Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Εμφανής η κόπωση και οι υπερβολές στην αγορά, το ΧΑ -0,30% στις 933 μον. – Το νέο 15ετές στο 1,87% με προσφορές 18,8 δισ

Εμφανής η κόπωση και οι υπερβολές στην αγορά, το ΧΑ -0,30% στις 933 μον. – Το νέο 15ετές στο 1,87% με προσφορές 18,8 δισ
Μετά το ράλι υπερβολής στα ομόλογα εντός Ελλάδος σήμερα οι επενδυτές τήρησαν στάση αναμονής - Ενώ συνεχίζονται οι αγορές στα χρεόγραφα της Νοτίου Ευρώπης
(upd18) Ήπια πτωτικά - με τις μετοχές να είναι μοιρασμένες σε ανοδικές και πτωτικές - κινήθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 933 μονάδες, διατηρώντας το ψυχολογικό σημείο στήριξης των 930 μονάδων.
Στα ομόλογα μετά το ράλι υπερβολής στις 27 Ιανουαρίου, στα μεν Ελληνικά επικράτησαν σταθεροποιητικές τάσεις με το 10ετές στο 1,16% από 1,14% ενώ στην Νότια Ευρώπη συνεχίζεται η τάση βελτίωσης.
Μετά τη χθεσινή διόρθωση, αλλά και τις πρόσφατες ανοδικές υπερβολές και τις φούσκες που έχουν δημιουργηθεί εύλογα, η χρηματιστηριακή αγορά σταθεροποιήθηκε, ενώ έδειξε διάθεση να διατηρηθούν τα κεκτημένα.
Για το ορατό διάστημα οι 920 με 950 μονάδες είναι το εύρος της χρηματιστηριακής αγοράς

Το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας επικεντρώθηκε στην έκδοση του 15ετούς ομολόγου που είχε επιτόκιο 1,87%.
Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 18,8 δισ. με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους να έχει στόχο να εκμεταλλευτεί την στροφή των επενδυτών στα επενδυτικά καταφύγια λόγω της επιδημίας αλλά και την πολιτική αναβάθμιση της Fitch.
Με βάση πληροφορίες η Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα σε ΒΒ αποκλειστικά για να βοηθήσει στην έκδοση 15ετούς ομολόγου, η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τα πολιτικά κίνητρα της αναβάθμισης.
Το ελληνικό δημόσιο εξέδωσε 15ετές ομόλογο με επιτόκιο 1,87%, αντλώντας 2,5 δισεκ. ευρώ.
Οι προσφορές υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 7,5 φορές ή 18,8 δισ ευρώ, στην Ιταλία ή Ισπανία ανάλογες εκδόσεις συγκέντρωσαν προσφορές 55 δισεκ. μόνο μια έκδοση.
Η συγκυρία λόγω της επιδημίας του κοροναϊού εκτόξευσε τις τιμές των ομολόγων στην Ευρωζώνη και μαζί και της Ελλάδος που υποστηρίχθηκε από την αναβάθμιση της Fitch.
Σχεδόν όλα τα ομόλογα της ευρωζώνης έχουν σημειώσει μεγάλο ράλι καθώς οι επενδυτές λόγω της ανησυχίας για την επιδημία στρέφονται στα επενδυτικά καταφύγια.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο από 1,32% στις 24 Ιανουαρίου υποχώρησε στο 1,1380% στις 27 Ιανουαρίου που αποτέλεσε ιστορικό χαμηλό και σήμερα βρίσκεται στο 1,16% απόρροια προφανώς αυτού του μεικτού σχήματος επιδράσεων, με την Capital Economics να εκτιμά ότι το ράλι των ελληνικών ομολόγων θα συνεχιστεί.
Στα της χρηματιστηριακής αγοράς οι τράπεζες κατέγραψαν τελικά αρνητικά πρόσημα, με την Eurobank να ξεχωρίζει με το -1,99%.
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 επικράτησαν μεικτές, με τις ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα και Σαράντη να κλείνουν ανοδικά, ενώ ο ΟΠΑΠ σημείωσε σημαντικές απώλειες, μετά την επί τα χείρω αναθεώρηση του outlook, σε αρνητικό, της τσεχικής Sazka Group, βασικό μέτοχο του ΟΠΑΠ, από τον S&P Global.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ήπια ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη +0,8% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,3%.
Ωστόσο, περίπου 20 λεπτά μετά την έναρξη, ο γενικός δείκτης διολίσθησε σε αρνητικά εδάφη, για να επιστρέψει σε θετική τροχιά μετά τις 13:40, όταν και έγινε γνωστό ότι οι προσφορές για το ομόλογο έχουν ξεπεράσει τα 18 δισ. ευρώ. 
Μπορεί να λεχθεί όμως ότι η κόπωση ήταν εμφανής στην αγορά, αφού στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης οι απώλειες διευρύνθηκαν.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,30% στις 933 μονάδες έχοντας υψηλό στις 939,33 μονάδες και χαμηλό στις 930,91 μονάδες.
Οι συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα

Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 53 εκατ. ευρώ, ο όγκος 18,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 9 εκατ. στις τράπεζες.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε κάτω από τις 935 μονάδες με την ψυχολογική στήριξη να οριοθετείται στις 930 μονάδες και ακολουθούν οι 920 και 900 μονάδες.
Τα τεχνικά σημεία αντίστασης οριοθετούνται στις 945 - 950 μονάδες και ακολουθούν οι 970 και οι 990 μονάδες 
Ο Τραπεζικός Δείκτης στις 888 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 885-890 μονάδες και ακολουθούν οι 900 και οι 930 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη οι 870 μονάδες και ακολουθούν οι 850 μονάδες και η ζώνη των 820- 830 μονάδων.

Εταιρικά νέα

Συναντήσεις με εκπροσώπους χρηματοπιστωτικών οργανισμών (Lazard, Societe Generale, BNP-Paribas) θα έχει ο Χρήστος Σταϊκούρας σήμερα Τρίτη 28/1 στο Παρίσι την ώρα που η Αθήνα θα εκκινεί τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών για το 15ετές ομόλογο με ημερομηνία λήξης το 2035.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση χρειάζεται μια ολική επανεκκίνηση και αναζητάει εκείνο τον καταλυτικό παράγοντα που θα επιτρέψει στην επανεκκίνηση των τραπεζών.
Η λύση των NPEs με τα εμπροσθοβαρή μοντέλα είναι θετικά βήματα αλλά η αγορά χρειάζεται κάτι πιο γενναίο, πιο ριζοσπαστικό.
Αυτός ο καταλύτης δεν μπορεί να είναι ενέργειες που θα βάλουν σε περιπέτειες το τραπεζικό σύστημα, σε μια περίοδο επιστροφής στην ομαλότητα δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθος επιλογές ή για λάθος πειραματισμούς.
Στην κυβέρνηση όμως πιστεύουν ότι μια τράπεζα στην Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί όχι προφανώς με κρατική βοήθεια για να ενισχύσει τα κεφάλαια της αλλά να ωθήσουν την διοίκηση σε ενέργειες και πρωτοβουλίες που θα δείξουν ότι αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα επί ίσοις όροις.
Όπως αναφέρουν στα stress tests του 2020 όλες οι τράπεζες θα τα περάσουν αλλά είναι σαφές ότι υπάρχουν δύο ταχύτητες στις ελληνικές τράπεζες.
Αυτές οι δύο ταχύτητες πρέπει να γίνουν μια και για να γίνει αυτό δεν μπορούν να παρθούν λανθασμένες αποφάσεις.
Ιδιαίτερα πυκνό εμφανίζεται το ημερολόγιο των προσεχών ημερών καθώς μετά την έκδοση του Δημοσίου ακολουθεί η έκδοση Tier II της Alpha Bank η οποία προγραμματίζεται για την προσεχή εβδομάδα
Σε έκδοση λοιπόν ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) προχωρά την επόμενη εβδομάδα η τράπεζα, ενώ θα γίνει ένα αγώνας δρόμου να αξιοποιηθεί το θετικό momentum για την ελληνική οικονομία μετά την αναβάθμιση από την Fitch.
Η Αlpha θα επιδιώξει να αντλήσει κεφάλαια τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ  το δε επιτόκιο εκτιμάται πως θα κινηθεί περί το 5%.
H συμφωνία μεταξύ της Viva και της Atlas Capital για την Praxia bank είναι στην κυριολεξία στον αέρα.
Είναι πρώτη φορά που δυνητικός αγοραστής η Viva και ο δυνητικός πωλητής η Atlas Capital του Bob Diamond συμφωνούν να μοιραστούν την ζημία εάν το deal δεν υλοποιηθεί π.χ. εάν δεν εγκριθεί από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές της ΤτΕ και του SSM.
Είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται μια συμφωνία μεταξύ αγοραστή και πωλητή και τα δύο μέρη αναγνωρίζουν ότι είναι υψηλός ο κίνδυνος αποτυχίας δηλαδή να μην δοθούν οι σχετικές εγκρίσεις.
Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η πώληση της Forthnet από τις πιστώτριες τράπεζες στην Alter Ego του Ε. Μαρινάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες αυτές τις ημέρες γίνεται ανταλλαγή του draft της συμφωνίας, με την σχετική διαδικασία να ολοκληρώνεται την ερχόμενη εβδομάδα με λίγες μέρες καθυστέρηση από τις 31 Ιανουαρίου που είχε αρχικώς διαρρεύσει.
Η Alter Ego αναμένεται να αποκτήσει ποσοστό χαμηλότερο της καταστατικής μειοψηφίας, ώστε να μη χρειαστεί να καταθέσει δημόσια πρόταση για την απόκτηση των μετοχών που κατέχουν οι υπόλοιποι μέτοχοι της εταιρείας τηλεπικοινωνιών.
Την αξιολόγηση «BB-» για την τσεχική Sazka Group, βασικό μέτοχο του ΟΠΑΠ επιβεβαιώνει η S&P Global, ενώ αναθεωρεί το outlook σε αρνητικό, λόγω των αδύναμων πιστωτικών μετρήσεων.
Όπως εξηγούν οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης, οι πιστωτικές μετρήσεις του τσεχικού ομίλου, αναμένονται πιο αδύναμες το 2020, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, εν μέρει λόγω της αύξησης φόρων στην Τσεχία και λόγω της έκδοσης νέου χρέους από τον ΟΠΑΠ.

Η επικαιρότητα

Παρέμβαση στον πρόεδρο της Τουρκίας Rejep Tayip Erdogan για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν χθες Δευτέρα 26/1 το βράδυ.
Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους οι δύο πρόεδροι συζήτησαν για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την Ελλάδα, όπως οι εξελίξεις στη Λιβύη, στη Συρία αλλά και στην ανατολική Μεσόγειο.
Όπως ανέφερε ο Judd Deere, αναπληρωτής εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Trump «τόνισε την ανάγκη Τουρκία και Ελλάδα να επιλύσουν τις διαφορές τους στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ανάκαμψη στη Wall Street μετά τις ισχυρές πιέσεις λόγω του κοροναϊού

Σε θετική πορεία κινούνται στη σημερινή (28/01/2020) συνεδρίαση οι αμερικανικές μετοχές, μετά τις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκαν τη Δευτέρα λόγω της παγκόσμιας ανησυχίας για την εξάπλωση του θανατηφόρου κοροναϊού από την Κίνα.
Καθίσταται σαφές ότι οι επενδυτές προσπαθούν, με περισσότερη ψυχραιμία, να εξετάσουν τις πραγματικές διαστάσεις του φαινομένου και προσαρμόζουν αναλόγως τις κινήσεις τους, ενώ ταυτόχρονα στρέφουν το ενδιαφέρον τους και στη διήμερη συνεδρίαση της Fed, η οποία ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται στις 29 Ιανουαρίου.
Κέρδη +0,23% για τον Dow Jones στις 28.602 μονάδες, με τον S&P 500 να ενισχύεται +0,47% στις 3.258 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται +0,72% υψηλότερα στις 9.204 μονάδες.
Πιέσεις για τον δείκτη «φόβου» VIX, ο οποίος υποχωρεί άνω του 6,7%.

Προσπάθεια ανάκαμψης στις ευρωαγορές μετά το sell off

Να ανακάμψουν μετά το sell off στις 27 Ιανουαρίου 2020 επιχειρούν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, την ώρα που επιμένει η ανησυχία για τη ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού.
Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,2% στις 13.232 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,31% στις 7.434 μονάδες.
Ο CAC 40 στο Παρίσι κερδίζει 0,4% στις 5.885 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB διαπραγματεύεται στις 23.491 μονάδες, με άνοδο 0,3%.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύεται 0,17% στις 9.381 μονάδες.

Κόπωση και στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Πιέσεις στην Eurobank 

Η εικόνα των τραπεζικών μετοχών άλλαξε πολλές φορές σήμερα, με τους πωλητές τελικά να κυριαρχούν, οδηγώντας τον κλάδο σε νέα πτώση.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,9450 ευρώ με πτώση 0,81% και όγκο 976 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,69 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank βρέθηκε στα 1,8340 ευρώ με πτώση 0,11% με όγκο 1,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,83 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,2360 ευρώ με πτώση 0,43% με όγκο 913 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,41 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8600 ευρώ με πτώση -1,99%  με όγκο 5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,18 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,32 ευρώ με πτώση -2,79%  και κεφαλαιοποίηση 589 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,3840 ευρώ με άνοδο +1,05% με όγκο 252 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 177 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος  στα 15,96 ευρώ με άνοδο +1,66% και κεφαλαιοποίηση 309 εκατ. ευρώ

Μεικτές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές  

Μεικτές τάσεις καταγράφηκαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι Ελλάκτωρ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.
Στον αντίποδα ΓΕΚ Τέρνα και Σαράντης ενισχύθηκαν σημαντικά.
H Coca Cola έκλεισε στα 32,96 με άνοδο +0,83% με την κεφαλαιοποίηση στα 12,19 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,51 ευρώ με πτώση -1,39% και αποτίμηση 6,48 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ βρέθηκε στα 4,30 ευρώ αμετάβλητη και αποτίμηση 997 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,4550 ευρώ στο -0,41% και κεφαλαιοποίηση 569 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 11,31 ευρώ με πτώση -2,50% και αποτίμηση 3,63 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 18,94 με πτώση -0,32% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 1,54 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ βρέθηκε στα 8,32 ευρώ με άνοδο 0,48% και κεφαλαιοποίηση 2,54 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 20,22 ευρώ με πτώση -0,88% και κεφαλαιοποίηση 2,24 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,81 ευρώ με πτώση -0,96% και κεφαλαιοποίηση 1,40 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 18,73 ευρώ με πτώση -1% και κεφαλαιοποίηση 2,54 δισ. ευρώ
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ στα 7,60 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 809 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis στα 5,69 ευρώ, με άνοδο +0,35% και κεφαλαιοποίηση στα 294 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) στα 0,1140 ευρώ, με πτώση -1,21% και κεφαλαιοποίηση 108 εκατ. ευρώ.

 Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα μετά το ράλι με το 10ετές 1,16%, με την Ιταλία 1,03% το spread 13 μ.β.

Σταθεροποίηση σημειώνεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα μετά το ράλι που σημειώθηκε χθες 27 Ιανουαρίου απόρροια της επιδημίας του Κοροναιού αλλά και της πολιτικής αναβάθμισης της Ελλάδος από την Fitch.
Σήμερα τα ελληνικά ομόλογα κινούνται σταθεροποιητικά με τις αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρώπη να υποχωρούν περαιτέρω.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι το πάρτι στα ελληνικά ομόλογα έχει τελειώσει – ήταν έκπληξη το ράλι στις 27/1/2020 - θα υπάρχουν αναλαμπές και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών αλλά το μεγάλο ράλι έχει τελειώσει.
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσέλκυσαν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 150 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο… ωστόσο εσχάτως σημειώνονται πωλήσεις.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,18% από 1,1380% ιστορικό χαμηλό στις 27 Ιανουαρίου 2020 ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1,03%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,18% με το αμερικανικό 10ετές 1,57% η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 15 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 88 μονάδες βάσης.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,70 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,09% με απόδοση αγοράς 0,12% και απόδοση πώλησης 0,06%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,94 μονάδες βάσης και απόδοση 0,18%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,92 μονάδες βάσης και απόδοση 0,33% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2020 στο 0,32%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 114,29 μονάδες βάσης και απόδοση 0,49% με το ιστορικό χαμηλό 0,48% στις 27 Ιανουαρίου 2020 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,20 μονάδες βάσης και απόδοση 0,74%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,64  μονάδες βάσης και απόδοση 1,05% με απόδοση αγοράς 1,07% και απόδοση πώλησης 1,03%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,34 μονάδες βάσης και απόδοση 1,15% με απόδοση αγοράς 1,16% και απόδοση πώλησης 1,14%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2020 στο 1,1380%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 127,13 μονάδες βάσης και απόδοση 1,58%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 130,28 μονάδες βάσης και απόδοση 1,91%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 137,60 μονάδες βάσης και απόδοση 2,08%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,06% σημειώθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2020.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 155 μονάδες βάσης από 149 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 120 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4.074 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,20% ή 120 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Νέα βελτίωση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης – Νέα ανάκαμψη στην Ιταλία  

Νέα βελτίωση σημειώνεται και σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης και στην Ιταλία λόγω των ανησυχιών των επενδυτών για την επιδημία στην Κίνα που προκαλεί στροφή στα επενδυτικά καταφύγια.  
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στις 28 Ιανουαρίου 2020 στο 1,03%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 28/1/2020 στο -0,39% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7450%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,13% με το ιστορικό χαμηλό -0,16% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,30% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,28% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,03% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,70%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης