Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Κατά μόλις 0,1% αναπτύχθηκε η οικονομία το δ΄ 3μηνο 2019 - Κατώτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία

Ευρωζώνη: Κατά μόλις 0,1% αναπτύχθηκε η οικονομία το δ΄ 3μηνο 2019 - Κατώτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία
Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενο έτους το ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατέγραψε επιβράδυνση στο 1%
Οριακή ήταν η ανάπτυξη που κατέγραψε η οικονομία της Ευρωζώνης το τέταρτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (31/1) στοιχεία της Eurostat, τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ της ενιαίας νομισματικής ένωσης αυξήθηκε κατά μόλις 0,1% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2019, όταν και είχε σημειωθεί αύξηση κατά 0,3%, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η ανάπτυξη θα διαμορφθωεί στο 0,2%.
Παράλληλα, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατέγραψε επιβράδυνση στο 1%, έναντι ετήσιας ανόδου 1,2% το τρίτο τρίμηνο του 2019 και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο 1,1%.
Όσον αφορά το σύνολο των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ΑΕΠ αυξήθηκε επίσης κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση, έναντι αύξησης 0,3% προηγουμένως, την ίδια στιγμή που η ετήσια άνοδος διαμορφώθηκε στο 1,1% έναντι 1,4% προηγουμένως.
Για το σύνολο του 2019, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 1,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ η αντίστοιχη αύξηση για την Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώθηκε στο 1,4%.
Σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός κατέγραψε οριακή επιτάχυνση στο 1,4% για τον Ιανουάριο του 2020, έναντι 1,3% τον Δεκέμβριο του 2019, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος αναμένεται να διαμορφωθεί στον τομέα τροφίμων, ποτών και καπνού, και συγκεκριμένα στο 2,2% έναντι 2% τον Δεκέμβριο, ενώ οι τιμές στον κλάδο υπηρεισών αναμένεται να καταγράψουν άνοδο της τάξεως του 1,8%.
Αντίθερα, οι τιμές στον τομέα υπηρεσιών αναμένεται να καταγράψει επιβράδυνση στο 1,5% τον Ιανουάριο, έναντι 1,8% τον Δεκέμβριο του 2019.
Μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, η Λιθουανία αναμένεται να καταγράψει το μεγαλύτερο ποσοστό ετήσιας ανόδου, και συγκεκριμένα στο 2,8%, ενώ αντίθετα το μικρότερο ποσοστό ανόδου προβλέπεται ότι θα σημειωθεί στην Κύπρο, και συγκεκριμένα στο 0,6%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης