Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Για προσκόμιση ανακριβών κοστολογικών στοιχείων στην Επιτροπή Ανταγωνισμού εγκαλείται η Coca Cola

tags :
Για προσκόμιση ανακριβών κοστολογικών στοιχείων στην Επιτροπή Ανταγωνισμού εγκαλείται η Coca Cola
Να εφαρμοστεί ο νόμος και να επιβληθούν οι ποινές που προβλέπονται για προσκόμιση ψευδών στοιχείων ζητά η ΑΓΝΗ
Περίπου 5 ώρες διήρκησε η ακρόαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην  καταγγελία της εταιρείας ΑΓΝΗ Βιομηχανική και Εμπορικής Εταιρείας Παραγωγής και  Εμπορίας Αεριούχων Ποτών κατά της  Coca – Cola 3Ε Ελλάδος ΑΕΒΕ ότι προσφέρει τα προϊόντα της στο λιανεμπόριο και στο χονδρεμπόριο σε τιμές κάτω του κόστους.
Η διοίκηση της Coca- Cola 3E εκπροσωπήθηκε από 5 έμπειρους νομικούς και  την ίδια στιγμή έδωσαν το παρόν υψηλόβαθμα στελέχη.
Η διαδικασία ανέδειξε σε ότι πλάστιγγα έγειρε προς την εταιρεία « ΑΓΝΗ» καθώς οι νομικοί της Coca- Cola υποχρεώθηκαν να ανακαλέσουν το κοστολόγιο που είχαν καταθέσει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού που έδινε πληροφορίες  και επι της ουσίας κατέρριπταν την καταγγέλλουσα εταιρεία για πωλήσεις κάτω του κόστους.
Η απόσυρση του εγγράφου δημιούργησε αρχικά πρόβλημα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού καθώς η ίδια αποδέχθηκε ένα έγγραφο που της κατατέθηκε χωρίς να επιβεβαιώσει την πραγματικότητα των αριθμών και των στοιχείων.
Δόθηκε η αίσθηση στο ακροατήριο ότι οι εμπλεκόμενοι προσκομίσουν έγγραφα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
 Σύμφωνα με πληροφορίες ο νομικός της εταιρείας «ΑΓΝΗ» ζήτησε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να εφαρμοστεί το άρθρο 44 του νόμου 3459 του 2011 που προβλέπει βαριές ποινές για τις περιπτώσεις εκείνες που προσκομίζουν ψευδή στοιχεία ενώπιων της Ανεξάρτητης  Αρχής.
 Η Επιτροπή Ανταγωνισμού αναμένεται να διατυπώσει νέα εισήγηση καλώντας  την  Coca- Cola  να προσκομίσει τα πραγματικά στοιχεία κόστους όπως και τις τελικές  τιμές  που πουλάει στους χονδρεμπορους και λιανοπωλητές.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους η εταιρεία «ΑΓΝΉ» φαίνεται ότι κερδίζει τη μάχη έναντι του «Γολιάθ» της αγοράς όπως είναι η «Coca – Cola 3Ε Ελλάδος»  
Σύμφωνα με την εταιρεία ΑΓΝΗ για πρώτη φορά το 2013 εφαρμόζει νέα τιμολογιακή πολιτική σε σχέση με αυτήν που τηρούσε επί σειρά ετών, διαφοροποιώντας την λιανική και χονδρική τιμή διάθεσης της Coca Cola στη συσκευασία κιβωτίου 24 γυάλινων επιστρεφόμενων φιαλών των 250 cc, («250 RGB X 24», στην οποία και μόνο παρασκευάζουμε και διαθέτουμε τα αναψυκτικά «ΑΓΝΗ»), αναφορικά με την τιμή των ανταγωνιστικών ως προς την εταιρεία μας προϊόντων, ήτοι της «Sprite» (γκαζόζας), «Fanta orange» (πορτοκαλάδας) και «Fanta lemon» (λεμονάδας). Τούτο, δε, πράττει τουλάχιστον στην περιοχή όπου δραστηριοποιείται η επιχείρησή μας.
Ειδικότερα, το 2013 για πρώτη φορά αποφασίζει την αύξηση μόνο της τιμής της Coca Cola χωρίς ταυτόχρονα να αυξήσει (στην ίδια συσκευασία) και την τιμή των προϊόντων της «Sprite» (γκαζόζα), «Fanta orange» (πορτοκαλάδα) και «Fanta lemon» (λεμονάδα), παρότι η επί σειρά ετών τιμολογιακή πολιτική της αποδεικνύει ότι το κόστος παρασκευής είναι το ίδιο και για τα τέσσερα ανωτέρω προϊόντα στην ίδια συσκευασία (κιβώτιο 24 γυάλινων επιστρεφόμενων φιαλών των 250 cc ή «250 RGB X 24»), γι’ αυτό και τα διέθετε πάντοτε στην ίδια, ακριβώς, τιμή, τόσο στο χονδρεμπόριο όσο και αντιστοίχως στο λιανεμπόριο.
 
2. Αναλυτικά: 2.1. Στον τιμοκατάλογο ισχύος από 04-02-2013 η καταγγελλόμενη «Coca Cola 3Ε Ελλάδος Α.E.» είχε τις εξής καθαρές (χωρίς Φ.Π.Α.) τιμές, που αφορούσαν αναψυκτικά σε κιβώτια 24 γυάλινων επιστρεφόμενων φιαλών των 250 cc («250 RGB X 24»):
Image
 Δηλαδή, παρατηρείται ότι οι τιμές αυξήθηκαν μόνο στο αναψυκτικό τύπου  «Cola», ενώ οι τιμές των τριών άλλων αναψυκτικών της («Sprite», «Fanta orange» και «Fanta lemon»), όχι μόνο διαμορφώθηκαν σε χαμηλότερο επίπεδο απ’ το αναψυκτικό τύπου «Cola», αλλά ήταν και ίδιες/ίσες μεταξύ τους.
Τέλος να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση διεκόπη μετά τις 2 το μεσημέρι από ένα  απροσδόκητο γεγονός όπως ήταν μικρή έκρηξη από το μηχάνημα καταγραφής της συζήτησης δημιουργώντας την ανησυχία ότι μπορεί να έχουν καταστραφεί τα πρακτικά και καταθέσεις.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
 ntheo@bankingnews.gr  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης