Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε επίπεδα ρεκόρ τα μετρητά στη Γερμανία – Αναζητούν… θησαυροφυλάκια

tags :
Σε επίπεδα ρεκόρ τα μετρητά στη Γερμανία – Αναζητούν… θησαυροφυλάκια
Οι φυσικές καταθέσεις μετρητών των γερμανικών τραπεζών αυξήθηκαν στα 43,4 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2019
Οι γερμανικές τράπεζες είναι γεμάτες με μετρητά στα θησαυροφυλάκιά τους, προκειμένου να αντισταθμίσουν το αυξανόμενο κόστος των αρνητικών επιτοκίων.
Αλλά μερικά από αυτά εξαντλούνται.
Αυτό αναφέρει νέα ανάλυση του Bloomberg, η οποία σχολιάζει ότι οι φυσικές καταθέσεις μετρητών των γερμανικών τραπεζών αυξήθηκαν στα 43,4 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Bundesbank.
Πρόκειται για τριπλασιασμό του ποσού από το τέλος Μαΐου 2014, το μήνα πριν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκίνησε να χρεώνει τις καταθέσεις και να αυξάνει την πίεση στις ήδη προβληματικές τράπεζες της Γερμανίας.
Image
Καθώς η οικονομία εξασθενούσε πέρυσι ενόψει των διεθνών εμπορικών διαφορών, η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια περαιτέρω κάτω από το μηδέν για να ενισχύσει τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ καθιστώντας ακόμη πιο φθηνή για τις επιχειρήσεις και τα άτομα να δανειστούν.
Ενώ οι τράπεζες επωφελούνται επίσης από την ανάπτυξη, τα αρνητικά επιτόκια αποτελούν απειλή για τις γερμανικές τράπεζες επειδή βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στους τόκους από δάνεια.
«Αυτές τις μέρες είναι καλύτερο να κρατήσουμε κεφάλαια σε μετρητά παρά να τα δίνουμε στην ΕΚΤ», δήλωσε ο Andreas Schulz, ο οποίος διευθύνει μια τράπεζα ταμιευτηρίου κοντά στο Βερολίνο.
"Αυτό συμβαίνει παρά τον κίνδυνο, το κόστος ασφάλισης και τις υλικοτεχνικές χρειώσεις.
Είναι μια γελοία επίδειξη των συνεπειών της πολιτικής επιτοκίων της ΕΚΤ", πρόσθεσε.
Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει αρκετός χώρος για τα μετρητά που θέλουν να κρατήσουν πολλές τράπεζες.
Η Pro Aurum, έμπορος πολύτιμων μετάλλων με έδρα το Μόναχο, έλαβε πολλά αιτήματα από τις τράπεζες για την αποθήκευση χαρτονομισμάτων στα θησαυροφυλάκια της.
Ωστόσο, η επιχείρηση έπρεπε να τα αρνηθεί μέρος των αιτημάτων λόγω έλλειψης δυναμικότητας.
"Τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ καθιστούν την αποταμίευση ελκυστική σε μετρητά", δήλωσε ο Frank Schaeffler, Γερμανός βουλευτής με τους ελεύθερους δημοκράτες.
"Αυτό είναι μόνο η αρχή.
Εάν συνεχιστεί, θα δούμε μια έκρηξη για τους κατασκευαστές θησαυροφυλακίων και τις εταιρείες ασφαλείας".
Η αποδοχή καταθέσεων για τη χρηματοδότηση δανείων βρίσκεται στο επίκεντρο των τραπεζικών εργασιών, αλλά οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν σημαντική ρευστότητα και υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να τα μεταβιβάσουν όλα με τη μορφή πίστωσης.
Η κατοχή περισσότερων μετρητών δεν αρκεί για έναν τραπεζικό τομέα με περίπου 3 τρισ. ευρώ καταθέσεων να ξεφύγουν από το βάρος των αρνητικών επιτοκίων.
Ο Σύνδεσμος Γερμανικών Τραπεζών αναμένει τα τέλη της ΕΚΤ να κοστίζουν στις τράπεζες της χώρας περίπου 2 δισ. ευρώ ετησίως.
Η Deutsche Bank και η Commerzbank, οι μεγαλύτερες τράπεζες της Γερμανίας αντιμετωπίζουν επίσης τις παρενέργειες από τα κίνητρα της ΕΚΤ.
Οι δύο τράπεζες επιδιώκουν ριζικές αναδιοργανώσεις και κόβουν χιλιάδες θέσεις εργασίας μετά από αρνητικά επιτόκια και τη διάδοση της ψηφιακής τεχνολογίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης