Τελευταία Νέα
Οικονομία

Fitch: Γιατί αναβαθμίσαμε την Ελλάδα - Θετικός ο Ηρακλής για τις τράπεζες - Αναγκαία η ενίσχυση των επενδύσεων

tags :
Fitch: Γιατί αναβαθμίσαμε την Ελλάδα - Θετικός ο Ηρακλής για τις τράπεζες - Αναγκαία η ενίσχυση των επενδύσεων
Κλειδί για την ανάπτυξη αποτελεί η ενίσχυση των επενδύσεων, τόνισαν κορυφαία στελέχη της Fitch
Ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις έλαβαν χώρα από τη FItch  στο πλαίσιο του συνεδρίου Greece Credit Outlook 2020 που διοργανώθηκε από τον οίκο λίγο μετά την αναβάθμιση της χώρας.
Ο κ. Κρις Άλεν, εκπρόσωπος στην Αθήνα της γενικής διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Κομισιόν τόνισε πως η χώρα άξιζε την αναβάθμισή της κυρίως λόγω της προόδου των μεταρρυθμίσεων και των των αλλαγών που οδηγούν την  
Οι οίκοι αξιολόγησης  αναγνωρίζουν την πρόοδο αυτή και έτσι μετά από 10 χρόνια κρίσης δημιουργείται μια ευκαιρία για αλλαγή.
Η  ανάπτυξη επιστρέφει στην Ελλάδα και αν και οι ρυθμοί της τάξης του 2% δεν είναι αρκετοί, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορούν να κινηθούν αρκετά υψηλότερα
Επίσης, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ η επιχειρηματική και η καταναλωτική εμπιστοσύνη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Η Ελλάδα έχει ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας, αν και μικρό, όπως τόνισε, για διατηρήσιμη ανάπτυξη.
Σε ό,τι αφορά των ελληνικό τραπεζικό κλάδο, ο Πάο Λαμπρό, επικεφαλής αξιολογήσεων της Fitch για τις τράπεζες, επισημαίνει πως το σχέδιο Ηρακλής είναι σημαντικό βήμα για τη μείωση των NPEs θα είναι όμως ελκυστικό μόνον αν οι εγγυήσεις του Δημοσίου για τους senior τίτλους θα έχουν ρίσκο μηδενικό.
Όπως επεσήμανε ωστόσο, η Fitch αξιολογεί με CCC τις ελληνικές τράπεζες και αρκετές βαθμίδες χαμηλότερα από το rating της Ελλάδας καθώς μεταξύ άλλων, το επίπεδο των NPEs παραμένει πολύ υψηλό.
Πάντως, στα θετικά, όπως είπε, το προφίλ ρευστότητας και χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών έχει βελτιωθεί, ενώ και η κεφαλαιακή τους θέση έχει σημειώσει βελτίωση λόγω και του ράλι των ελληνικών κρατικών ομολόγων.
Ο Μικελ Ναπολιτάνο, επικεφαλής αξιολογήσεων της Fitch για την Ελλάδα, σημείωσε πως μεγάλο ρόλο στην αναβάθμιση έπαιξε  το σταθερό πολιτικό περιβάλλον της χώρας μετά τις εκλογές του Ιουλίου.
Αυτό άλλωστε οδήγησε και σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα τα επιτόκια.
Σε ό,τι αφορά τη μείωση του στόχου για τα πλεονάσματα που θέλει να συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με τους πιστωτές, δεν εκτιμάται από τον οίκο ότι θα επηρεάσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Ο κ. Ναπολιτάνο τόνισε παράλληλα πως η ανάκαμψη των επενδύσεων αποτελεί το κλειδί για την πορεία τη ελληνικής  οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης