Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στα 17,6 εκατ. ευρώ οι εξαγωγές της Ελλάδας που θα επηρεαστούν από το Brexit

tags :
Στα 17,6 εκατ. ευρώ οι εξαγωγές της Ελλάδας που θα επηρεαστούν από το Brexit
Η Γερμανία είναι έτοιμη να λάβει το μεγαλύτερο χτύπημα, με 18,8 δισ. ευρώ από τα εμπορεύματά της να υπόκεινται ενδεχομένως σε δασμούς
Χρειάστηκαν 32 μήνες, δύο πρωθυπουργοί και σχεδόν 30 ψηφοφορίες στα εθνικά κοινοβούλια για να αρχίσει η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση - και το δύσκολο μέρος των διαπραγματεύσεων δεν έχει καν αρχίσει.
Οι δύο πλευρές έχουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να διαμορφώσουν τους όρους της μελλοντικής σχέσης τους.
Επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείπει την τελωνειακή ένωση της ΕΕ, η οποία επιτρέπει την κυκλοφορία αγαθών χωρίς δασμούς, αυτές οι συνομιλίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν μια εμπορική συμφωνία.
Ο βρετανός Πρωθυπουργός Boris Johnson δήλωσε ότι επιθυμεί μια γρήγορη λύση, η οποία θα προσφέρει μια άνευ δασμών ανταλλαγή αγαθών.
Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, προειδοποίησε ότι μια ολοκληρωμένη συμφωνία είναι "βασικά αδύνατο" να διαπραγματευτεί μέχρι το τέλος του έτους.
Εικόνα
Ενώ μεγάλο μέρος της προσοχής εστιάστηκε στο πώς το διαζύγιο μπορεί να έχει αντίκτυπο στο ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο, οι επιχειρήσεις της ΕΕ έχουν επίσης πολλά να διακυβεύονται.
Ο κατάλογος των τιμολογίων που συνέταξε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου το περασμένο έτος στο πλαίσιο της προετοιμασίας για ένα σκληρό Brexit, εξακολουθεί να αποτελεί πιθανή εναλλακτική λύση εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν.
Για να εντοπίσει τις επιδράσεις του εμπορίου, το Bloomberg, εξέτασε τις προηγούμενες εξαγωγές από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ στη Βρετανία και διαπίστωσε ότι από τα εμπορεύματα που εξήχθησαν το 2018, τα 301,2 δισ. ευρώ θα ήταν πιθανόν να εκτεθούν στα νέα τιμολόγια.
Το συνολικό πρόσθετο κόστος για τα προϊόντα της ΕΕ θα ανέλθει σε περίπου 5 δισ. ευρώ.
Ο κατάλογος περιλαμβάνει περισσότερα από 500 εμπορεύματα, τα οποία θα υπόκεινται σε δασμούς και ποσοστώσεις.
Οι δασμοί προορίζονται για την προστασία των βρετανών παραγωγών και των βασικών βιομηχανιών από τον ανταγωνισμό της ΕΕ.
Η Γερμανία είναι έτοιμη να λάβει το μεγαλύτερο χτύπημα, με 18,8 δισ. ευρώ από τα εμπορεύματά της να υπόκεινται ενδεχομένως σε δασμούς - περίπου όσο η συνδυασμένη αξία των εμπορικών εταίρων του Βελγίου, της Ισπανίας, των Κάτω Χωρών και της Γαλλίας.
Η Ελλάδα θα έχει επίπτωση σε αγαθά αξίας 17,6 εκατ. ευρώ και είναι στις τελευταίες θέσεις των χωρών που επηρεάζονται από την πιθανή εισαγωγή δασμών στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης