση περίπου 20 ολλανδών πολιτών από την Ουχάν.
- Οι αρχές της Μιανμάρ ακύρωσαν τη σχεδιαζόμενη απομάκρυνση 60 φοιτητών από τη χώρα που φοιτούν στην Ουχάν.
- Η Νότια Κορέα σκοπεύει να στείλει αεροπλάνα αυτή την εβδομάδα για να απομακρύνει πολίτες της που βρίσκονται στην Ουχάν ενώ σε αντίστοιχη ενέργεια για την απομάκρυνση 98 φοιτητών αναμένεται να προχωρήσει και το Καζακστάν.

(πρώτη ενημέρωση Τρίτη 28/1 10:09)
www.bankinews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης