Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιστρέφει η ανησυχία για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, άσχημα νέα για την ΕΚΤ - Απρόσμενη συρρίκνωση ΑΕΠ σε Γαλλία και Ιταλία

Επιστρέφει η ανησυχία για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, άσχημα νέα για την ΕΚΤ - Απρόσμενη συρρίκνωση  ΑΕΠ σε Γαλλία και Ιταλία
H απρόσμενη συρρίκνωση του ΑΕΠ σε Γαλλία και Ιταλία, την οποία οι αναλυτές αποδίδουν στην κοινωνική αναταραχή και την πολιτική αβεβαιότητα, ενισχύει τις ανησυχίες
Επιστρέφει η ανησυχία για την αναιμική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την ανάπτυξη στο δ΄τρίμηνο του 2019.
H απρόσμενη συρρίκνωση του ΑΕΠ σε Γαλλία και Ιταλία, την οποία οι αναλυτές αποδίδουν στην κοινωνική αναταραχή και την πολιτική αβεβαιότητα, ενισχύει τις ανησυχίες για την οικονομία της Ευρωζώνης.
Υπό αυτό το πρίσμα, το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτική.
Τα σημερινά νέα για την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, με αρνητικούς πρωταγωνιστές την Ιταλία και τη Γαλλία, δεν θα αρέσουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με την Commerzbank.
«Τα σημερινά νέα δεν θα αρέσουν στην ΕΚΤ.
Κι αυτό γιατί η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης βασιζόταν στην ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη, ώστε να αυξηθεί ο πληθωρισμός.
Στην πραγματικότητα, η οικονομία της Ευρωζώνης έχασε momentum το φθινόπωρο», σχολιάζει ο Christoph Weil, οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας.
Στον απόηχο των στοιχείων, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δέχονται ισχυρές πιέσεις, με τον δείκτη FTSE MIB στο Μιλάνο να ηγείται των απωλειών στο -1,7% και στις 23.381 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχωρεί 0,5% στις 13.099 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 -0,7% στις 5.831 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 -0,9% στις 7.313 μονάδες και στη Μαδρίτη ο IBEX 35 στο -1% στις 9.377 μονάδες.

Ιταλία: Απρόσμενη συρρίκνωση -0,3% στο ΑΕΠ δ' τριμήνου 2019

Απρόσμενη συρρίκνωση κατέγραψε το ΑΕΠ της Ιταλίας στο δ΄τρίμηνο του 2019, κόντρα στις εκτιμήσεις της ιταλικής κυβέρνησης και των αναλυτών.
Το ιταλικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε με ρυθμό -0,3% στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση από τις αρχές του 2013.
Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης παρέμεινε αμετάβλητο, γεγονός που υπογραμμίζει περαιτέρω τις αδύναμες προοπτικές της ιταλικής οικονομίας.

Γαλλία: Συρρικνώθηκε η οικονομία στο δ΄τρίμηνο 2019 - Στο -0,1% το ΑΕΠ

To πλήγμα στην επιχειρηματική δραστηριότητα της Γαλλίας, λόγω των κινητοποιήσεων για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, οδήγησε σε συρρίκνωση τη γαλλική οικονομία.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ της Γαλλίας συρρικνώθηκε κατά -0,1% στο δ΄τρίμηνο του 2019.
Στο γ΄τρίμηνο του 2019, η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό +0,3%.

Ευρωζώνη: Κατά μόλις 0,1% αναπτύχθηκε η οικονομία το δ΄ 3μηνο 2019 - Κατώτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία

Οριακή ήταν η ανάπτυξη που κατέγραψε η οικονομία της Ευρωζώνης το τέταρτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (31/1) στοιχεία της Eurostat, τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ της ενιαίας νομισματικής ένωσης αυξήθηκε κατά μόλις 0,1% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2019, όταν και είχε σημειωθεί αύξηση κατά 0,3%, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η ανάπτυξη θα διαμορφθωεί στο 0,2%.
Παράλληλα, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατέγραψε επιβράδυνση στο 1%, έναντι ετήσιας ανόδου 1,2% το τρίτο τρίμηνο του 2019 και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο 1,1%.
Όσον αφορά το σύνολο των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ΑΕΠ αυξήθηκε επίσης κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση, έναντι αύξησης 0,3% προηγουμένως, την ίδια στιγμή που η ετήσια άνοδος διαμορφώθηκε στο 1,1% έναντι 1,4% προηγουμένως.
Για το σύνολο του 2019, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 1,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ η αντίστοιχη αύξηση για την Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώθηκε στο 1,4%.
Σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός κατέγραψε οριακή επιτάχυνση στο 1,4% για τον Ιανουάριο του 2020, έναντι 1,3% τον Δεκέμβριο του 2019, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος αναμένεται να διαμορφωθεί στον τομέα τροφίμων, ποτών και καπνού, και συγκεκριμένα στο 2,2% έναντι 2% τον Δεκέμβριο, ενώ οι τιμές στον κλάδο υπηρεισών αναμένεται να καταγράψουν άνοδο της τάξεως του 1,8%.
Αντίθερα, οι τιμές στον τομέα υπηρεσιών αναμένεται να καταγράψει επιβράδυνση στο 1,5% τον Ιανουάριο, έναντι 1,8% τον Δεκέμβριο του 2019.
Μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, η Λιθουανία αναμένεται να καταγράψει το μεγαλύτερο ποσοστό ετήσιας ανόδου, και συγκεκριμένα στο 2,8%, ενώ αντίθετα το μικρότερο ποσοστό ανόδου προβλέπεται ότι θα σημειωθεί στην Κύπρο, και συγκεκριμένα στο 0,6%.

View image on Twitter

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης