Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τράπεζα της Αγγλίας: Διατήρησε αμετάβλητο στο 0,75% το βασικό επιτόκιο - Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Τράπεζα της Αγγλίας: Διατήρησε αμετάβλητο στο 0,75% το βασικό επιτόκιο - Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις των αναλυτών
Η Bank of England δήλωσε ότι οι προοπτικές ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας έχουν υποχωρήσει το τελευταίο διάστημα
Aμετάβλητο διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής (30/1) συνεδρίασης, με την BoE ωστόσο να εμφανίζεται επιφυλακτική όσον αφορά την πορεία της βρετανικής οικονομίας.
Ειδικότερα, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Bank of England διατήρησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 0,75% με 7 ψήφους υπέρ και 2 ψήφους κατά, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Παράλληλα, ομόφωνη ήταν η απόφαση της Τράπεζας να διατηρήσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων στα 435 δισ. στερλινών και εταιρικού χρέους ύψους 10 δισ. στερλινών.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας, «η αύξηση του ΑΕΠ έχει καταγράψει επιβράδυνση το περασμένο έτος», καθώς η παραγωγή της χώρας παρέμεινε αμετάβλητη το τελευταίο τρίμηνο του 2019, αντικατοπτρίζοντας τους κινδύνους που σχετίζονται με το Brexit και την υποτονική ανάπτυξης τη παγκόσμιας οικονομίας, εξαιτίας του εμπορικού προστατευτισμού.
«Οι προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν αποδυναμωθεί εξαιτίας των περιορισμένων επενδύσεων και του Brexit», δήλωσε η Τράπεζα της Αγγλίας, εκτιμώντας παράλληλα ότι η Βρετανίας «θα επιτύχει μία εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ορισμένες τριβές στους τελωνειακούς ελέγχους θα προκύψουν στις αρχές του 2021».
Ωστόσο, η BoE υπογράμμισε ότι «η παγκόσμια ανάπτυξη έχει σταθεροποιηθεί, καθώς οι εμπορικές εντάσεις έχουν υποχωρήσει σε μεγάλο βαθμό και οι κεντρικές τράπεζες ακολούθησαν πολιτική νομισματικής χαλάρωσης», ενώ πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να αναμένει αύξηση του ΑΕΠ στις αρχές του 2020.
«Η μείωση των αβεβαιότητας για το Brexit και οι κυβερνητικές δαπάνες που ανακοινώθηκαν θα έχουν θετική συμβολή στην οικονομία», επεσήμανε η Τράπεζα της Αγγλίας, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι «ο πληθωρισμός θα παραμείνει κάτω από το 2% το 2020 και το μεγαλύτερο διάστημα του 2021».
Μάλιστα, η BoE προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 1,2% το τρίμηνο του 2020, ενώ το βρετανικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,8% για το σύνολο του 2020, γεγονός που αποτελεί επί τα χείρω αναθεώρηση σε σύγκριση με το 1,2% των προηγούμενων εκτιμήσεων.
Όσον αφορά το ποσοστό ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει ότι το ποσοστό θα παραμείνει σταθερό στο 3,7% για το 2020 και το 2021, έναντι των προβλέψεων του Νοεμβρίου στο 3,8%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης