Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μηταράκης (υπ.Μετανάστευσης): Μήνυμα ότι δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι το πλωτό φράγμα

Μηταράκης (υπ.Μετανάστευσης): Μήνυμα ότι δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι το πλωτό φράγμα
Πρόκειται για ένα θετικό μέτρο που βοηθά στην επιτήρηση σημείων που είναι κοντά στα τουρκικά παράλια είπε ο κ.Μηταράκης
Μήνυμα ότι δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι και ότι παίρνουμε κάθε μέτρο για την προστασία των συνόρων μας χαρακτήρισε το σχέδιο για την ανάπτυξη πλωτών φραγμάτων στο Αιγαίο ο υπουργός Μετανάστευσης, Ν. Μηταράκης.
«Ο πλωτός φράχτης, ο διαγωνισμός για τον οποίο ολοκληρώθηκε, στέλνει μήνυμα ότι δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι και παίρνουμε κάθε μέτρο για την προστασία των συνόρων.
Οι τεχνολογίες αυτές έχουν εφαρμοστεί» είπε μιλώντας στο Θέμα Fm ο κ.Μηταράκης, τονίζοντας ότι είναι ένα «θετικό μέτρο που βοηθά στην επιτήρηση σημείων που είναι κοντά στα τουρκικά παράλια».
Ο κ.Μηταράκης υπογράμμισε πως στα μέτρα προστασίας των συνόρων περιλαμβάνεται «ο πολύς κόσμος στο Λιμενικό και η "ηλεκτρονική" κουρτίνα για να παρακολουθούμε τους διαύλους».
«Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει κρίση και προσπαθούμε.
Εμείς κινούμαστε με την υποχρέωση να κάνουμε ότι είναι διαχειρίσιμο για να μειώσουμε τις ροές και να ελαφρύνουμε τις τοπικές κοινωνίες» είπε ο κ.Μηταράκης, ο οποίος προανήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί τροπολογία για την σύσταση αρχείου για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) αλλά και αρχείο πρόσωπων που σχετίζονται με τις ΜΚΟ ενώ θα υπάρξει και εθνικός συντονιστής για το θέμα αυτό.
«Σε γενικές γραμμές οι διεθνείς οργανώσεις έχουν βοηθήσει αποφασιστικά.
Οι όποιες εξαιρέσεις θα αντιμετωπιστούν με διαφορετική νοοτροπία από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια» τόνισε ο υπουργός, ο οποίος υπογράμμισε πως συνολικά το 2019 μπήκαν στην Ελλάδα 72.000 πρόσφυγες και μετανάστες έναντι 42.000 το 2018 «με περίπου 45.000 να είναι οι αφίξεις το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους».
«Χρειαζόμαστε τη βοήθεια της ΕΕ για να ανοίξουν πολλοί περισσότεροι δρόμοι επιστροφής παρανόμως εισερχομένων στην Ελλάδας στις χώρες προέλευσης όχι μέσω Τουρκίας.
Έχουμε δώσει έμφαση στις επιστροφές, πάμε καλύτερα τον Ιανουάριο από τον Ιανουάριο του 2019.
Έχουμε ήδη επιστρέψει συνολικά 4 βάρκες που έχουν πάει πίσω στην Τουρκία» τόνισε ο κ.Μηταράκης, υπογραμμίζοντας ότι «τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε λογική επιστροφών και λογική αρνητικών αποφάσεων (σ.σ. για τη χορήγηση ασύλου)».
«Οι κανόνες άλλαξαν, δεν είμαστε ανοιχτοί σε πρόσωπα που δεν έχουν προσφυγικό προφίλ.
Από την 1η Ιανουαρίου 2020 όποιος δεν έχει προσφυγικό προφίλ είναι θέμα μηνών να επιστρέψει στην Τουρκία έχοντας χάσει τα χρήματα του» είπε ο κ.Μηταράκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης