Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ο κορωνοϊός παρέσυρε διεθνείς αγορές και ΧΑ -1,07% στις 921 μον. ορατές οι 900 μον. - Μαζική στροφή στα ομόλογα, το νέο 15ετές 1,75%

Ο κορωνοϊός παρέσυρε διεθνείς αγορές και ΧΑ -1,07% στις 921 μον. ορατές οι 900 μον. - Μαζική στροφή στα ομόλογα, το νέο 15ετές 1,75%
Ο Γενικός Δείκτης κράτησε τις 920 μονάδες με τη βοήθεια της Coca Cola ενώ στις δημοπρασίες περιορίστηκαν και οι τραπεζικές πιέσεις
(upd14)Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 921 μονάδες, περιορίζοντας όμως τις αρχικές απώλειες, καθώς η επενδυτική ψυχολογία παραμένει αρνητική τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό λόγω της αύξησης των ανησυχιών για την εξάπλωση του ιού στην Κίνα.
Η χρηματιστηριακή αγορά στις δημοπρασίες επανήλθε στις 921 μονάδες με την βοήθεια της δεικτοβαρούς Coca Cola +0,76% ενώ περιορίστηκαν και οι ισχυρές απώλειες του τραπεζικού κλάδου.
Ειδικότερα, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Eurobank -2,26% και ακολούθησαν Εθνική -1,95%,
Alpha Bank -1,40% ενώ η Πειραιώς στις δημοπρασίες έκλεισε στο -0,37% ενώ ενδοσυνεδριακά ασκήθηκαν οι μεγαλύτερες πιέσεις από τις υπόλοιπες τράπεζες που έφτασαν το -5,15%.
Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν και τα μη τραπεζικά blue chips, με τον Ελλάκτωρα -3,24%, ΟΛΠ -3,07%, Μυτιληναίο -2,5%...
Η πιθανότητα το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας να παραπληροφορεί είναι μεγάλη και τα θύματα αλλά και τα κρούσματα να είναι πολλαπλάσια από αυτά που παρουσιάζονται.

Εν τω μεταξύ οι επενδυτές στρέφονται μαζικά στα ομόλογα - ως επενδυτικό καταφύγιο - όμως όταν θα κοπάσουν οι ανησυχίες για τον Κορωναιό είναι βέβαιο ότι η φούσκα των υπερβολών στα ομόλογα θα ξεφουσκώσει.
Το ράλι στα ομόλογα μόνο ανησυχία πρέπει να προκαλεί στους επενδυτές των χρηματιστηρίων, είναι ράλι για κακό σκοπό.
Εν τω μεταξύ με ισχυρές απώλειες έκλεισαν οι ασιατικές αγορές με τον δείκτη Nikkei  στην Ιαπωνία -1,72% ενώ και οι αγορές στην Ευρώπη καταγράφουν απώλειες άνω του 1%.
Οι αναλυτές ανησυχούν για τις επιπτώσεις στα διεθνή χρηματιστήρια, με τη Nordea να προβλέπει ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές θα δεχθούν πλήγμα έως -25%.
Απόρροια των  ανησυχιών είναι ότι οι επενδυτές στρέφονται στα ασφαλή καταφύγια καθώς  συνεχίζονται οι αγορές σε όλα τα ομόλογα της ευρωζώνης με το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 1,14% με χαμηλό 1,1380% στις 27/1, το νέο 15ετές ενώ εκδόθηκε στο 1,91% σήμερα βρίσκεται στο 1,75%, ενώ το ιταλικό 10ετές βρίσκεται στο 0,96% με το μεταξύ spread στις 18 μονάδες βάσης. 
Οι τράπεζες δέχθηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις καθώς παραμένουν σε καθεστώς ομηρείας και γιατί η πλειοψηφία των επενδυτών προβλέπει ότι θα είναι αναπόφευκτες οι κεφαλαιακές ενισχύσεις.
Έχει καλλιεργηθεί μια λανθασμένη προσδοκία ότι με το σχέδιο Ηρακλής, την εμποσθοβαρή μείωση των NPEs αυτομάτως οι τράπεζες θα ανακάμψουν χρηματιστηριακά.
Η αλήθεια είναι ότι οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να εξαντλήσουν όλα τα κεφαλαιακά τους μαξιλάρια μόνο και μόνο για να ολοκληρώσουν το πρώτο κύμα εξυγίανσης με τον Ηρακλή με τις τιτλοποιήσεις 30 δισεκ.
Ειδικότερα, στο πρώτο κύμα εκτιμάται ότι θα χρειαστεί να δαπανήσουν σχεδόν 5 δισεκ. ευρώ κεφάλαια ενώ στο δεύτερο κύμα εξυγίανσης και πιο σημαντικό στα NPEs που θα ακολουθήσει θα χρειαστούν κεφάλαια περίπου 6-7 δισεκ .
Οι τράπεζες λοιπόν θα έχουν λιγότερα NPEs αλλά πιο αδύναμα κεφάλαια και χωρίς να έχουν επιλύσει το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση που φθάνει τα 16 δισεκ.
Κάποιες τράπεζες θα χρειαστούν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου το 2021 θα πρέπει να βρουν ιδιωτικά κεφάλαια να προσελκύσουν τους επενδυτέςς καθώς οι λύσεις τύπου tier 2 είναι πρόσκαιρες ενώ μόνο με τα καθαρά κεφάλαια θα ισχυροποιήσουν τους ισολογισμούς τους.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στις 111 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής έχει βελτιωθεί στις 5024 μονάδες βάσης από 5593 μονάδες βάσης χθες 29/1

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με απώλειες ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,99% και τον Γενικό Δείκτη -0,33% ακολουθώντας την πτωτική πορεία των διεθνών αγορών.
Λίγο πριν τις 14:30 με ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών blue chips ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -3,66% και ο Γενικός Δείκτης στο -2,13%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 847,22 μονάδες με πτώση -1,65%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,07% στις 921 μονάδες έχοντας υψηλό στις 928,11 μονάδες και χαμηλό στις 911,41 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και επικεντρώθηκε στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 62,2 εκατ. ευρώ, ο όγκος 28,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 12,7 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές συνολικής αξίας 2,89 εκατ. ευρώ και όγκου 578 χιλ. τεμαχίων διακίνησε η Profile.
Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα η Profile, η εταιρεία προχώρησε σε πώληση ιδίων μετοχών .
H εταιρεία αναμένεται να γράψει σημαντικές υπεραξίες από την πώληση των ιδίων αφού η αγορά τους έχει γίνει σε χαμηλότερα επίπεδα.

Tα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 921 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 910-915 μονάδων και ακολουθούν οι 900 μονάδες.
Τα πρώτα τεχνικά σημεία αντίστασης βρίσκονται οι 945-950 μονάδες ενώ ακολουθούν οι 970 και οι 990 μονάδες  
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 847 μονάδες, έχοντας διασπάσει οιριακά την πρώτη στήριξη των 850 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 820 - 830 μονάδων.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 885 -890 μονάδες και ακολουθούν οι 900 και οι 930 μονάδες

Τραπεζικά νέα

Σε τέσσερα κύματα θα πραγματοποιηθεί το carve out ο διαχωρισμός της Eurobank με στόχο την δημιουργία δύο τραπεζών της καλής Eurobank και της FPS που θα αναλάβει τιτλοποιήσεις και διαχείριση NPEs.
Με βάση τον σχεδιασμό στα 4 σαββατοκύριακα του Μαρτίου αρχής γενόμενης από 7 και 8 Μαρτίου και μέχρι 28 με 29 Μαρτίου θα πραγματοποιείται η μετάπτωση των μηχανογραφικών συστημάτων στην Eurobank ώστε να αποφευχθούν μηχανογραφικά και τεχνικά προβλήματα.
Ο κίνδυνος πάντως κατά την μετάπτωση και την μεταφορά δεδομένων στην νέα τράπεζα θα μπορούσαν να προκύψουν τεχνικά ζητήματα.
Εν τω μεταξύ στο διάστημα 14 με 21 Φεβρουαρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για την μεταφορά 500 περίπου εργαζομένων από την Eurobank στην FPS.
Επίσης μέσα Μαρτίου 2020 ο Θεόδωρος Καλαντώνης αναπληρωτής CEO της Eurobank θα παραιτηθεί για να αναλάβει την διοίκηση της FPS ως εκτελεστικός Πρόεδρος.
Από τις αρχές Απριλίου η Eurobank θα λειτουργεί ως δύο τράπεζες, η νέα Eurobank η υγιής και η FPS που έχει πάρει πάνω της όλα τα προβληματικά δάνεια.

Η επικαιρότητα

Σε συναγερμό παραμένει η παγκόσμια κοινότητα για την επιδημία της ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, καθώς παρά τα συνεχή και ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα που λαμβάνει η Κίνα, ο ιός όχι μόνο δεν περιορίζεται αλλά εξακολουθεί να εξαπλώνεται.
Αποτέλεσμα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να προχωρά σε μία ακόμη έκτακτη συνεδρίαση την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου προκειμένου να εξετάσει τα νέα στοιχεία που έχει στην κατοχή του.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη 30/1 ότι το σύνολο των θανάτων που οφείλονται σε επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού αυξήθηκε κατά 38 για να φθάσει τους 170 ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 1.700 και πλέον.
Η επιτροπή διευκρίνισε σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ότι έχουν επιβεβαιωθεί 7.711 κρούσματα του νέου κορωνοϊού και υπάρχουν επίσης άλλα 12.167 ύποπτα κρούσματα.
Ωστόσο πηγές σε νοσοκομεία της Κίνας αναφέρουν ότι τα πραγματικά κρούσματα έχουν φθάσει τα 90.000 στην Κίνα και ότι η κυβέρνηση κρύβει το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος.
Την ίδια ώρα, το Χονγκ Κονγκ προειδοποιεί ότι πρέπει να ληφθούν «δρακόντεια» μέτρα και υπολογίζει τα κρούσματα σε 40.000.
Σε… κατάσταση αναμονής, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο, βάζουν οι θεσμοί την κυβέρνηση για το θέμα της άμεσης εκκίνησης σε πολιτικό επίπεδο των συζητήσεων για την αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA’s, SMP’s).
Με πρόσχημα την αιφνιδιαστική παραίτηση του Χανς Φάιλμπριφ από τη θέση του επικεφαλής στο Euroworking Group (EWG) οι δανειστές μετέθεσαν για το Eurogroup της 11ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο τις σχετικές αποφάσεις.
Ωστόσο το σενάριο να πάνε ακόμη πιο πίσω είναι εξαιρετικά πιθανό.
Στη σκιά της συνάντησης του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron στο Παρίσι αλλά και της τροπολογίας για το ποδόσφαιρο που έχει προκαλέσει μεγάλο σάλο στο πανελλήνιο συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο.
Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και εκ μέρους του υπουργικού, για τις συλλήψεις στις οποίες προχώρησε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία.
Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε συγχαρητήρια στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταίκούρα και στο υπουργείο, για την εξαιρετικά επιτυχημένη έκδοση του 15ετούς ομολόγου.
Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τους υπουργούς του για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε στο Παρίσι και για το τι πρέπει να περιμένει η Ελλάδα από τη Γαλλία όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά και τις τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Ισχυρές απώλειες στις ασιατικές αγορές – «Βουτιά» -5,75% ο δείκτης Taiwan Weighted

Με νέες απώλειες έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (30/1) οι αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι για τον κορωνοϊό, με τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, ο οποίος είχε παραμείνει κλειστός τις προηγούμενες ημέρες λόγω αργίας, να ηγείται των σχετικών απωλειών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Taiwan Weighted έκλεισε με «βουτιά» της τάξεως του -5,75% στις 11.421,74 μονάδες
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες -1,72%, ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -1,71% %, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,33% και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ με ισχυρή πτώση -2,62% ενώ οι αγορές στην Κίνα παραμένουν κλειστές λόγω αργίας

Ισχυρή πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ισχυρή πτώση καταγράφεται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με έντονη την ανησυχία για τη ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο Dax στην Γερμανία κινείται στο -1,3%, ο CAC στο Παρίσι στο -1,5%, ο FTSE MIB στο Μιλάνο στο -1,6%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,90% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με απώλειες -1,45%.
Ειδικότερα, o Dow κινείται στο -0,40%, ο S&P στο -0,60%, ο Nasdaq στο -0,50% ενώ απώλειες -1,29% καταγράφει το ETF GREC (9,60 δολ.).

Περιορίστηκαν οι αρχικές απώλειες στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Πτωτικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα ενώ ενδοσυνεδριακά δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις.
Αξιοσημείωτη ήταν η συμπεριφορά της Πειραιώς η οποία ενώ ενδοσυνεδριακά κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες από τις υπόλοιπες τράπεζες -5,15% στις δημοπρασίες έκλεισε με οριακή πτώση.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,9170 ευρώ, με πτώση -1,95%, με όγκο 2,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,67 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,8260 ευρώ με πτώση -1,40% με όγκο 2,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,82 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,2120 ευρώ, με πτώση -0,37% με όγκο 1,29 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,40 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8430 ευρώ, με πτώση -2,26% με όγκο 6,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,13 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,32 ευρώ, με άνοδο +0,76% και με κεφαλαιοποίηση 589 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκελισε στα 0,3725 ευρώ, με πτώση -1,97% και όγκο 578 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 172 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,10 ευρώ, με πτώση -0,62% και κεφαλαιοποίηση 320 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές

Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με μέτρια δραστηριότητα
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ...
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν μόνον TITC, Coca Cola και ΟΠΑΠ
H Coca Cola έκλεισε στα 33,08 ευρώ, με άνοδο +0,76% με την κεφαλαιοποίηση στα 12,24 δισ. ευρώ και έκλεισε στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,46 ευρώ, με πτώση -0,30% και αποτίμηση 6,46 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 4,21 ευρώ, με πτώση -2,09% και αποτίμηση 977 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,3750 ευρώ, με πτώση -2,46% και κεφαλαιοποίηση 551 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 11,25 ευρώ με άνοδο +0,18% και αποτίμηση 3,62 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 19,04 ευρώ, με άνοδο +1,17% και κεφαλαιοποίηση 1,57 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,17 ευρώ με πτώση -2,04% και κεφαλαιοποίηση 2,50 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 20,00 ευρώ, με πτώση -0,10% και κεφαλαιοποίηση 2,22 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,5550 ευρώ με πτώση -2,50% και κεφαλαιοποίηση 1,37 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 18,40 ευρώ με πτώση -1,34% και κεφαλαιοποίηση 2,50 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,48 ευρώ, με πτώση -2,09% και κεφαλαιοποίηση 797 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,59 ευρώ, με πτώση -1,06% και κεφαλαιοποίηση στα 290 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1080 ευρώ, με πτώση -5,26% και κεφαλαιοποίηση 101 εκατ. ευρώ

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,14%, με την Ιταλία 0,96% το spread 18 μ.β. – Στο 1,75% το νέο 15ετές

Βελτίωση σημειώνεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα απόρροια των διάχυτων ανησυχιών για τον κορωνοϊό την επιδημία που ξεκίνησε από την Κίνα και πλήττει τις παγκόσμιες αγορές.
Όταν θα κοπάσει – κάποια στιγμή η ανησυχία για τον κορωνοϊό το ράλι στα ομόλογα θα ξεφουσκώσει, θα υπάρχουν επιθετικές πωλήσεις.
Το ενδιαφέρον στοιχείο της σημερινής συνεδρίασης είναι ότι η απόδοση του νέου 15ετούς από 1,91% υποχώρησε στο 1,75% λόγω αγοραστικών παρεμβάσεων.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι το πάρτι στα ελληνικά ομόλογα έχει τελειώσει – ήταν έκπληξη το ράλι στις 27/1/2020 - θα υπάρχουν αναλαμπές και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών αλλά το μεγάλο ράλι έχει τελειώσει.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,14% από 1,1380% ιστορικό χαμηλό στις 27 Ιανουαρίου 2020 ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,96%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,15% με το αμερικανικό 10ετές 1,38% η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 18 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 85 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,65 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,09% με απόδοση αγοράς 0,10% και απόδοση πώλησης 0,08%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,95 μονάδες βάσης και απόδοση 0,16%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,94 μονάδες βάσης και απόδοση 0,31% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2020 στο 0,31%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 114,39 μονάδες βάσης και απόδοση 0,48% με το ιστορικό χαμηλό 0,48% στις 27 και 30 Ιανουαρίου 2020 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,26 μονάδες βάσης και απόδοση 0,72%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,90  μονάδες βάσης και απόδοση 1,01% με απόδοση αγοράς 1,02% και απόδοση πώλησης 1%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,54 μονάδες βάσης και απόδοση 1,13% με απόδοση αγοράς 1,14% και απόδοση πώλησης 1,12%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2020 στο 1,1380%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 127,18 μονάδες βάσης και απόδοση 1,57%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 101,68 μονάδες βάσης και 1,75% απόδοση ενώ εκδόθηκε 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 130,65 μονάδες βάσης και απόδοση 1,88%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 138,45 μονάδες βάσης και απόδοση 2,02%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,06% σημειώθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2020.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 154 μονάδες βάσης από 155 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 111 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5.024 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,11% ή 111 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Νέα βελτίωση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης – Νέα ανάκαμψη στην Ιταλία  

Νέα βελτίωση σημειώνεται και σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης και στην Ιταλία λόγω των ανησυχιών των επενδυτών για την επιδημία στην Κίνα που προκαλεί στροφή στα επενδυτικά καταφύγια.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στις 30 Ιανουαρίου 2020 στο 0,97%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 30/1/2020 στο -0,40% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,13% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,29% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,27% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,97% και με ιστορικό χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,57%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης