Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Vanda Insights: Το sell off στο πετρέλαιο δεν έχει καμία σχέση με ό,τι συνέβη με τον ιό SARS

tags :
Vanda Insights: Το sell off στο πετρέλαιο δεν έχει καμία σχέση με ό,τι συνέβη με τον ιό SARS
Η αντίδραση της αγοράς πετρελαίου στην εξάπλωση του κοροναϊού δεν μπορεί να συγκριθεί με ό,τι είχε συμβεί το 2003 με το ξέσπασμα του ιού SARS
Την εκτίμηση ότι ο πανικός που επικρατεί στην αγορά πετρελαίου λόγω εξάπλωσης του κοροναϊού, δεν μπορεί να συγκριθεί με το sell-off το 2003 όταν ξέσπασε ο ιός SARS, εκφράζει ενεργειακός αναλυτής.
«Βασίζεται σε πολύ φόβο και πανικό» δήλωσε η Vandana Hari από την εταιρεία παροχής συμβουλών για την ενεργειακή αγορα, Vanda Insights.
«Αυτός ο φόβος και ο πανικός δεν θα υποχωρήσει κάποια στιγμή σύντομα» συμπλήρωσε η ίδια.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι «είναι φυσιολογικό, πολύ ανθρώπινο να ξυπνούν μνήμες του SARS.
Ωστόσο, όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, δεν πιστεύω ότι υπάρχει σύγκριση».
Οι ενεργειακές τιμές υποχώρησαν κι όταν ξέσπασε ο SARS το 2003, αλλά τότε «υπήρχε μια άλλη πολύ μεγαλύτερη επίδραση» στην αφορά πετρελαίου, η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ.
Τοτε η τιμή του brent υποχώρησε από τον μέσο όρο των 30 δολ. στον μέσο όρο των 20 δολ..
Αν και η Hari δήλωσε ότι η υποχώρηση στις τιμές του πετρελαίου ήταν πρώιμη και υπερβολική, τόνισε στην αγορά υπήρχαν πτωτικές τάσεις και πριν το ξέσπασε του ιού.
Η ίδια αναφέρθηκε στην εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας, επισημαίνοντας ότι δεν έχει αυξήσει σημαντικά τις ελπίδες για μεγάλη ανάκαμψη της ζήτησης στα εμπορεύματα.
«Όλοι αυτοί οι παράγοντες θα παραμείνουν και υποθέτω ότι έχουν συμβάλει στην ενίσχυση του φόβου και του πανικού» επεσήμανε η Hari.
Τέλος, τόνισε ότι δεν βλέπει ανοδικές τάσεις στο πετρέλαιο αλλά εκτίμησε ότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοι του θα βάλουν ένα «πάτωμα» στις τιμές του πετρελαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης